Cristina-Ancuța POCORA

Rovana Plumb ignoră dreptul copiilor abandonați la un trai decent – Declarație politică (video)

31 October 2015 ·

Ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb, demonstrează că actualul Guvern se încăpățânează să ignore dreptul copiilor abandonați la un trai decentOrdinul Ministrului Muncii 1733/2015 privind aprobarea procedurii de stabilire şi plată a alocaţiei lunare de plasament restricționează categoriile de persoane care pot lua în plasament copii doar la rude si „rețeaua socială”, adică cunoştinţe sau prieteni ai familiei ori ai familiei extinse a copilului. De asemenea, foarte important, aceia care au făcut cereri pentru adopție nu mai pot lua copii în plasament.

DECLARAȚIE POLITICA declaratie CP 29 octombrie 2015-1

INTERPELARE interpelare ordin adoptii 28 octombrie 2015-2

În opinia deputaților PNL, membri ai Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, o astfel de reglementare nu vine în sprijinul interesului superior al copilului și anume acela de a a-i asigura un mediu de dezvoltare asemănător unui cadru familial normal și echilibrat. Acest principiu ar trebui să prevaleze în toate demersurile și deciziile care privesc acești copii și nu să reprezinte un simplu calcul matematic în sensul menținerii unui număr mare de centre de plasament și apartamente sociale, respectiv a unui număr ridicat de angajați în sistem și a unor contracte de achiziție de valori mai mari.

În acest sens, am decis să o interpelăm în Parlament pe doamna Rovana Plumb, tocmai pentru a afla de ce a promovat această reglementare care modifică substanțial condițiile pentru plasamentul copiilor abandonați fară nicio dezbatere publică. Totodată, considerăm că este important ca Ministerul Muncii să ne lămurească dacă există un studiu de impact al acestui Ordin și să ne arate cu cât va scădea numărul de copii ce vor fi luaţi în plasament, deoarece sigur nu putem vorbi de o creştere.

Din păcate, acest Ordin de ministru echivalează cu o condamnare pe viață semnată de doamna Rovana Plumb față de copiii abandonați! În loc să se limiteze la scopul specific al acestui Ordin, acela de a stabili modalitatea de plată a alocației de plasament, a fost introdusă o întregă secțiune care, ignorând ierarhia legilor, stabilește nelegal reglementări şi restricţionări privind procedura de plasament, restricţionând drepturile familiilor de a lua sau a avea copii în plasament.

Tocmai Ministerul care ar trebui să se ocupe cu protecţia familiei şi a persoanelor vulnerabile încearcă limitarea numărului persoanelor și al familiilor care au posibilitatea de a prelua copii în plasament familial prin acest Ordin.

Solicităm Ministrului Muncii să ia în calcul revocarea acestui Ordin, având în vedere că din totalul copiilor aflaţi în măsură de protecţie specială, 93% pot avea parte de o familie doar prin plasament familial sau asistenţă maternală aceştia nefiind declaraţi adoptabili, din diferite motive.

Este cu atât mai grav faptul că, prin acest Ordin, Ministerul Muncii restricţionează și mai mult integrarea copiilor în familii, favorizând menţinerea acestora în centre sociale. De altfel, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în Buletinul Statistic ‘Protecția Drepturilor Copiilor’, trimestrul I, 2015, reiese că din totalul de 58.149 de copii aflaţi în sistem de protecţie specială ca urmare a separării temporare de părinți, doar 7%, respectiv 4.106 de copii, se află în plasament la familii sau persoane.

Potrivit Ordinuluichiar și acest procent de 7%, care deja este foarte mic, se va diminua și mai mult! Concluzia este una singură: doamna Rovana Plumb a hotărât că cel mai bine pentru majoritatea copiilor orfani este să rămână în centrele de plasament în loc să aibă o șansă la o familie, să beneficieze de educația, dragostea, atenția pe care le-ar fi putut căpăta în sânul unei familii.

Un Raspuns la “Rovana Plumb ignoră dreptul copiilor abandonați la un trai decent – Declarație politică (video)”

  1. […] vrut să discutăm și înțelegem ce anume a determinat Ministrul Muncii să dea în luna august un ordin care să limiteze plasamentu… și, în același timp, am dorit să discutăm pe marginea amendamentelor pe care le avem […]

Raspunde