Cristina-Ancuța POCORA

PSD îi tratează cu cinism și în bătaie de joc pe foştii deţinuţi politici

25 February 2015 ·

Simţind că pierd puterea, liderii PSD vin cu o nouă șmecherie. După ce în campaniile electorale Victor Ponta și PSD au promis de toate pentru toți, au dat chiar și legi care să le întărească promisiunile, dar nu le-au bugetat și aplicat niciodată, pentru că nu aveau acest lucru în intenție, acum vin și prorogă termenul de aplicare pentru perioada în care PSD nu va mai fi la guvernare.

Cu această șmecherie PSD a venit și în fața foștilor deținuți politici.

Ieri, în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a fost dezbătut proiectul Guvernului care vizează mărirea indemnizaţiilor foştilor deţinuţi politici şi luptători anticomunişti. Vorbim despre un proiect al Guvernului promovat încă din luna noiembrie a anului 2014, în campanie electorală, înainte de a fi adoptat Bugetul României, proiect care viza dublarea acestor indemnizaţii de la începutul anului 2015. Dar, pentru că era doar o promisiune electorală cu haină de lege, nu a fost luată în considerare de PSD pentru alocarea bugetară.

Acum, când PSD și Victor Ponta ştiu că pleacă în opoziție, continuă șmecheria, dând dovadă de mult cinism prin aruncarea unei fărâme de speranţă foştilor deţinuţi politici şi propunând amânarea termenului, urmând ca indemnizaţiile acestora să fie majorate începând cu 1 iulie 2015. Prea târziu, însă, pentru majoritatea foştilor deţinuţi politici ale căror pensii sunt de 10 ori mai mici decât cele ale torţionarilor lor.

Conform datelor statistice, în anul 2009 numărul beneficiarilor acestui decret era 63.259, în 2010 erau 62.178, în 2012 erau 55.901, iar în 2013 mai erau 54.378. Vorbim despre cinism și bătaie de joc în condiţiile în care cifrele îi arată clar doamnei Rovana Plumb, domnului Victor Ponta și tuturor, că în decembrie 2013 au murit 325 de deţinuţi politici, în ianuarie 2014- 400. Câți oameni mor cu această speranță din noiembrie 2014, când s-a dat legea, până în iulie, când zic acum doamna Plumb și  domnul Ponta că o vor aplica?!

Partidul Naţional Liberal consideră că, în aceste condiţii, când numărul beneficiarilor acestui Decret-lege este în continuă scădere, chiar şi data de 1 iulie a acestui an este foarte îndepărtată pentru aceste persoane în vârstă ale căror venituri sunt foarte mici în raport cu suferinţele îndurate.

 

Facem apel la Guvernul Ponta şi parlamentarii majorităţii controlate de PSD să renunţe la a mai amăgi românii cu proiecte de lege pe care apoi le sucesc cum vor în Parlament și le amână aplicarea. PSD şi Victor Ponta trebuie să îşi respecte cuvântul dat în faţa foştilor deţinuţi politici, cărora le datorează, conform proiectului legislativ, mărirea indemnizaţiei la care aceşti oameni au dreptul ca o minimă compensaţie pentru teroarea şi chinurile îndurate în groaznicele temniţe ale regimului comunist.

 

Raspunde