Cristina-Ancuța POCORA

Politia Politica – varianta Traian Basescu-PDL

08 June 2010 ·

Un ziar din Ialomita m-a provocat sa dau o declaratie pe tema „politiei politice” in noua ei forma – varianta Traian Basescu-PDL. Cam asta a fost declaratia:

 *************************

             De pe corabia lui Traian Băsescu încep să fugă, precum şobolanii, pedeliştii care intuiesc scufundarea navei. Dacă nava n-ar fi România, poate că ne-am amuza puţin de acest fenomen, condamnabil în esenţa sa. Lupta pentru supravieţuire politică, în cazul de faţă, se dă pe spinarea oamenilor care-şi văd ameninţată însăşi securitatea alimentară de zi cu zi, ca să nu mă mai refer la chestiunile devenite abstracte, cum ar fi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti pe care credeam că le-am dobindit cu toţii în decembrie 1989.

            În paralel cu fuga şobolanilor, se mai petrece un fenomen. Cei mai vaşnici locotenenţi ai cârmaciului de la Cotroceni îşi dau măsura obedienţei faţă de partid şi de conducătorul iubit. Să se consemneze mai tarziu, după ce va trece furtuna, că ei au fost acolo şi au apărat “valorile democrat-liberale”, că s-au gândit la binele ţării, după cum a declarat cu of premierul Boc, şi au acţionat în consecinţă. S-au luptat cu “pensiile nesimţite”, cu hoţii, cu cei care au facut jaf cu banii publici. Nu contează că, în cazul de faţă, se aplică zicala strămoşească, “hoţul striga, hoţul!”

            Cazul este generalizat, la nivelul întregii ţări. În particular o să mă refer doar la Marinică Cazacu, fost prefect şi în prezent preşedinte al filialei PD-L Ialomiţa, seful tuturor serviciilor deconcentrate si a Prefecturii. Omul luptă din greu, aşa cum a făcut şi în campaniile electorale recente, “prin mijloace specifice”, să dovedească la “centru”, domnului Blaga, că oamenii din Ialomiţa “trăiesc bine”. Aici nimeni nu protesteaza si nici prin cap nu le trece să iasă în stradă să-şi ceară drepturile, să se opună reducerilor salariale şi ale pensiilor.

            În campania electorală domnul Cazacu umbla cu transcrieri de convorbiri telefonice personale (mă mir cum de nu apare şi numele său în lotul celor săltaţi recent de poliţie pentru că făceau pe spionii şi şantajiştii!), apoi cu ameninţări directe la aleşii PNL: nu-l susţii pe Băsescu o să vezi ce păţeşti! A se citi controale economice sau tăierea fondurilor alocate de la guvern pentru proiectele locale. Acum, istoria se repetă. Domnul Cazacu face ceea ce ştie mai bine: pune cizma pe grumazul celor care n-au uitat că sunt cetăţeni ai acestei ţări şi că au un cuvânt de spus.  Şi când o faci prin subalterni zeloşi (unul dintre ei e poreclit Hitler (dl. Stavar, inspector scolar), ce-ar mai fi de adăugat?) şi mai ales acolo unde oamenii pot fi loviţi cel mai tare (şcoli, administraţie locală, sistemul sanitar, mediul de afaceri) efectul este cel scontat.

            Observ cu groază cum ne întoarcem în timp să repetăm istoria. N-am învăţat nimic din ororile sistemului totalitar. N-am pierdut deprinderea de a vorbi în şoaptă, de a ne ascunde gândurile, de a fi obedienţi indiferent ce ni se întâmplă. Într-un cuvânt, ne este frică. Oameni ca domnul Cazacu reînvie practicile staliniste, sub sloganul “Cine nu e cu noi e împotriva noastră!”

            Şi ce poate fi mai rău decât să scuipi pe mormântul înaintaşilor care au murit în puşcăriile comuniste pentru o Românie demnă, să reînvii practicile care au dus la distrugerea structurii neamului românesc şi să reinstitui frica în rândul cetăţenilor? Iată o întrebare la care domnul Cazacu (l-am numit “domnul” pentru că aşa e politicos, nu pentru că ar fi o calitate a sa) ar trebui să răspundă şi la care fiecare cetăţean din Ialomiţa ar trebui să se gândească.

Va este cunoscuta aceasta stare?

Un Raspuns la “Politia Politica – varianta Traian Basescu-PDL”

  1. Eu vorbesc despre poliţie politică de foarte mult timp, de pe vremea când s-a legalizat obligaţia formării bazelor de date cu cine pe cine sună şi de unde… dar nu mă bagă nimeni în seamă.

Raspunde