Cristina-Ancuța POCORA

Raspunsuri la mesaje

06 October 2009 ·

Si interpelarea adresata astazi domnului Prim-Ministru: interpelare-prim-ministru

Răspunsuri referitoare al Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 148/2005 privind susţinerea familiei in vederea creşterii copilului, aprobate prin HG nr. 1.025/2006

 

 1. deea Says:
  September 9th, 2009 at 8:17 pm

Daca sunt studenta anul II, la o facultate de stat,forma de invatamant la zi, nu am intreruperi nici macar pe motive medicale, dar nu am lucrat cu carte de munca in ultimul an…voi primi indemnizatia de 600 de lei pentru cresterea copilului?Ce acte sunt necesare si unde anume trebuie sa le depun?   

Răspuns:

1.Conform Legii nr. 240/2009 puteţi primi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului dacă frecventaţi cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt  exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

Acte necesare:

          cerere (conform anexa nr. 1 din normele metodologice);

           act de identitate şi act de naştere al copilului/ copiilor, ori, după caz, livretul de familie – copie şi original;

          adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ preuniversitar, după caz universitar, care să ateste, care să ateste frecventarea cursurilor fără întrerupere, până la data solicitării indemnizaţiei lunare;

          dovada privind calitatea de student la o unitate de învăţământ universitar;

          dovada eliberată de medicul de familie sau, după caz, de medicul specialist în cazul situaţiei de întrerupere a cursurilor  din motive medicale sau în situaţia în care nu s-a putut susţine examenul de licenţă din motive medicale, inclusiv starea de graviditate (cf. art. 4, alin (71) şi (72).

          Certificatul de naştere al tuturor copiilor născuţi după ianuarie 2006.

          Cererea se depune la primăria comunei/oraşul/municipiului respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe raza căruia/căruia solicitantul  îşi are   domiciliul/reşedinţa.

Atenţie: vi se pot cere şi alte acte, în funcţie de situaţia specifică a familiei.

 

gabitza770  Says:
September 14th, 2009 at 8:54 am

buna, o scurta intrebare, daca nasc in anul III, am inteles ca primesc indemnizatia, dar dupa licenta, mai primesc? din momentul in care nasc si sunt studenta, primesc timp de 2 ani de zile indemnizatia?

Răspuns

Beneficiaţi de concediul pentru creşterea copilului până la 2 ani precum şi de o indemnizaţie lunară. Normele metodologice prevăd că persoanele care frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, sau, după caz, universitar, organizat potrivit legii, beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului indiferent dacă întrerup sau nu frecventarea cursurilor preuniversitare ori universitare pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

iuliana Says:
September 15th, 2009 at 9:09 pm

salut sunt studenta in anul 4 de facultate am nascut in februarie anul asta. cand am nascut eram in anul 3 pot beneficia de aceasta indemnizatie daca am nascut inainte de intrarea ei in vigoare? va multumesc frumos!

Răspuns:

-conform normelor metodologice, dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului, aşa cum a fost acesta modificat prin legea nr.239/2009, respectiv legea nr.240/2009, se acordă începând cu data intrării în vigoare a prevederilor acestor Legi  (respectiv iulie 2009). De aceste prevederi beneficiază şi persoanele care au în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, şi care înainte de naşterea acestuia  au urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar

-dreptul la indemnizaţie se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare, care se transmit agenţiilor teritoriale până cel târziu la data de 31 decembrie 2009. Atenţie! Conform OUG 148/2005 indemnizaţia se plăteşte începând cu data naşterii, dacă cererea este depusa în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, sau de la data depunerii cererii, pentru celelalte situaţii (cf. art.10 alin. (1) din OUG.148).

Exemplu : dacă copilul are un an la data intrării in vigoare a legii vizând mamele studente,  îndepliniţi condiţiile legate de frecventarea studiilor şi aţi depus cerere pentru a beneficia de indemnizaţie, veţi beneficia de această indemnizaţie din momentul depunerii cererii şi până când copilul împlineşte 2 ani.)

andreea Says:
September 15th, 2009 at 9:52 pm

buna am si eu o intrebare mai lunga,si va ,am nascut in iunie pe 7 si sunt studenta in anul doi,akum am trecut anul II,as vrea sa stiu si eu dak o sa mai pot lua indemnizatie si ce acte trebuiesc.as vrea sa imi trimiteti un mail dak se poate va rog din suflet. va multumesc!

Răspuns: vezi condiţiile şi actele în răspunsurile anterioare, nu uitaţi de condiţia de a fi frecventat fără întrerupere cursurile facultăţii. Problema apare la mamele studente în anul I, care au avut întrerupere între liceu şi facultate.

 

Maria Says:
September 19th, 2009 at 1:15 pm

Buna ziua! Sunt din Republica Moldova si studenta in anul 4 la Iasi,nu am cetatenie romana,dar sunt casatorita cu cetatean roman.Am nascut in iulie.Pot beneficia de indemnizatia pentru crestere a copilului?

Răspuns: conform Normelor metodologice de aplicarea a OUG 148/2008, de drepturile prevăzute de această ordonanţă beneficiază persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt cetăţeni români sau, după caz, cetăţeni străini ori apatrizi, au domiciliul sau reşedinţă în România conform Legii şi locuiesc împreună cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupă de creşterea şi  îngrijirea acestuia/acestora.

Dacă sunteţi căsătorită, o sugestie ar fi sa vă ia soţul în spaţiu, desigur dacă nu aţi făcut deja acest lucru.

otilia Says:
September 16th, 2009 at 3:11 pm

In cazul in care in perioada de concediul pentru crestere copil in varsta de pana la 2 ani, mai survine o nastere, cel de-al doilea bebe va beneficia de vreun ajutor finaciar? In afara de indemnizatia de crestere de care beneficiez si de alocatia de 200 lei pentru bebe. Va multumesc,

 

Răspuns: conform Normelor metodologice de aplicarea a OUG 148/2008 -art.8, alin.(1), în cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii, concediul prevăzut la art.1 alin (1) din ordonanţa de urgenţă 148/2005 se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului (se acordă o singură indemnizaţie).

 

Simona Says:
September 24th, 2009 at 10:28 pm

Problema este in felul urmator: am nascut pe 15.07.2008 ,eram studenta in anul 6 la zi, la Medicina pe care am absolvit-o cu licenta in septembrie 2008 si as vrea sa stiu daca mai am dreptul pentru indemnizatie.Legea 240/2009 se aplica si persoanelor in situatia mea?
Ce acte sunt necesare pentru depunerea dosarului?Mentionez ca am depus dosarul in ianuarie 2009 si a fost respins(atunci nu aparuse legea noua) si am adeverinta de anul trecut ca eram studenta.Mai este valabila sau trebuie sa depun adeverinta ca nu am intrerupt cursurile?(in prezent sunt absolventa)Intreruperea cursurilor se refera la inghetarea anului?Va rog sa-mi trimite-ti un raspuns pe mail,daca se poate.

Răspuns:

Dreptul la indemnizaţie se acordă începând cu data intrării în vigoare a legii, conform exemplului de mai sus.  Actele sunt prevăzute mai sus. Ca si în răspunsul dat Iulianei „De aceste prevederi beneficiază şi persoanele care au în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, şi care înainte de naşterea acestuia  au urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar.”

alina ignatescu Says:
September 22nd, 2009 at 10:51 pm

Sunt studenta in anul 5 la medicina craiova..in anul 4 de studiu am nascut in baiatel care acum are 1 an si 2 saptamni ..si din iunie bat drumurile la directia muncii cerand sa depun actele pentru indemnizatia de cresterea copilului ..adica inca 1 an de aici incolo..si de fiecare dat aprimesc acelasi raspuns nu avem normele ..ce sa mai fac…va multumesc anticipat..

Răspuns: întrucât normele au apărut, este bine să depuneţi cât mai curând cererea, pentru a beneficia de acest drept.

 

niculina Says:
September 22nd, 2009 at 11:41 am

Buna ziua! Sunt o viitoare mamica, mai exact trebuie sa nasc in octombrie si sunt doctorand la zi. M-am interesat pentru indemnizatia de crestre copil si nu o pot obtine deoarece in lege nu suntem prevazuti si noi doctoranzii, cu toate ca studiile sunt la zi. Exista vreo sansa ca sa beneficiem si noi de indemnizatia de crestre pentru copil?

 

Răspuns: conform  reglementărilor, studiile doctorale devin ciclul III de studii universitare (Sistem Bologna) ! Deci ar trebui să puteţi beneficia de prevederile acestei legi.

 

 

Pentru toate mămicile: este important să depuneţi Cererea  şi actele necesare cât mai repede, pentru că durează destul de mult până la prima plată (care însă se face retroactiv, de la momentul depunerii cererii).

52 Raspunsuri la “Raspunsuri la mesaje”

 1. Dacă aveți 12 luni de scoala in ultimii doi ani înaintea nașterii, primiți indemnizație. Aceasta va fi la nivelul minim.

 2. Buna ziua!

  Sunt doctoranda bursiera in anul III, cu frecventa la zi urmand sa nasc la finalul acestei luni. Am contactat ANPIS pentru a ma lamuri daca bursa doctorala se va lua in calcul la concediul de crestere a copilului, cunoscand faptul ca aceasta este considerat venit asimimat salariului. Raspunsul celor de la ANPIS a fost urmatorul:Sumele reprezentând bursa acordată potrivit contractului de studii în limita celor 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână nu sunt asimilate veniturilor din salarii şi nu se iau în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

  Activităţile didactice care depăşesc nivelul celor 4-6 ore sunt remunerate conform legislaţiei în vigoare, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor ce revin salariatului şi cu plata contribuţiilor datorate, potrivit legii, la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru şomaj, la asigurările sociale de sănătate (164 alin. (2) şi (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011).
  Contractul de studii specifica doar dreptul doctorandului de a realiza activitati didactice in limita a 4-6 ore. Pe perioada dictoratului am desfasurat activitati de cercetare, nu si didactice, pentru ca facultatea nu are necesitate. Intrebarea mea este, de ce cei de la ANPIS nu iau totusi in calcul aceasta bursa, in contextul im care venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, dar si art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010.

Raspunde