Cristina-Ancuța POCORA

Românii nu reprezintă niciun pericol pentru țările în care migrează

07 January 2014 ·

România nu are de ce să fie defensivă pe subiectul migrației, iar Europa trebuie să dea dovadă de mai multă solidaritate.

Migrația este un fenomen foarte normal care trebuie să se întâmple într-o Uniune Europeană în care principiul de bază este libera circulaţie.

Românii nu reprezintă niciun pericol pentru țările în care emigrează.  Pericolul mare în oricare ţară din UE este exploatarea acestor oameni care merg în căutarea unui loc de muncă.

Aşa cum libera circulaţie este un drept universal, şi dreptul la condiţii egale de muncă şi salarizare trebuie să fie la fel.

Românii au dreptul la liberă circulație și nu mai au restricții în ceea ce privește dreptul la muncă. Cei care pleacă în țări occidentale sunt, majoritar, oameni muncitori, corecți, bine pregătiți. Din păcate pentru România, dacă vor mai pleca persoane din România, acelea vor fi persoane cu calificare înaltă, ceea ce pentru noi este un lucru nefavorabil.

The Economist notează creșterea economică a României, majorările salariale și un nivel scăzut al șomajului, toate acestea fiind argumente pentru a demonstra că nu există nicio rațiune pentru un val de imigranți spre vestul Europei.

Din cele 7 milioane de români activi pe piața muncii, aproximativ 1,1 milioane au o slujbă sigură în sectorul bugetar.

Țările europene nu au motive de îngrijorare în ceea ce privește o eventuală invazie a imigranților români întrucât cei care au vrut să plece din țară au făcut-o deja. Aproape 3 milioane au plecat din țară imediat după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007.

Declarațiile conform cărora muncitorii români vor invada Occidentul reprezintă general o poveste spusă în ţările unde fie sunt alegeri, fie sunt nişte probleme nerezolvate de-a lungul timpului şi pentru care au fost găsiți ţapi ispăşitori românii şi bulgarii.

Englezii s-au pripit atunci când au afirmat că există un val de imigranți. Nu au loc valuri de imigranți români nici spre Marea Britanie, nici spre Germania.

Avem nevoie de reacții ferme și dure față de toate derapajele unor extremiști din Uniunea Europeană, chiar și atunci când derapajele vin din partea unor partide respectabile, precum PPE (cazul Elmar Brok).

Germania este printre puținele țări care apără onoarea românilor întrucât un imigrant contribuie în medie cu 2.000 de euro anual la sistemul de asigurări sociale din Germania, iar contribuția românilor și bulgarilor este considerată a fi chiar mai mare, susține Herbert Brucker de la institutul de cercetare IAB.

Un Raspuns la “Românii nu reprezintă niciun pericol pentru țările în care migrează”

  1. Valeriu Mangu says:

    Doamna Cristina-Ancuta Pocora,
    Cu respect va atrag atentia asupra articolului “Acte ale Presedintelui României fara consecinte constitutionale” de pe site-ul:
    http://ascunzisuri-constitutionale.eu
    Al dvs., Valeriu Mangu

Raspunde