Cristina-Ancuța POCORA

Principiile fanteziste ale guvernului Boc privind salariile din sistemul bugetar

23 April 2009 ·

Încercarea Guvernului Boc de a reglementa salarizarea sistemului bugetar dovedeşte din nou, lipsa de realism şi de viziune economică a coaliţiei PD-L – PSD care conduce ţara.

Primul ministru ne-a enunţat cu enfază cele câteva principii care vor sta la baza noii legi a salarizării angajaţilor la stat. Cel mai irealist dintre toate pare stabilirea, în următorii trei ani, a  raportului de 1-15 între cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistemul bugetar.

Un calcul simplu arată că, în condiţiile în care în prezent raportul este de 1-70, salariile minime din sistemul bugetar urmează să crească de aproximativ 5 ori în următorii trei ani, pentru a se ajunge la proporţia anunţată de guvern.

Efortul bugetar pentru o asemenea creştere salarială este unul uriaş, dacă această măsură va fi pusă în practică. Ce am învăţat din păcate de la actualii guvernanţi e că nu e niciodată greu să promiţi.

Din moment ce Executivul nu a avut bani să crească cu 50% salariile din învăţământ, măsură pe care au votat-o cu două mâini reprezentanţii PD-L şi PSD în campania electorală ce s-a încheiat, de unde va avea bani, în ani de criză economică, să mărească toate salariile mici din întreg sistemul bugetar: salariile medicilor, profesorilor, funcţionarilor publici?

 Sau e doar o demagogie ieftină menită să ascundă faptul că niciun membru al Guvernului nu îndrăzneşte să se atingă de salariile neruşinat de mari despre care presa scrie de atâta vreme? Înclin să cred mai degrabă în ultima variantă!

 

  Ce mai ascunde principiul cu care se mândreşte atâta Emil Boc? Inflaţie şi şomaj. Atâta vreme cât statul măreşte de cinci ori salariul în sistemul public neproductiv, bazându-se pe contribuţiile celor care lucrează în mediul privat aflat în suferinţă din cauza crizei economice, ne aşteptăm la o explozie a inflaţiei în următorii ani!

Şomajul şi pensionarea forţată sunt două variante pe care ministrul Muncii admitea public că Guvernul le-a luat în calcul pentru a-şi  îndeplini viziunile fanteziste. Ministrul Muncii spunea că doar 15 % din posturile rămase vacante la stat după pensionarea actualilor angajaţi vor mai fi ocupate. Adică în locul a şapte pensionari ieşiţi din sistem va fi angajat un singur om. Domnul ministru ar trebui să ştie că cheltuielile statului vor creşte oricum cu pensiile celor care ies din sistem! Iar lipsa acută de personal, din învăţământ sau sănătate va face ca ocuparea a doar 15 % din posturile rămase libere să fie un adevărat dezastru!

 

O altă victimă a guvernului Boc va fi mediul privat. Câtă vreme salariul minim în sistemul de stat va creşte spre 1500-1600 de lei, întreprinzătorii privaţi vor fi şi ei obligaţi să crească salariile, chiar dacă performanţele economice nu le permit să facă acest lucru. Creşterea salariilor trebuie să fie o consecinţă a măririi productivităţii! Nu poţi să creşti salariul unui angajat, atâta vreme cât întreprinderea pe care o conduci nu face profit sau acesta e mult diminuat în condiţiile crizei economice!

 

Acestea sunt observaţii de bun simţ, nu de specialist în economie. Din păcate, actualul Guvern arată că nici nu se pricepe la economie, dar nici nu are bunul simţ de a se abţine de la adoptarea unor măsuri care aduc ţara în pragul falimentului.

3 Raspunsuri la “Principiile fanteziste ale guvernului Boc privind salariile din sistemul bugetar”

  1. @off topic. Am inteles ca noul cod penal nu va mai specifica in mod expres sanctionarea violului marital, cu toate ca sanctionarea va fi cuprinsa la categoria “viol”. In calitate de presedinta a comsiei pentru egalitate intre femei si barbati din CD, va rog sa amendati acest cod si sa apara totusi, in mod clar, fara echivoc, infractiunea de viol marital (conjugal). E mai bine asa, ca judecatorii de la noi sa nu poate interpreta never ever altfel aceasta infractiune. Multam.

  2. Alexandra Stroia says:

    Asa cum zicea un articol de presa …foarte curand D-l Boc va face POC…Nu numai ca dansul nu este realist in ceea ce priveste economia in situatia de fatza a Romaniei , ba chiar mai mult incerca sa ameteasca populatia cu promisiuni desarte care sunt pe departe de a fi indeplinite..Cuvantul de definitie al distinsului domn prim-ministru este INCOMPETENT si nu numai .. Lista poate continua. Sa nu ne imbatam cu apa rece , trebuie sa luam atitudine in fatza acestor afirmatii si promisiuni lipsite de responsabilitate. Ne asteapta o Romanie in haos …

  3. […] aparare atat ziua cat si noaptea, textul complet fiind: Se prezuma a fi in legitima aparare , …Cristina-Ancuta POCORA Blog Archive Principiile …Am inteles ca noul cod penal nu va mai specifica in mod expres sanctionarea violului marital, cu […]

Raspunde