Cristina-Ancuța POCORA

Raspunsuri la mesaje

06 October 2009 ·

Si interpelarea adresata astazi domnului Prim-Ministru: interpelare-prim-ministru

Răspunsuri referitoare al Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 148/2005 privind susţinerea familiei in vederea creşterii copilului, aprobate prin HG nr. 1.025/2006

 

 1. deea Says:
  September 9th, 2009 at 8:17 pm

Daca sunt studenta anul II, la o facultate de stat,forma de invatamant la zi, nu am intreruperi nici macar pe motive medicale, dar nu am lucrat cu carte de munca in ultimul an…voi primi indemnizatia de 600 de lei pentru cresterea copilului?Ce acte sunt necesare si unde anume trebuie sa le depun?   

Răspuns:

1.Conform Legii nr. 240/2009 puteţi primi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului dacă frecventaţi cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt  exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

Acte necesare:

          cerere (conform anexa nr. 1 din normele metodologice);

           act de identitate şi act de naştere al copilului/ copiilor, ori, după caz, livretul de familie – copie şi original;

          adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ preuniversitar, după caz universitar, care să ateste, care să ateste frecventarea cursurilor fără întrerupere, până la data solicitării indemnizaţiei lunare;

          dovada privind calitatea de student la o unitate de învăţământ universitar;

          dovada eliberată de medicul de familie sau, după caz, de medicul specialist în cazul situaţiei de întrerupere a cursurilor  din motive medicale sau în situaţia în care nu s-a putut susţine examenul de licenţă din motive medicale, inclusiv starea de graviditate (cf. art. 4, alin (71) şi (72).

          Certificatul de naştere al tuturor copiilor născuţi după ianuarie 2006.

          Cererea se depune la primăria comunei/oraşul/municipiului respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe raza căruia/căruia solicitantul  îşi are   domiciliul/reşedinţa.

Atenţie: vi se pot cere şi alte acte, în funcţie de situaţia specifică a familiei.

 

gabitza770  Says:
September 14th, 2009 at 8:54 am

buna, o scurta intrebare, daca nasc in anul III, am inteles ca primesc indemnizatia, dar dupa licenta, mai primesc? din momentul in care nasc si sunt studenta, primesc timp de 2 ani de zile indemnizatia?

Răspuns

Beneficiaţi de concediul pentru creşterea copilului până la 2 ani precum şi de o indemnizaţie lunară. Normele metodologice prevăd că persoanele care frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, sau, după caz, universitar, organizat potrivit legii, beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului indiferent dacă întrerup sau nu frecventarea cursurilor preuniversitare ori universitare pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

iuliana Says:
September 15th, 2009 at 9:09 pm

salut sunt studenta in anul 4 de facultate am nascut in februarie anul asta. cand am nascut eram in anul 3 pot beneficia de aceasta indemnizatie daca am nascut inainte de intrarea ei in vigoare? va multumesc frumos!

Răspuns:

-conform normelor metodologice, dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului, aşa cum a fost acesta modificat prin legea nr.239/2009, respectiv legea nr.240/2009, se acordă începând cu data intrării în vigoare a prevederilor acestor Legi  (respectiv iulie 2009). De aceste prevederi beneficiază şi persoanele care au în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, şi care înainte de naşterea acestuia  au urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar

-dreptul la indemnizaţie se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare, care se transmit agenţiilor teritoriale până cel târziu la data de 31 decembrie 2009. Atenţie! Conform OUG 148/2005 indemnizaţia se plăteşte începând cu data naşterii, dacă cererea este depusa în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, sau de la data depunerii cererii, pentru celelalte situaţii (cf. art.10 alin. (1) din OUG.148).

Exemplu : dacă copilul are un an la data intrării in vigoare a legii vizând mamele studente,  îndepliniţi condiţiile legate de frecventarea studiilor şi aţi depus cerere pentru a beneficia de indemnizaţie, veţi beneficia de această indemnizaţie din momentul depunerii cererii şi până când copilul împlineşte 2 ani.)

andreea Says:
September 15th, 2009 at 9:52 pm

buna am si eu o intrebare mai lunga,si va ,am nascut in iunie pe 7 si sunt studenta in anul doi,akum am trecut anul II,as vrea sa stiu si eu dak o sa mai pot lua indemnizatie si ce acte trebuiesc.as vrea sa imi trimiteti un mail dak se poate va rog din suflet. va multumesc!

Răspuns: vezi condiţiile şi actele în răspunsurile anterioare, nu uitaţi de condiţia de a fi frecventat fără întrerupere cursurile facultăţii. Problema apare la mamele studente în anul I, care au avut întrerupere între liceu şi facultate.

 

Maria Says:
September 19th, 2009 at 1:15 pm

Buna ziua! Sunt din Republica Moldova si studenta in anul 4 la Iasi,nu am cetatenie romana,dar sunt casatorita cu cetatean roman.Am nascut in iulie.Pot beneficia de indemnizatia pentru crestere a copilului?

Răspuns: conform Normelor metodologice de aplicarea a OUG 148/2008, de drepturile prevăzute de această ordonanţă beneficiază persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt cetăţeni români sau, după caz, cetăţeni străini ori apatrizi, au domiciliul sau reşedinţă în România conform Legii şi locuiesc împreună cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupă de creşterea şi  îngrijirea acestuia/acestora.

Dacă sunteţi căsătorită, o sugestie ar fi sa vă ia soţul în spaţiu, desigur dacă nu aţi făcut deja acest lucru.

otilia Says:
September 16th, 2009 at 3:11 pm

In cazul in care in perioada de concediul pentru crestere copil in varsta de pana la 2 ani, mai survine o nastere, cel de-al doilea bebe va beneficia de vreun ajutor finaciar? In afara de indemnizatia de crestere de care beneficiez si de alocatia de 200 lei pentru bebe. Va multumesc,

 

Răspuns: conform Normelor metodologice de aplicarea a OUG 148/2008 -art.8, alin.(1), în cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii, concediul prevăzut la art.1 alin (1) din ordonanţa de urgenţă 148/2005 se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului (se acordă o singură indemnizaţie).

 

Simona Says:
September 24th, 2009 at 10:28 pm

Problema este in felul urmator: am nascut pe 15.07.2008 ,eram studenta in anul 6 la zi, la Medicina pe care am absolvit-o cu licenta in septembrie 2008 si as vrea sa stiu daca mai am dreptul pentru indemnizatie.Legea 240/2009 se aplica si persoanelor in situatia mea?
Ce acte sunt necesare pentru depunerea dosarului?Mentionez ca am depus dosarul in ianuarie 2009 si a fost respins(atunci nu aparuse legea noua) si am adeverinta de anul trecut ca eram studenta.Mai este valabila sau trebuie sa depun adeverinta ca nu am intrerupt cursurile?(in prezent sunt absolventa)Intreruperea cursurilor se refera la inghetarea anului?Va rog sa-mi trimite-ti un raspuns pe mail,daca se poate.

Răspuns:

Dreptul la indemnizaţie se acordă începând cu data intrării în vigoare a legii, conform exemplului de mai sus.  Actele sunt prevăzute mai sus. Ca si în răspunsul dat Iulianei „De aceste prevederi beneficiază şi persoanele care au în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, şi care înainte de naşterea acestuia  au urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar.”

alina ignatescu Says:
September 22nd, 2009 at 10:51 pm

Sunt studenta in anul 5 la medicina craiova..in anul 4 de studiu am nascut in baiatel care acum are 1 an si 2 saptamni ..si din iunie bat drumurile la directia muncii cerand sa depun actele pentru indemnizatia de cresterea copilului ..adica inca 1 an de aici incolo..si de fiecare dat aprimesc acelasi raspuns nu avem normele ..ce sa mai fac…va multumesc anticipat..

Răspuns: întrucât normele au apărut, este bine să depuneţi cât mai curând cererea, pentru a beneficia de acest drept.

 

niculina Says:
September 22nd, 2009 at 11:41 am

Buna ziua! Sunt o viitoare mamica, mai exact trebuie sa nasc in octombrie si sunt doctorand la zi. M-am interesat pentru indemnizatia de crestre copil si nu o pot obtine deoarece in lege nu suntem prevazuti si noi doctoranzii, cu toate ca studiile sunt la zi. Exista vreo sansa ca sa beneficiem si noi de indemnizatia de crestre pentru copil?

 

Răspuns: conform  reglementărilor, studiile doctorale devin ciclul III de studii universitare (Sistem Bologna) ! Deci ar trebui să puteţi beneficia de prevederile acestei legi.

 

 

Pentru toate mămicile: este important să depuneţi Cererea  şi actele necesare cât mai repede, pentru că durează destul de mult până la prima plată (care însă se face retroactiv, de la momentul depunerii cererii).

52 Raspunsuri la “Raspunsuri la mesaje”

 1. Raffai-Slabu Violeta says:

  In privinta Legii nr. 240/2009 pentru completarea alin. 2) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, daca am lucrat si beneficiez de indemnizatia de 85% si sunt studenta la zi la postliceala, beneficiez si de cei 600 de ron pentru studentele la zi? Cei de la primarie din Timisoara,cand mi-am depus actele pentru cei 85% din salariu mi-a spus ca da,mi-au dat actele necesare si cand am fost cu dosarul sa-l depun mi-au spus ca daca beneficiez de cei 85 % din salariu nu mai primesc si cei 600 de Ron,dar in lege nu specifica nimic.daca ati putea sa-mi raspunde-ti asi fii foarte bucuroasa!Va multumesc anticipat

 2. @raffai
  cand noi am introdus aceasta reglementare pentru mamele eleve sau studente am venit in intampinarea unui fenomen care exista – fete care devin mame inainte sa ajunga sa aiba un venit. Pentru a le sustine atat pe ele, sa isi continue studiile, cat si pe copil, am creat practic o derogare de la lege. Adica, pentru mamele care merg la scoala, si deci nu au avut timp sa contribuie la sistemul de asigurari, dar invatand au sanse mai mari sa ajunga sa contribuie, am considerat ca merita ca statul sa e ajute cu o suma minima.
  In cazul in care dumneavoatra beneficiati de cei 85% nu puteti, conform acestei legi, sa cumulti si astfel sa beneficiati de doua indemnizatii pentru cresterea copilului.
  cu stima!

 3. paula says:

  In anul universitar 2007-2008 am urmat cursurile de zi ale unei facultati particulare (anul I), in iulie 2008 dupa sesiune am nascut si din toamna m-am transferat la ID pentru anul 2008-2009 (anul II). Pentru anul 2009-2010 m-am transferat din nou la zi (anul III) si as vrea sa stiu daca acum, cand copilul are 1 an si 3 luni, am dreptul la indemnizatia de 600 lei.
  Va multumesc !

 4. Andrada says:

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare in legatura cu indemnizatia pentru studente. Eu am nascut in iunie 2008, fiind atunci studenta in anul 2, insa anul universitar 2008-2009 am intrerupt studiile pentru ca nu aveam cu cine sa las copilul daca m-as fi dus la facultate. Acum am reluat, sunt anul 3. Am vazut ca legea prevede intreruperea studiilor numai pe motiv medical, dar pentru cresterea copilului de ce nu? mamicile care lucreaza nu se duc la serv dupa ce nasc…noi cum am putea sa ne ducem si la facultate, sa stam si cu copilul?…intrebarea mea este daca are rost sa imi depun dosarul, daca am vreo sansa sa primesc indemnizatie…

 5. Popescu Anca Loredana says:

  Buna,
  Spetza mea este urmatoarea,am terminat anul acesta Medicina cu examen de licentza sustinut pe 13.09.2009 iar fetitza mea a lasat-o pe mami sa-si dea licentza si s-a nascut pe 15.09.2009.
  Din cate am citit exista la un moment dat un alineat in care scrie ceva de genul ca beneficiaza de indemnizatie si persoanele care au terminat studiile universitare in urma cu max 60 de zile sunt in situatia in care pot beneficia de somaj dupa facultate!intrebarea este daca beneficiez in cazul in care am nascut dupa sustinerea licentei!?
  Va multumesc!

 6. Adriana says:

  Buna ziua,
  Sunt studenta in anul 2 la Master,am continuitate in studii.
  Pe data de 16 martie 2009 am nascut si eram studenta in anul 1 la Master.As vrea sa stiu ce sanse am sa obtin indemnizatia de crestere copil in aceste conditii si cui trebuie sa ma adresez?
  Sunt din Bucuresti,sectorul 4.
  Va multumesc anticipat!

 7. daniela says:

  Buna ziua!

  Sunt in anul I la o postliceala.Am terminat anul acesta o facultate.Mentionez ca am continuitate in studii.urmeaza sa nasc in noiembrie.Pot primi indemnizatia de crestere copil,in conditiile in care nu am lucrat?Va multumesc!

 8. cristina says:

  Buna ziua!

  As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia crestere copil daca nu am lucrat,dar am o pensie de urmas,de la tatal meu, in cuantum de 400 RON.

  Va multumesc!

 9. am efectuat clasele 9-10 liceu zi dar am ramas gravida si mam transferat la seral la zi urmatoarele clase11-12-13 dupa ce am gatat m-am inscris la facultate la zi.nu am avut nici o intrerupere de scoala.asi vrea sa stiu daca beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilului fiind insarcinata in luna a 7 si fiind la facultate?va multumesc

 10. Manuela says:

  Buna ziua.Am si eu o intrebare daca va rog ”Am nascut in data de 27.05.2009 atunci primesc acei bani?”Multumesc

 11. @ paula
  Normele metodologice prevăd că pentru a beneficia de această indemnizaţie este necesar ca, înainte de naşterea copilului sa fi frecventat, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar. Pentru mamele studente in anul I trebuie menţionat că în calculul acestei perioade se consideră inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar şi începerea învăţământului universitar, în acelaşi an calendaristic.

  @ Andrada
  Prevederile se aplică şi persoanelor care au în îngrijire copii în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, şi care înainte de naşterea acestuia/acestora au urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar.

  @ Popescu Anca Loredana
  alineatul 7, lit. i4 menţionează perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor învăţământului obligatoriu sau, după caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, organizat potrivit legii, cu sau fără examen de absolvire, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj.
  Dat fiind că aveţi o situaţie particulară, este bine să vă adresaţi pentru clarificări Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, [email protected].

  @ Adriana
  dacă îndepliniţi cerinţele legate de continuitate, vă puteţi adresa primăriei sectorului 4 (primăria pe raza căreia aveţi domiciliul).

  @ daniela.
  De asemenea este indicat să vă adresaţi Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale (datele de contact de mai sus) sau Agenţiei teritoriale de prestaţii în raza căreia aveţi domiciliul, dat fiind faptul că sunt necesare anumite documente pentru a se stabili exact care este situaţia dumneavoastră, inclusiv acte care să ateste calitatea de student şi frecventarea cursurilor fără întrerupere.

  @ gabriela
  din păcate datele prezentate de dumneavoastră nu sunt suficiente pentru a vă putea răspunde (de exemplu trebuie stabilit dacă sunt îndeplinite condiţiile legate de frecventarea fără întrerupere a cursurilor, etc). Cei de la primăria din localitatea de domiciliu vă vor cere documentele necesare în vederea constituirii dosarului pentru indemnizaţie, documente pe care le puteţi regăsi în răspunsurile anterioare.

  @ Manuela
  trebuie stabilit dacă îndepliniţi condiţiile legale pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. De aceste prevederile legale beneficiază şi persoanele care au în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, şi care înainte de naşterea acestuia au urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar.

 12. Manuela says:

  Buna.Am fost la camera munci si mi-au zis ca trebuie sa am 12 luni continuitate pana la nastere iar eu nu am pt ca am inceput scoala la 1 octombrie 2008 si am nascut la sfarsitul lui mai 2009 dar eu urmez in continuare cursurile.Asta nu se ia in considerare?Va rog sa imi raspundeti are rost sa mai imi depun dosarul?Va multumesc

 13. Ana Maria says:

  Buna ziua!V-as fi tare recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu cateva lamuriri cu privire la sitoatia mea!
  Eu sunt acum in anul 2 si am nascut pe data de 09 07 2009.N-am 12 luni frecventate dar se considera sa fi terminat un an scolar sau 12 luni?
  va rog sa-mi spuneti daca eu beneficiez?Va multumesc respectuos!

 14. @Manuela / Normele metodologice prevăd ca, înainte de naşterea copilului, mămicile să fi urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar, luându-se în considerare şi perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar şi începerea învăţământului universitar, în acelaşi an calendaristic. Deci, în funcţie de situaţia dumneavoastră (în ce an sunteţi studentă, dacă v-aţi înscris la facultate imediat după terminarea liceului, etc), cei de la Agenţia teritorială de prestaţii vă vor spune dacă îndepliniţi sau nu cerinţa legată de continuitate.
  @Ana Maria / Situaţia dumneavoastră este oarecum similară cu cea prezentată de Manuela. Trebuie să aveţi în vedere că se ia în considerare şi perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar şi începerea învăţământului universitar, în acelaşi an calendaristic. Cu alte cuvinte, trebuie stabilit dacă aţi început facultatea imediat după terminarea liceului şi respectaţi prevederile legate de frecventarea fără întrerupere a cursurilor.

 15. Ana Maria says:

  Va multumesc frunos pentru raspuns!

 16. asi dori sa stiu cum este considerat liceul seral la zi?este considerat invatamant la zi sau la distanta?asa asi putea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului.va multumesc

 17. Eu cand am terminat clasa a12a am nascut un baietel care are acum 1 an si 4 luni.Nu m-am inscris la facultate deoarece nu am cu cine sa il las acasa.Beneficiez de indemnizatie? Va multumesc

 18. @gabriela – Formele la care vă referiţi (seral, zi, sau la distanţă) sunt considerate forme diferite de organizare a învăţământului liceal. Ar fi bine să luaţi o adeverinţă de la liceu, care să ateste frecventarea cursurilor fără întrerupere şi forma de învăţământ pe care aţi urmat-o. De asemenea, daca pe timpul zilei sunteti angajata cu forme legale, veti primi 85% din salariu.

  @Ad – Dacă aveţi în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap şi înainte de naşterea acestuia aţi urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, dreptul la indemnizaţie se acordă pe baza cererii şi documentelor doveditoare (act de identitate, certificat de naştere, adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ, etc), pe care trebuie să le depuneţi la primărie.

 19. lorena says:

  buna ziua!va rog sami raspundeti si mie la cateva intrebari am facut liceul la seral lucrand atunci mergand la liceu in fiecare zi,am terminat in2008 iunie, apoi mam inscris la facultate fr in septembrie 2008 urmand ca in noiembrie sa aflu ca sunt insarcinata si tot odata concediata find gravida in prima luna eu avand pe cartea de munca un an de zile in iulie 2009 am nascut tot odata mutandu-ma la facultate la zi in momentul actual sunt la zi anul 2 va rog sami spuneti daca am dreptul la indemnizatie?va multumesc mult

 20. roxi_roxana7 says:

  pot beneficia de indemnizatia de 600 de lei,luand in calcul si faptul ca bebeniciez de o pensie de urmas(sunt eleva la o forma de invatamant universitar)

 21. natalia says:

  Buna seara!
  Sunt cetatean roman, medic rezident anIV la Iasi, dar care sunt remunerata sunb forma de bursa (cind am fost admisa la rezidentiat nu aveam cetatenie romana, motiv pt care sunt platita de ministerul educatiei sub forma de bursa), desi semnez pontaj lunar. Am nascut in februarie 2009 si mi-am depus dosarul pt indemnizatie ca si salariat, dar mi-a fost respins pe motiv ca nu sunt salariata. A aparut legea pt studente dar eu nu stiu unde ma incadrez (postuniversitare?). Ce as putea face? Astept un raspuns.
  Multumesc mult pentru interesul D-stra apropo de problema mamicilor studente.

 22. Andreea says:

  Buna seara,

  As vrea sa stiu daca beneficiaza de aceste drepturi si studentele la zi cu continuitate in studii, dar care au si carte de munca. Pe cartea de munca nu am vechimea de 12 luni atat de necesara pt primirea indemnizatiei. Multumesc.

 23. @lorena Pentru a beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului trebuie ca, înainte de naşterea acestuia, să fi urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau universitar. Se ia în considerare inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar (liceu) şi începerea învăţământului universitar (facultate), în acelaşi an calendaristic. Deci legea se referă la mamele eleve sau studente la zi. Dacă aţi lucrat, indemnizaţia va fi de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni.
  @roxi_roxana7 – puteţi beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, desigur în condiţiile în care respectaţi celelalte prevederi legate de frecventarea fără întrerupere a cursurilor de zi.
  @natalia Cel mai bine ar fi să vă adresaţi Agenţiei Teritoriale de Prestaţii Sociale Iaşi, ei putând să vă dea clarificările necesare în funcţie de documentele pe care le aveţi (referitoare la contractul în baza căruia lucraţi, tipul de venituri realizate, etc.)

  @Andreea Dacă sunteţi studentă la zi şi înainte de naştere aţi urmat cel puţin 12 luni cursurile, puteţi depune actele şi cererea la primăria localităţii unde domiciliaţi.

 24. asi avea si eu o intrebare liceul seral la zi cum este considerat?liceu la zi sau cum?pe foaia matricola este trecut liceu,iar clasa a 12 si a 13 sunt trecute de doua ori clasa a 12(liceu)dar nu scrie ce forma de invatamant este la zi sau distana

 25. maria says:

  buna ziua. as dori sa stiu daca pot benefici de indemnizatia de crestere a copilului daca sunt studenta la masterat in anul 2 la zi, dar la o facultate particulara. examenul de diploma o sa fie in luna mai anul viitorpot beneficia de indminizatie de crestere a copilului dupa terminarea studiilor, sau doar celor care nasc cat timp sunt la facultate

 26. @irina : Normele metodologice prevăd, la art.41: “ în aplicarea art.1 alin.(2) lit.m) din ordonanţa de urgenţă, prin persoană care frecventează cursurile preuniversitare se înţelege orice persoană care a dat naştere unui copil şi care frecventează cursurile de zi ale învăţământului primar, secundar sau postliceal definit şi organizat potrivit Legii învăţământului nr.84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.” De asemenea, cursurile preuniversitare sau universitare pot fi frecventate atât la unităţi de învăţământ de stat, cât şi particulare autorizate şi acreditate, în condiţiile legii.
  @Andreea: Dacă înainte de naşterea copilului aţi urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului universitar, puteţi depune cererea însoţită de documentele necesare, însă pentru clarificări suplimentare privind cuantumul indemnizaţiei cel mai bine este să vă adresaţi Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale.
  @reghina: Pentru a beneficia de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului trebuie să fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului. Deci anul de pe cartea de muncă la care faceţi referire trebuie să fi fost anterior datei naşterii copilului.
  @gabriela pentru a beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului trebuie ca, înainte de naşterea acestuia, să fi urmat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului universitar organizat în condiţiile legii (la dumneavoastră se pune problema frecventării fără întrerupere a cursurilor celei de-a doua facultăţi). Problema pe care o menţionaţi, legată de întreruperea între liceu şi facultate, poate afecta mămicile care nasc în anul I de facultate.
  @ionela: ţinând cont că aveţi în îngrijire un copil de până la 2 ani, puteţi beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului dacă, înainte de naşterea copilului, aţi frecventat cel puţin 12 luni cursurile de zi ale învăţământului universitar. Deci în cazul dumneavoastră trebuie analizată situaţia pe care aţi avut-o înainte de naşterea copilului.
  @maria; Conform legii, masterul reprezintă ciclul doi de studii universitare, respectiv studii universitare de masterat. Trebuie să ştiţi că cererea dumneavoastră este soluţionată printr-o decizie, iar în cazul respingerii cererii decizia trebuie însoţită obligatoriu de motivaţie (care poate fi contestată în contencios administrativ).
  @Rasoiu Gheorghe: Indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plăteşte începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la această dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente.

  Pentru toţi părinţii:
  Cererea, însoţită de actele doveditoare, trebuie depusă la primarul localităţii unde aveţi domiciliul (de aici cererile sunt trimise la ATPS), iar în cazul în care decizia este de respingere a cererii, ea trebuie obligatoriu să fie însoţită de o motivaţie.

 27. costina says:

  am 25 de ani si sunt insarcinata in luna a treia ,am fost eleva la liceu seral pana anul acesta cand trebuia sa fiu in clasa a-13-a si din cauza unor probleme familiare nu am putut incepe anul scolar.Intrebarea mea ar fi daca pot beneficia de ajutor pt cresterea copilului in cazul in care am intrerupt cursurile?
  Mai am un copil de 5 ani,in casa doar sotul lucreaza,cand am nascut primul copil sotul era in facultate si nu am beneficiat nici atunci de acest ajutor,n.i s.a spis ca sotul trebuie sa renunte la studii pt a putea beneficia. va multumesc. astept raspuns

 28. costina says:

  am 25 de ani si sunt insarcinata in luna a treia ,am fost eleva la liceu seral pana anul acesta cand trebuia sa fiu in clasa a-13-a si din cauza unor probleme familiare nu am putut incepe anul scolar.Intrebarea mea ar fi daca pot beneficia de ajutor pt cresterea copilului in cazul in care am intrerupt cursurile?
  Mai am un copil de 5 ani,in casa doar sotul lucreaza,cand am nascut primul copil sotul era in facultate si nu am beneficiat nici atunci de acest ajutor,n.i s.a spus ca sotul trebuie sa renunte la studii pt a putea beneficia. va multumesc. astept raspuns

 29. @costina Normele metodologice specifică faptul că pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului persoanele care frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar, organizat potrivit legii, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, organizat potrivit legii, şi începerea învăţământului universitar, în acelaşi an calendaristic. Deci legea se referă la persoanele care frecventează cursurile de zi (liceale sau universitare).

  @ely Pentru mămicile studente în anul I o problemă poate să apară atunci când nu există continuitate între absolvirea cursurilor liceale şi începerea studiilor universitare (de zi). Dacă îndepliniţi cerinţa legată de continuitate puteţi beneficia de indemnizaţie indiferent dacă întrerupeţi sau nu frecventarea cursurilor universitare pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

 30. vasile says:

  Buna ziua! Sotia mea trebuie sa nasca in mai si nu are carte de munca,dar eu sunt in anul 3 la seral. As putea beneficia de indemnizatia pentru crestere a copilului? Va multumesc!

 31. tania says:

  Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: iulie 2008 am absolvit cu diploma de licenta cursurile de zi ale unei facultati de stat. Inceputul lui august am nascut un baietel. Mi-am depus dosarul la ANOFM pt luarea in evidenta in vederea cautarii unui loc de munca, cu mentiunea graviditatii(adeverinta ceruta de la prestatii sociale s 4).Primesc indemnizatia pentru baietel pana in august 2010. Tocmai am aflat ca sunt din nou insarcinata si ar urma sa nasc in noiembrie 2010, deci nu pot trece, conform legii din CIC 1 direct in CIC 2. Daca ma inscriu in septembrie la un master sau o a 2-a facultate as putea beneficia de indemnizatie si pt bebe2 ? Mentionez ca de la ANOFM n-au stiut sa-mi spuna daca, conform dosarului meu de luare in evidenta de pana la 60 zile dupa absolvire, as putea beneficia acum abia de ajutor de somaj, apoi CIC2. De angajat am sanse minime, avand in vedere stadiul sarcinii la incheierea CIC 1 si crizei actuale. Scuze pentru mesajul lung, fiind o situatie diferita si multumiri anticipate pentru raspunsul dvs. Toata aprecierea pentru demersul dvs in vederea ajutorarii mamicilor studente, multe colege din facultate din pacate atunci nu au beneficiat de acest ajutor.

 32. elena says:

  Buna ziua.Va rog mult sa-mi raspundeti la intrebare!am 26 de ani si frecventez cursurile de zi la liceu seral acum trec in ultimul an si deocamdata sunt in somaj.Cand o sa termin indemnizatia de somaj as avea dreptul la indemnizatie???au dreptul la indemnizatie si mamicile care sunt la liceu seral zi?

 33. adriana petre says:

  Buna ziua!Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare.Dupa terminarea masteratului pot sa primesc ajitorul de somaj si ce acte sunt necesare daca se poate?Va multumesc,Adriana.

 34. ioana says:

  buna ziua sunt studenta in anul 2 la o facultate de farmacie cu taxa , as dori sa stiu daca pot beneficia de somaj in acest caz . va multumesc!

 35. Pentru Maria. DA

 36. sandra says:

  sunt insarcinata in 2 luni,eleva in anul 2 la postliceala.va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de indemnizatie?va rog

 37. dumitriu mihaela says:

  Am terminat sc profesionala in 2002, m-am angajat in 2003, in 2007 m-am inscris la liceu fara frecventa 3 ani, am terminat liceul in 2010 dar pe perioada asta am lucrat pana in 06.02.2009.Acum frecventez la zi o sc postliceala de stat cu taxa.As putea beneficia de indemnizatie daca as ramane insarcinata in decembrie?Se ia in considerare liceul la fara frecventa? Pot lua de la sc acum adeverinta de asigurat pt medicul de familie fara sa platesc la sanatate?Am 26 de ani.Va multumesc anticipat si astept raspuns.

 38. ramona says:

  buna ziua sunt studenta in anul II la o facultate de stat acreditata si sunt mamaica d o luna si ma intereseaza daca pot beneficia de indemnizatia pentru mame chiar daca sunt la ID(invatamant la distanta).am intrebat directorul facultatii si mi-a zis ca nu beneficiez de aceasta idemnizatie.apoi am intrebat persoane competente si mi-au spus ca da iar eu nu mai stiu ce sa cred.va rog daca i-mi puteti raspunde la aceasta intrebare.va multumesc!

 39. oana says:

  buna ziua, sunt studenta la o facultate cu plata in anul 3 la cursuri de zi, vreau sa precizez ca anul trecut nu am reusit sa iau un examen si am repetat anul , facultatea o termin in iunie anul curent si ar trebuii sa nasc prin septembrie-octombrie, pot benificia de indemnizatie? va multumesc si astept raspunsul dvs.

 40. lory says:

  buna
  sunt studenta anul 3 la distanta,sunt insarcinata in a 2a luna.beneficiez de indemnizatie?

 41. Legea prevede ca pot primi indemnizatie doar persoanele care urmeaza cusurile de zi (fie ca sunt preuniversitare sau universitare)

 42. cristina says:

  buna seara, am si eu o intrebare: sunt eleva la searl la zi anul 2, si sunt insarcinata in 6 luni.as dori sa stiu daca pot sa iau indemnizatia pt cresterea copilului? ast un raspuns va rog

 43. cadar ana says:

  Situatia mea este următoarea: sunt in prezent doctoranda la zi cu bursa pana la finalul lunii septembrie. In ultimele 12 luni venitul meu integral a constat din aceasta bursa. Pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului daca acesta se naste in luna septembrie? Dar in cazul in care nasterea se intampla la început de octombrie? Va multumesc! Toata stima, A.C.

 44. Dorina says:

  Buna,daca sunt in indemnizatie de crestere a mamei studente si acum termin,pot sa beneficiez si de somajul acela de 6luni dupa terminarea scolii?

 45. Dana says:

  Buna ziua ! Sunt însărcinată luna aceasta trebuie sa nasc la sfârșit! Sunt anul 3 la o postliceala sanitara privata acreditata ,luna viitoate adică în august susțin examenul de licență. Întrebarea mea este pot beneficia de indemnizatie crestere copil ?

 46. Deea says:

  Buna ziua! Am absolvit masteratul la zi in Iulie dar după aceea nu am fost angajata și nici nu am optat pentru șomaj iar între timp am rămas însărcinată. Întrebarea mea este, dacă nasc înainte sa se împlinească 12 luni de la absolvire primesc maternitate ? Mulțumesc anticipat !

 47. Perioada de scolarizare este asimilata unui contract standard de munca, la nivel de salariu minim pe economie. Deci, daca in ultimele 24 de luni inaintea nasterii, aveti cel putin 12 luni de munca sau studii, veti primi indemnizatie.

 48. Perioada de scolarizare este asimilata unui contract standard de munca, la nivel de salariu minim pe economie. Deci, daca in ultimele 24 de luni inaintea nasterii, aveti cel putin 12 luni de munca sau studii, veti primi indemnizatie.

 49. Cel mai bine pot raspunde la aceasta speta specifica cei de la AJOFM.

 50. Badau says:

  Am o întrebare, dacă am născut în 27. 05.2018pot primi indemnizație pentru creșterea copilului? Pana la sfârșitul lui august 2017 am fost eleva la liceu forma învățământ la zi și după am continuat cu facultate la învățământ la distanta. Mulțumesc!

Raspunde