Cristina-Ancuța POCORA

Reducerea TVA la pâine – o măsură benefică pentru oameni

26 September 2013 ·

Reducerea la 9% a TVA la pâine, o măsură susținută de PNL si promovata de guvernul USL, a avut în vedere atât reglarea pieței în domeniu și reducerea evaziunii, cât și luarea unei măsuri de real ajutor pentru oameni.

Principalele obiective ale măsurii au fost scăderea imediată a prețului produselor de panificație și diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale.

Reducerea TVA la 9% pentru panificație a avut ca efect scăderea cu până la 12% a prețului de vânzare a pâinii la raft, conform unei analize realizate de Consiliul Concurenței.

În urma acestor verificări, concluzia a fost că majoritatea agenților comerciali, atât producători, cât și comercianți, au scăzut prețurile la pâine odată cu aplicarea măsurii fiscale de la 1 septembrie.

Este un semnal bun, care arată că piața funcționează, dar reușita totală a acestui proiect depinde și de asociațiile de producători. Dacă el se va dovedi un succes, atunci reducerea TVA ar putea fi extinsă și la alte categorii de produse.

Efectul scăderii TVA la pâine va face obiectul unei analize la nivel guvernamental după 6-9 luni de la introducerea măsurii.

PNL susține ca, după efectuarea acestei analize, să se ia în considerare extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse agricole.

Pe termen scurt, scopul măsurii de reducere a TVA la panificație este ca, pentru anul în curs, evaziunea să scadă la jumătate în acest sector. Astfel, producătorii care plătesc taxe vor fi încurajați și se vor crea premisele stabilirii unui mediu concurențial corect în domeniu.

Impactul negativ al reducerii TVA la pâine la 9% de la 1 septembrie, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, aur, ceasuri, alte bijuterii, iahturi, arme de vânătoare și de uz personal. Introducerea accizelor este estimat să aducă venituri suplimentare la buget de 300 milioane lei.  

Raspunde