Cristina-Ancuța POCORA

Presa, a IV-a putere in stat?!

02 May 2010 ·

Ziua Mondiala a Libertatii Presei, sarbatorita pe 3 mai, gaseste presa româneasca într-una dintre cele mai dificile perioade de dupa decembrie 1989, se arata într-un mesaj al Clubului Român de Presa (CRP), (MEDIAFAX).

“Ziua Mondiala a Libertatii Presei este pentru noi – jurnalisti, manageri, oameni de presa – un prilej de reflectie, de evaluare, de cautari, mai putin o ocazie de a sarbatori sau de a ne bucura de ceva. Presa româneasca se afla în 2010, la fel ca anul trecut, sub apasarea constrângerilor impuse de un context economic nefavorabil, într-o tara unde atitudinea ostila fata de jurnalisti si confuziile întretinute deliberat sunt ridicate la rangul de politici de stat. Presa româneasca trece, la rândul sau, prin transformari dramatice, determinate de schimbari de generatie si mentalitati, care au dus, uneori, la abdicari de la standardele de calitate ale profesiei noastre”, se arata în mesajul CRP.  (.. ziua-mondiala-a-libertatii-presei)

Ce parere aveti, mai putem spune ca presa este cea de a patra putere in stat…?

9 Raspunsuri la “Presa, a IV-a putere in stat?!”

 1. lol =)) asta da treaba…

 2. tibi says:

  Da,eu cred ca presa este cea de-a patra putere in stat.
  Din doua motive:
  -puterea ei este intradevar ca si tarie de rangul patru:dupa puterea legislativa,dupa puterea executiva si dupa puterea judecatoreasca
  -si dupa gradul de coruptie este cea de-a patra putere in stat:dupa puterea legislativa,dupa puterea executiva si dupa puterea judecatoreasca.

 3. Jimmy says:

  Și eu, precum tibi, consider că presa este a patra putere în stat, dar din alt motiv: de aceea alegerile sunt așa de mult influențate de mass media; Tot de aceea consider că această putere ar trebui reglementată mai bine și chiar instituționalizată. Să se recunoască puterea ei, prin instituționalizare, mergând până la includerea ei în o nouă constituție.

  Ce credeți? Este prea mult?

 4. Elba says:

  Nu cred in presa ca a iv a putere in stat. Este pur si simplu aservita unuia sau altuia dintre partide. Este manipulata si manipuleaza in functie de interese josnice, sau din interese pur partinice de finantare. Poate fi o putere, depinde cine si cat ii da din cascavalul puterii sau al potentialului opozitiei. Sa fim seriosi. Cati oameni de presa mai sunt in momentul de fata. Vorbesc de oameni de presa de valoare! Aceia cu deontologie profesionala, aceia care scriu si vorbesc corect romaneste? Cred ca in relatia dumneaavoastra cu presa ati intalnit multi “facatori” de presa. A iv a putere in stat. Sincer, noi avem oare trei puteri in stat? Sunteti sigura? Nu cumva este vorba de una singura?

 5. Gabi says:

  Datorita rolurilor sale de influentare sau manipulare a opiniei publice este clar ca presa reprezinta o putere in stat…Nu putem vorbi de o obiectivitate absoluta deoarece si presa este reprezentata de oameni, care pot fi mai mult sau mai putin obiectivi, in functie de subiectul tratat, situatie, implicarea sau neimplicarea in situatia prezentata in presa, si nu in ultimul rand in functie de apartenenta sau simpatia pentru un anumit segment politic, in functie de gradul de cultura si de experienta profesionala a ziaristilor.

 6. mary says:

  daca am aseza pe o scara erarhica putarile in stat eu es aseza presa printre cele mai puternice,ea poate manipula omenirea in momente cheie,tip alegeri,poate distruge vieti tip scandalurijosnice care facand publice informati imorale,incerte pot distruge familii..a decazut atat de mult incat presa sa vada doar partea economica,vanzari record sau ..mai vorbim si de profesionalism?

 7. frumos frumos

 8. google google unde ma duci ?

 9. matei says:

  mda… =)) nu cred ca e a 4 putere dinn stat cred ca e prima =))

Raspunde