Cristina-Ancuța POCORA

Proteza mamara pentru femeile care sunt operate de cancer la san nu este o operatie estetica ci o necesitate!

19 November 2010 ·

 

            Scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii,

            În atenţia domnului Cseke Attila,

            Ministrul Sănătăţii,

            Domnule ministru,

            Vă supun atenţiei o problemă importantă cu care se confruntă femeile din România, victime ale cancerului mamar. Operaţiile de extirpare a tumorilor sunt extrem de traumatizante pentru femeile obligate să facă această intervenţie. Studiile efectuate în România de către organizaţiile neguvernamentale de profil au arătat că majoritatea femeilor trecute prin această experienţă au afirmat că pierderea unui sân este percepută ca un handicap, atât fizic cât, mai ales, psihic. Viaţa unei femei care a suferit de cancer de sân nu mai poate continua în acelaşi fel ca înainte de apariţia acestei afecţiuni. Proteza mamară, în acest caz, a fost catalogată ca fiind necesară, dar greu de obţinut, din cauza costurilor ridicate.

Din cauza implicaţiilor fizice şi emoţionale, care afectează viaţa de zi cu zi, pe termen lung, a persoanelor care au suferit o mastectomie, s-ar impune sprijinul statului pentru obţinerea protezelor mamare. Disconfortul psihic al persoanei supuse unei astfel de operaţii afectează încadrarea acesteia atât în plan social, cât şi pe plan profesional. Inacţiunea statului în ceea ce priveşte acoperirea costurilor unei proteze de sân încălcând astfel principiul egalităţii de şanse.  

In plus, concluzia studiilor a fost aceea că pacientele care au trecut printr-o operaţie de extirpare a unui sân, indiferent de venit, profesie sau reşedinţă, au nevoie de sprijin legislativ şi financiar din partea statului, proteza de sân fiind cel mai important element în încercarea de a ameliora efectele bolii.

            În plan legislativ, există un proiect de Lege pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, aflat în dezbaterea parlamentara, care prevede: În scopul înlăturării consecinţelor cancerului la sân, în pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident se introduce proteza de sân pentru mastectomie unilaterală şi bilaterală, înlocuire anuală gratuită, costul fiind suportat de bugetul casei judeţene de sănătate”. La nivelul Uniunii Europene, a fost semnată Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, document inspirat  în mare parte din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta consacră expres, încă din primul său articol, dreptul la demnitate al fiinţei umane. În plus, Constituţia României prevede că „dreptul la viaţă, precum şi integritatea fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate”.

            Din aceste motive, consider că amendamentul la modificarea Legii nr. 95/2006 este perfect legitim şi trebuie susţinut. Cu atât mai mult cu cât, conform statisticilor, în România, cancerul la sân constituie cea mai frecventă cauză de deces în rândul femeilor diagnosticate cu cancer. Prin urmare, numărul femeilor supuse unei mastectomii este destul de ridicat.

            Din păcate, România înregistrează deficienţe legate de depistarea precoce a cancerului la sân. În această situaţie, salut decizia de a relua programul naţional de screening pentru depistarea precoce a unor forme de cancer (cancerul de col uterin, mamar, colorectal), demarat sub ministeriatul domnului Eugen Nicolăescu. Realitatea dureroasă impune susţinerea unui astfel de proiect, dar şi adoptarea măsurilor necesare pentru ajutorarea persoanelor afectate de această boală necruţătoare.

            Îmi exprim speranţa, domnule ministru, că demersul nostru pentru sprijinirea persoanelor afectate de cancerul la sân să fie susţinut şi de Ministerul Sănătăţii, pe care-l reprezentaţi.

P.S. 

Hanusz Stella

[email protected]

President – Destine Comune

Str. Marasti Nr.38

Tirgu Mures, Romania

2 Raspunsuri la “Proteza mamara pentru femeile care sunt operate de cancer la san nu este o operatie estetica ci o necesitate!”

  1. Foarte buna initiativa.Tineti-o tot asa, d-na Cristina!Nu syiu sa mai existe cineva in politica romaneasca sa se gandesca si la oamenii care au avut nesansa de a avea probleme majore de sanatate!Ma gandesc cu groaza ca s-ar putea sa fiu una dintre aceste persoane(sunt diagnosticata cu fibroadenom mamar),deocamdata nu e cancer,insa exista posibilitatea de transformare.

  2. trebuie sa fii tare si optimista! Stela este o femeie foarte puternica!

Raspunde