Cristina-Ancuța POCORA

Dreptul la sanatate

18 September 2013 ·

Atunci cand avem o problema de sanatate ne apuca groaza de cum arata sistemul sanitar si de cum suntem tratati… Pe de alta parte personalul medical protesteaza.

Care este solutia, ce face Ministerul Sanatatii, unde se duc banii cu care noi contribuim la “sanatate”, ce primim in schimbul acestor bani, ce presupune “reforma” despre care se vorbeste?

Iar Ministerul Sanatatii raspunde:

“Ministerul Sănătății își exprimă disponibilitatea și dorința de dialog cu toți partenerii din sistemul sanitar – medici, asistenți, sindicate, asociații de pacienți. Ministerul a făcut și face toate demersurile legislative și administrative care intră în competența sa pentru a găsi soluții la problemele ridicate de reprezentanții sistemului sanitar.

In acest moment sunt în dezbatere publică și în proces de finalizare, pentru a fi trimise la Parlament, mai multe proiecte de acte normative care răspund, în mare parte, doleanțelor medicilor și personalului medical:

  • un proiect pilot privind salarizarea medicilor
  • un proiect pilot privind statutul spitalelor
  • un proiect privind malpraxisul
  • un proiect de lege privind domeniul rezidențiatului

După ani de zile în care doar s-a vorbit despre problemele din sistem, inclusiv despre plecarea personalului medical, fără ca nimeni să-și asume proiecte concrete și să le aducă în fața opiniei publice, Ministerul Sănătății a venit cu pachetul de legi ( descrise pe larg aici, care este într-o dezbatere publică desfăşurată în toată ţara, nu numai la Bucureşti.

PRINCIPALELE DIRECȚII DE REFORMĂ

 A – echilibrarea componentelor sistemului sanitar

În momentul de față sistemul sanitar este dezechilibrat, cea mai mare parte a resurselor fiind concentrate în zona spitalelor, unde ajung în continuare multe cazuri ce pot fi rezolvate la nivelul medicinei de familie sau de ambulatoriu.

Analiza datelor la nivelul anului 2012 indică faptul că din cele peste 530.000 de cazuri de internare continuă pe specialitatea medicină internă, peste 60% din ele (cca 330.000) puteau fi rezolvate altfel decât prin spitalizare continuă (prin ambulatoriul de specialitate sau spitalizare de zi).Pe specialitatea chirurgie generală, din cele peste 330.000 de cazuri mai mult de 45% nu necesitau spitalizare continuă – peste 10% puteau fi rezolvate în ambulatoriu, alte 10% prin spitalizare de zi și alte 25% prin spitalizare de o zi (24 de ore).Avem astfel în vedere mutarea accentului dinspre spitale, unde serviciile sunt cele mai scumpe și costurile cele mai mari, spre alte zone ale sistemului.

 • creșterea rolului medicinei prespitalicești (al medicinei de familie, de specialitate, a celei comunitare, de îngrijiri la domiciliu, paliație).
 • dezvoltarea activității și volumului centrelor de permanență și multifuncționale.
 • diminuarea activității spitalelor la nivelul necesar prin evitarea abuzurilor, internărilor nejustificate, a serviciilor medicale ce se pot oferi de medicina de familie sau de ambulatoriu.

B – profesionalizarea managementului

Eficiența și performanța sistemului sanitar depinde în mare măsură de capacitatea managerială la nivelul fiecărui spital în parte. Avem nevoie de o abordare mai flexibilă, care să ofere managerilor mai multe opțiuni, dar și responsabilități pentru a găsi soluții de eficientizare a cheltuielilor.

 • organizarea structurilor MS pe principii de management
 • descentralizarea unor activități                 
 • statutul spitalelor
 • metode noi de finanțare și control

 C – introducerea transparenței

Ideea potrivit căreia sistemul sanitar asigură totul gratis este falsă și nu corespunde realității. Trebuie să le spunem cetățenilor adevărul, iar aceștia să știe exact care sunt serviciile medicale de care beneficiază și în ce condiții.

 • pachetul de bază din asigurări sociale
 • pachetul suplimentar din asigurări private

 D – asigurarea resursei umane

Având în vedere distribuția neuniformă în diferite zone și pe diferite specialități a personalului medical, este nevoie de găsirea unor soluții legislative și administrative, în limita atribuțiilor pe care Ministerul Sănătății le are în acest sens.

 • salarizarea personalului medical
 • perfecționarea rezidențiatului
 • flexibilizarea profesiei de medic”

E liber la dezbatere, intrebari si propuneri. Nu este domeniul meu, eu sunt doar contribuabil si beneficiar, asa ca raspunsurile le voi solicita din partea ministerului. Propunerile le voi directiona tot catre ei si catre comisiile de sanatate din Parlament.

Raspunde