Cristina-Ancuța POCORA

Ridicaţi barierele ! Lăsaţi copiii să ajungă la şcoală !

14 September 2009 ·

Scrisoare deschisă adresată  miniştrilor educaţiei si transporturilor:

 

           Trăim într-o lume în care educaţia este cea mai importantă resursă a unei naţiuni. De aceea, orice stat dezvoltat investeşte în sistemul de învăţământ. Să înveţi este cel mai bun lucru pe care poate să îl facă pentru sine un copil sau un tânăr”.

            Aceste cuvinte aş fi vrut să le spun copiilor astăzi, în prima zi a anului şcolar 2009-2010. Din păcate, nu le-am mai rostit. Şi nici nu am mai participat la ceremoniile de deschidere  la care am fost invitată.

            Vorbele mele ar fi sunat extraordinar de cinic într-un judeţ în care şcolarilor li se pun bariere în drumul lor spre sala de clasă.

            Aceste bariere sunt puse la propriu şi nu la figurat. Le-a pus nimeni altcineva decât statul roman!

 

            Concret, prin taxa de pod  instituită recent, orice microbuz care trece podul Feteşti-Cernavoda trebuie să achite 35 RON. Ordinul prevede şi scutiri de la această taxă dar, din nefericire pentru copiii din Feteşti, în Anexa nr.5 a OMT nr.245/ 2008, pct 4, NU este prins la excepţii şi microbuzul şcolar.

            Astfel copiii din Feteşti, de la fermele din Baltă (peste braţul Borcea), nu mai pot ajunge la şcoală. Microbuzul care îi prelua dimineaţa şi îi aducea înapoi ar trebui să facă două drumuri dus-întors/ zi. Prin urmare, ar trebui să plătească taxa de pod 35 RON x 4    ( 2 drumuri dus-întors) = 140 RON/ zi x 5 zile= 700 RON/ săptămână.

            Aceşti bani nu i-a prevăzut nimeni, în niciun buget. Nici al şcolilor din Feteşti, nici al Primăriei. Deşi suma pare mică, în condiţiile în care administraţia locală se confruntă cu mari probleme bugetare, banii necesari plăţii taxei sunt, pur şi simplu, imposibil de acoperit.

 

            În aceste condiţii, mă văd nevoită să fac un apel public atât către Ministrul Educaţiei, care este responsabil pentru soarta elevilor din Feteşti şi din întreaga ţară, dar mai ales către Ministrul Transporturilor, cel care a introdus taxa de pod, să acţioneze!

 Măcar acum, în al doisprezecelea ceas, îi rog să ia rapid o măsură prin care să facă dreptate în prima şedinţă de guvern.

 

            Trebuie să menţionez opiniei publice că, până acum, deşi am făcut nenumărate memorii, toţi factorii de decizie pe acest subiect au rămas impasibili. Nimeni nu s-a deranjat să ia vreo măsură în ajutorul cetăţenilor din Feteşti.

           

 

            În situaţia actuală, aceşti copii ar trebui să vină pe jos de la mari distanţe. Inutil să mai adaug că în prima zi de şcoală ei nu au fost prezenţi!

            În numele dreptului lor de a învăţa, cer autorităţilor să ridice barierele. Lăsaţi copiii să ajungă la şcoală !

 

   Cristina Ancuţa POCORA

Deputat PNL Feteşti-Ţăndărei

 

 

 

 

 

 

3 Raspunsuri la “Ridicaţi barierele ! Lăsaţi copiii să ajungă la şcoală !”

 1. Andrei Bugeac says:

  Ar fi sunat cinic acele vorbe dar ar fi sunat…cand e ceva de spus trebuie spus…

 2. gabi says:

  Buna ziua!
  Azi cativa copii trebuia sa aiba emotiile unui inceput de an scolar …dar, din pacate aceste emotii nu au putut fi traite…de ce ?!?…. pentru ca microbuzul scolar care obisnuia sa ii aduca la scoala nu a venit….
  Nici scoala nr 6 din Fetesti , nici Primaria Municipiului Fetesti nu au de unde sa dea acesti bani lunar …700 ron/ luna, nu este o suma mica pentru un oras care se confrunta cu probleme bugetare destul de dificile ….
  Copii locuiesc la cativa km buni de statia de taxare , ganditi.va cum ar fi ca acesti copii care vor sa vina la scoala sa parcurga pe jos atatia km ….
  Speram ca acesta situatie sa.si gaseasca rezolvarea cat mai urgent….pentru binele acestor copii.

 3. Ascultatorii nostri fac apel la voi, parlamentarii. Detalii pe blog.

Raspunde