Cristina-Ancuța POCORA

Prioritatea “0” a PD-UNPR-UDMR, alegerile din 2012

26 January 2011 ·

Ministerul Afacerilor Externe vine cu proiectul “votului prin corespondenta” pentru romanii din afara granitelor.

Adriean Videanu a prezentat, in urma sedintei coalitiei, decizia acestora de a modifica legile electorale in asa fel incat primarii sa fie alesi intr-un singur tur, pe principiu “castigatorul ia tot!”.

Autoritatea Electorala Permanenta  a prezentat un proiect de lege care prevede ca durata  campaniilor electorale sa fie de 90 de zile.

Cam acestea sunt preocuparile majore a celor care ne conduc astazi. Toata lumea vorbeste despre pensii  micsorate, despre Codul Muncii, despre factura la intretinere, despre saracie… iar toate resursele statului se concentreaza pe alegerile care vor avea loc in 2012.

Calculele din interiorul coalitiei guvernamentale nu privesc imbunatatirea vietii “poporului” ci doar cum sa faca sa ramana la putere! Si asa au decis ca, cele mai mari sanse, la nivel local, le au daca primarul este ales dintr-un singur tur. Rationamentul este simplu: in majoritatea cazurilor primarul in functie intra in turul al doilea de pe prima pozitie. Pentru a evita coalizari in turul II, negocieri, cheltuieli personale mai mari, au calculat ca printr-un astfel de sistem, si cu concentrarea resurselor intr-un singur tur, au mari sanse sa isi conserve numarul actual de primari. Simplu, nu?!

Calculul continua: rezultatele alegerilor locale dau tonul alegerilor generale. Prin urmare, daca PD-ul arata in locale ca e iubit de popor , daca redeseneaza colegiile parlamentare in functie de primariile lor, daca vor face ceea ce stiu ei cel mai bine…cadouri… atunci “pierderile ar putea sa fie minime”.

Si mai este suficient timp incat sa-si stoarca mintile pentru a produce tot felul de idei traznite prin care sa deturneze vointa “poporului”.

***

 Daca tot este la moda sa vii cu propuneri  privind legislatia electorala am si eu doua propuneri:

 • Ziua alegerilor sa fie in timpul saptamanii si nu duminica. Pentru a merge la vot, toti elevii, angajatii sau alte persoane prinse intr-un program, trebuie  sa beneficieze de 2-3 ore libere  in ziua scrutinului, ore motivate doar cu dovada votului pe cartea de alegator/cartea de identitate. Cred ca astfel  vom avea o prezenta la vot mult mai mare si in randul persoanelor active. Nu va mai exista “scuza” ca daca e frumos afara, pleaca la mare sau la munte, iar daca este urat, nu ies din casa.
 • Alegerile parlamentare sa se desfasoare cel tarziu la sfarsitul lunii septembrie. In luna noiembrie, in mediul rural, dupa ce oamenii au terminat cu treburile campului se retrag in casa, la caldura. Nu mai ies ei la intalniri cu candidatii pentru a asculta si dezbate programe electorale.  Si uite asa, omul nu stie cine esti, ce ai facut, ce vrei sa faci cu votul lui… si se multumesc, in multe cazuri, cu “cadouri” contra vot.

Sunt doar doua propuneri care sunt inspirate din realitatea colegiului meu.

2 Raspunsuri la “Prioritatea “0” a PD-UNPR-UDMR, alegerile din 2012”

 1. Anton says:

  Sunt de acord cu propunerile dvs.,doamna deputat,dar as indraznii sa propun si alte modificari ce ar trebuii aduse si anume:
  -alegerile locale si parlamentare ar trebuii sa se desfasoare in perioada 01.07 si 01.09,cand elevii si studentii sunt toti acasa si ar putea sa-si exprime dreptul constitutional de a vota la domiciliu,nu in restul anului.
  -de ce nu se face un program informatic securizat de votare,in asa fel incat orice cetatean cu drept de vot sa-si poata exprima doleantele prin vot electronic,pe internet,astfel s-ar putea evita votarea frauduloasa in diaspora.Programul ar putea fi accesat doar in ziua votului,de oriunde din lume,in intervalul orar al ROMANIEI.Cei care nu au internet acasa ar putea merge la o sectie de votare unde sa-si exprime votul.La fiecare sectie de votare ar trebuii sa fie un membru care sa se ocupe cu inscrierea in sistemul informatic al CNP-urilor celor ce se prezinta la vot,pentru a prevenii frauda.In program ar trebuii sa fie trecuta localitatea de domiciliu,persoanele care si-au depus candidatura si sa accepte votul doar a unei singure persoane din lista,pentru a inlatura nulitatea votului.
  -daca ,campania electorala va avea 90 zile eu ia-s propune lui Basescu sa de-a suma de 59.994 ron/candidat,astfel fiecare candidat ar avea la dispozitie suma zilnica de 666,6 ron,in loc de 555,5 ron cat revine in cazul sumei de 50.000 roni.

 2. Anton says:

  http://www.independentonline.ro/2011/01/27/Deputatul-PNL-Cristina-Pocora-vrea-demisia-ministrului-Baconschi_3693/
  accsesati acest link.Doamna deputat,faceti plangere la Oficiul National al discriminarii si urmariti daca aceasta institutie ii va aplica sanctiunea contraventionala ministrului conform legii si sa va dea raspuns in scris.

Raspunde