Cristina-Ancuța POCORA

“Reforma statului” sau Genocidul continua

04 July 2010 ·

Scrisoare Prim Ministru – ref la OUG68-2010

Suntem cu totii, in aceasta perioada, preocupati de inundatii, ploi, catastrofe naturale… Si este o preocupare fireasca.

Dar, in acelasi timp, in Romania, se intampla si alte „calamitati”, care vor avea efecte la fel de dramatice si pe termen lung, asupra unui numar mare de cetatenii ai Romaniei.

Categoriile vulnerabile nu mai au, incepand cu 1 iulie 2010, institutii care sa se preocupe de soarta lor, sa le reprezinte si sa le sustina drepturile in aparatul guvernamental. Nu mai este nimeni la masa Guvernului care sa fie interesat si sa se bata pentru copii, pentru egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, pentru persoanele cu handicap. Exact aceste categorii care sunt extrem de vulnerabile, de expuse la saracie, care, datorita unor cauze independente de ei, nu pot sa-si aiba singuri de grija, au fost abadonate de Guvernul Basescu-Boc-Udrea prin Ordonanta de Urgenta 68/2010, publicata in Monitorul Oficial 446/2010!

„Art. 2.

(1)   Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale se reorganizeaza prin reducere de posturi si prin preluarea activitatii Autoritatii Nationale pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului, a Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, a Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, cat si activitatea Institutului National pentru Prevenirea si Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap, institutii publice care se desfiinteaza.”

Autoritatii Nationale pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului

Institutului National pentru Prevenirea si Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap

Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati

Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap

Institutului National pentru Prevenirea si Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap

 

Sub scuza “reorganizarii si redimensionarii aparatului bugetar” au desfiintat singurele institutii care aveau functii de gestionare a problematicilor pentru acesti oameni.

Poate ca, datorita conducerilor politice, uneori, aceste institutii nu si-au indeplinit total atributiile. Iar eu am criticat acest lucru si aici. Dar, ele au folosit categoriilor vulnerabile. S-au facut pasi semnificativi pentru imbunatatirea vietii acestor oameni! Acum, prin transformarea acestor institutii in “directii din cadrul Ministerului Muncii”, ele au fost reduse la structuri fara putere, fara atributii si control real in teritoriu, fara parghii reale de influentare a politicilor, dar cu directori PD-L-isti, UNPR-isti, UDMR-isti… care isi vor lua leafa… pentru… nimic!

Aceasta este reforma statului?! O harababura generala, prin care se desfiinteaza institutii care nu produc bani pentru clientela politica? Reforma statului inseamna intarirea actualei puteri politice, capusarea banului public si multumirea clientelei politice? Reforma statului inseamna abandonarea cetatenilor Romaniei si condamnarea lor la moarte lenta?…

Protestez public, in calitatea mea de cetatean, de parlamentar, de presedinta a Comisiei pentru Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati, de presedinta a Subcomisiei pentru Protectia Drepturilor Copilului! Imi manifest disponibilitatea de a participa la toate demersurile de protest initiate de catre ONG-urile de profil!

Domnule Boc,

Pentru ca ei nu se pot bate, asta nu inseamna ca trebuie calcati in picioare!

Cum ar fi daca cineva v-ar discrimina, v-ar lua dreptul la viata, pentru ca sunteti mic de statura, nu sunteti blond si nu aveti picioare frumoase?!

Cuvinte Cheie:
, , , ,

22 Raspunsuri la ““Reforma statului” sau Genocidul continua”

 1. Pe langa asta, planul “secret” al lui Boc este “privatizarea unui numar cat mai mare al serviciilor furnizate de stat printre care colectarea de impozite, sanatatea si invatamantul.” Cu alte cuvinte, si-a dat seama cat de incompetent este guvernul sau si ne vinde Romania sectorului privat:

  http://www.ziare.com/economie/macroeconomie/planul-secret-al-lui-boc-pentru-scoaterea-tarii-din-criza-1026654

 2. Anonim says:

  Foarte buna si rapida reactie ! (A dv., fireste!).
  Pai ANES trebuie sa fie o institutie independenta, este conditie negociata de Uniunea Europeana, apare si in rapoartele de tara ca o conditie/imperativ.
  Cine va onora nota de plata pentru milioanele de euro alocate de Uniunea Europeana pentru programe gestionate de ANES? Dar pentru banii alocatii de Banca Mondiala pentru programele gestionate de fosta ANPH – de 2 ori desfiintata?
  Se abroga din legile specifice domeniilor respective atributiile acestor institutii pentru ca probabil sa vina ulterior Guvernul sa legifereze pe HG, ca asa se practica in ultima vreme.
  Cum se vor mai respecta drepturile omului in Romania?
  Sa insemne asta ca drepturile omului nu mai conteaza, ca nu vor mai exista?
  Dupa cum se vede, se pare ca aceasta OUG este neconstitutionala, transparenta nu e respectata, de ce era nevoie de “URGENTA”?

 3. Aceasta este o problema majora si anume prin faptul ca Guvernul poate abuza impotriva Constitutiei prin hotararile sale, iar singurul lucru care il poate opri este doar “morala” (ceea ce lipseste la cel din Romania din pacate). Ma gandesc ca ar trebui restrictionat actul emiterii de ordonante de catre Guvern la un numar discutabil pe an (in Constitutie) datorita abuzului sau. Alte modalitati precum demiterea de catre Parlament sau Presedinte vor esua, dupa cum stiti dumneavoastra cel mai bine. Daca nu poate fi inlocuit, macar o incercare de a-i restrictiona planurile care, de asemenea, esueaza la randul lor.

 4. bla bla says:

  nu prea se intelege.. sorry.ce s a desfiintat? nimicul?

 5. bla bla says:

  ce vi se pare ca faceau aceste institutii, atat de numeroase…? ce faceau pot face in continuare… cu un singur director.. si doua secretare… adica nothing. vi se pare ca avem mai multe drepturi cu armatele de asistenti sociali… trebuie o politica de asistenta sociala… nu directionati banii catre personalul respectiv ci efectiv catre aceste persoane, care au drepturi…de ce va impiedicati sa le aparati drepturile? de desfiintarea institutiei?

 6. gabryela says:

  d-na Pocora ANPH oricum nu facea mare lucru ptr.cei cu handicap,caci mereu acolo au fost numiti incompetenti,dar sa desfintezi este inadmisibil.va rog ca PNL sa sesizeze acest lucru Uniunii Europene sau CEDO ptr.acest lucru si inclusiv ca ne sunt taiate drepturile salariale celor care suntem asistentii persoanelor cu handicap grav.cat tupeu pe ei si boc si basescu,acolo la sinistrati.ii zicea acelei d-ne cadru didactic”sa lasam tatismele”!pai nu-i rusine presedintelui ce a afirmat el;”tiganca imputita,pasarica,etc”era un limbaj academic,mai degraba limbaj de pirat somalez.sa le fie rusine si sa-i bata Dumnezeu de nemernici comunisti!

 7. [… Într-un context european şi internaţional în care se recunoaşte necesitatea unor politici prin care femeile şi bărbaţii să beneficieze în societate, familie şi muncă de oportunităţi egale, guvernul României merge împotriva curentului aruncând la coş orice proiect şi activitate legată de acest domeniu…]

 8. Dna Pocora, va rog sa faceti o interpelare la noi la Ministerul Muncii, sa vedeti cati pensionari sunt incadrati pe CABINETUL MINISTRULUI si AL SECRETARILOR DE STAT. Nemaivorbind de Dna Secretar de Stat Arteni care are pensie si salariu de peste 150 milioane. Ar fi bine de stiut cati tineri ar putea lucra avand in vedere cati bani iau acesti ,,supravietuitori,, ai comunismului si tuturor guvernelor. Va rog sa va interesati si sa ne sustineti si pe cei care sunt la inceputul vietii.

 9. Reforma statului nu are nimic de-a face cu restructurarea instituţiilor. Reforma reprezintă schimbarea instituţională de la un sistem social vechi la un sistem social nou. Reformă a fost, de exemplu, trecerea de la sistemul economiei centralizate la economia de piaţă, sau de la sistemul partidului unic la sistemul pluripartid. Când schimbi ceva că nu merge bine, nu are nici o legătură cu reforma. Reorganizarea, redimensionarea, restructurarea, remanierea nu au nimic de-a face cu reforma.

 10. vyctor says:

  Galatiul si alte localitati din acest judet dar si din Braila risca sa fie inundat si mai tare pentru ca sunt mai importante culturile din Insula Mare a Brailei decat vietile oamenilor. E ca si cum la o chiuveta debitul de la robinet e mai mare decat absorbtia de la gura de scurgere. Daca mai apare o gura de scurgere, apa din chiuveta nu mai da pe afara…
  Asa e si cu deversarile care puteau fi facute in IMB. Insa duminica a dat sute de telefoane deputatul Culita Tarata (in Insula are culture firma TCE 3 Brazi a deputatului), inclusive la vreo 3 ministri, ca deversarile cerute de specialisti sa nu se faca, deputatul amenintand ca nu mai sprijina guvernul. Pana la urma, culturile modificate genetic de la firma lui Tarata s-au dovedit mai importante decat vietile si casele romanilor.

 11. Și ce anume a realizat ANES pînă acum? Cum își justifică existența? De ce aș plăti din banii mei ANES?
  PS: Se poate constitui și un ONG care să caute bani din alte surse pentru a tăia frunza la cîini.

 12. Robert says:

  @Virgil Albin…pai daca tu stii exact ce si cum trebuie facut in tara asta………pe cine sa punem la conducere…….propun sa nu mai voteze nimeni ci s ate lasam pe tine sa i numesti ca te pricepi destul de bine, si plus de asta se face si economie de bani!

 13. […] din PIB-ul Romaniei, s-ar afla atunci “la dispozitia lor si a cumetrilor lor” si ca ca initiatorii proiectului trebuie sa se duca printre bucuresteni, “daca mai au curajul sa iasa“, si sa-i intrebe daca sunt de acord cu […]

 14. Florin says:

  @Robert
  in linii mari ai si tu dreptatea ta, dar totusi aceea enumerare nu e rea sa recunoastem (iar ministeriabili oricum nu se voteaza(ceea ce se intampla in parlament nu se poate numi vot)) se numesc din motive de Vuitoane, competenta lor se vede in viata de zi cu zi.Asa ca daca votam cum am votat de 20 de ani incoace (detasandu-se clar ultimele alegeri)asa ca mai bine nu mai votam deloc ii numim pe vita pe astia si plecam dracu’de aici daca vrem sa mai traim

 15. Florin says:

  @virgil
  ca sa nu uitam sa mai si zambim (pe seama noastra bineanteles) si presedinte pe Vadim/Basescu/Oprea/Udrea/Becali/Vanghelie

 16. @ Gabriela

  Prin OUG 68 din 30 iunie 2010 s-a desfiintat ANPH infiintandu-se o directie la Ministerul Muncii, iar salariile asistentilor personali ai persoanei cu handicap grav sunt diminuate cu 25%.

 17. astazi 13iulie am fost sa depun dosarul sotului meu care are gradul 2 handicap si nu l-au primit pe motivul ordonantei 14 2010 domnilor va bateti joc de soarta unor oameni necajiti asa sa va ajute dumnezeu

 18. cosmin says:

  se merge pe modelul francez.

 19. gabryela says:

  guvernul acesta de cacao,vrea sa schimbe membrii comisiilor pt.evaluarea persoanelor cu handicap si sa-i cheme pe toti la revizuire.pai sa se duca ei la satana sa vina acasa la cei nedeplasabili.

 20. gabryela says:

  mi-am luat fluturasul si mai am de luat salariu ca asistent personal diminuat 460 lei.nesimtul de boc si basescu s-ar descurca cu acesti bani?avand de intretinut o persoana cu handicap grav.sa-i bata Dumnezeu ca au si ei copiii,sa ajunga ca al meu baiat in carucior sa trebuie sa-l spele ca pe un bebe.dar inteligenta fiului meu nu o va avea niciodata copii lor.al meu asa in carucior este un student eminent de nota zece.m-am saturat de tara asta.poate cand termina copilul masterul vom emigra desi eu si sotul meu nu mai suntem tineri.

 21. gabryela says:

  “nesimtitul”

 22. […] din PIB-ul Romaniei, s-ar afla atunci “la dispozitia lor si a cumetrilor lor” si ca ca initiatorii proiectului trebuie sa se duca printre bucuresteni, “daca mai au curajul sa iasa“, si sa-i intrebe daca sunt de acord cu […]

Raspunde