Cristina-Ancuța POCORA

Protectia copiilor in mediul real si virtual

08 June 2011 ·

Astazi,  8 iunie, incepand cu ora 13,30, la sala Avram Iancu (Palatul Parlamentului), Comisia pentru egalitate de sanse din Senat, organizeaza dezbaterea cu tema “Protectia copiilor in mediul real si virtual”. Voi participa la aceasta dezbatere pentru ca, asa cum am mai spus aici, ma preocupa aceasta problematica.

Intalnirea isi propune sa aduca in dezbatere aspecte legate de adoptarea unui cadru legislativ privind protectia copiilor in mediul on-line, in masura sa raspunda adecvat realitatilor existente. INVITATIE SENAT 8 IUNIE 2011

Iata cateva date:

 • Copiii şi adolescenţii sunt de multe ori mai fericiţi în universul virtual oferit de internet decât în viaţa reală pentru că atunci când sunt online pot fi exact ceea ce îşi doresc să fie şi pot face orice vor, conform unui nou studiu, transmite publicaţia britanică Daily Mail.
 •  Acelaşi studiu indică şi faptul că în pofida preocupărilor pentru siguranţa online, unul din opt adolescenţi menţine legătura cu străini pe internet şi de multe ori preferă să mintă cu privire la vârsta lor reală, felul în care arată şi mediul din care provin.
 •  Aproximativ 47% dintre adolescenţi au recunoscut că se comportă diferit în mediul online faţă de viaţa de zi cu zi, fapt care îi face să se simtă mai puternici şi mai încrezători.
 • Psihologul Peter Bradley, director adjunct al organizaţiei caritabile Kidscape, a apreciat că această dorinţă a tinerilor de a adopta o nouă identitate online este un serios motiv de îngrijorare pentru că aceştia devin pe zi ce trece mai rupţi de realitate.
 • ‘Aceste date indică faptul că adolescenţii consideră mediul online ca pe un mediu complet diferit de cel real, un mediu ce le permite să-şi exploreze anumite trăsături ale personalităţii şi anumite comportamente pe care nu le pot exersa în viaţa reală, unde nu sunt tolerate. Nu putem permite lumilor virtuale să fie nişte lumi mai fericite decât lumea reală, decât comunităţile noastre reale, pentru că riscăm să avem o generaţie de tineri complet inadaptată la viaţa socială’, susţine el.

 

 •  Internetul a devenit “principalul mijloc de facilitare” a crimei organizate, fiind folosit în special pentru traficul de droguri şi de fiinţe umane umane, dar şi pentru spălare de bani, a declarat miercui, pentru AFP, Rob Wainwright, director al oficiului european de poliţie Europol.
 •  “Utilizarea internetului s-a răspândit foarte mult, a devenit, aş spune, principalul mijloc de facilitare a crimei organizate”, a afirmat Wainwright într-un interviu pe AFP, cu ocazia publicării raportului OCTA pe 2011 al Europol.
 •  Tot mai multe grupuri criminale folosesc internetul pentru a comite infracţiuni şi delicte considerate “tradiţionale”, a subliniat Wainright.
 • “În paralel cu infracţiunile cibernetice privind cardurile bancare, cu schimburile de materiale cu conţinut pedofil şi pirateriile, internetul este folosit şi pentru producerea, colectarea şi distribuirea de droguri, recrutarea şi comercializarea victimelor traficului de fiinţe umane”, se subliniază în raport.

 

 •   Trei sferturi dintre copiii români cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani folosesc deja internetul, 60 la sută dintre ei sunt contactaţi de pedofili, iar 24 la sută primesc mesaje sexuale, rezultă din doua studii prezentate de “Salvaţi Copiii” şi Focus.
 •  Pe internet sunt peste un milion de imagini pornografice cu copii şi alte aproximativ 200 sunt încărcate zilnic.
 • În România, peste 90 la sută dintre adolescenţi utilizează internetul pentru socializare.
 •  Dintre aceştia, 18 la sută afirmă că transmit informaţii personale pe internet către alte persoane, iar 14 la sută discută cu necunoscuţi.
 •  În România, din totalul utilizatorilor de Facebook (2.693.200), 14 la sută sunt adolescenţi (12-17 ani) iar rata de utilizare a acestui site de socializare în rândul lor a crescut exponenţial de la începutul anului 2010. În prezent ea este de 33 la sută şi tendinţa este de creştere.

caz salvati copiii

Un Raspuns la “Protectia copiilor in mediul real si virtual”

 1. alex says:

  asa, si care-i concluzia? un pic de cenzura?

Raspunde