Cristina-Ancuța POCORA

SĂ DAM CEASUL ROMANIEI PE ORA EUROPEI

09 May 2014 ·

Partidul Național Liberal este singurul partid prooccidental din România. Lansăm astăzi un manifest simbolic prin care vrem să transmitem că împărtășim toate valorile Europei de Vest.

În acest sens, propunem românilor să treacă definitiv la ora Europei Centrale, care înseamnă cu o oră mai puțin decât este acum Bucureștiul – ora 5 devine ora 4 (în loc de UTC + 2, cum suntem acum, să trecem la UTC + 1).

Este vremea ca și România să se alinieze la Ora democrațiilor veritabile. Vrem să lăsăm trecutul în urmă și să alegem calea europeană! Vrem să avem aceeași oră cu marile orașe europene, să îndreptăm diferența dintre noi și europeni, o diferență care nu se justifică.

PNL dorește ca România să fie în același ritm cu Europa – în plan economic, vom avea relații de colaborare mai eficiente. Vor fi eliminate astfel diferențele de fus orar, iar angajații din țara noastră nu vor mai fi nevoiți să rămână peste program pentru că trebuie să ia legătura cu cei de la firma-mamă din celelalte țări europene.

Din punct de vedere social, diferența de fus orar afectează viața a milioane de români care lucrează sau au rude în străinătate. Dacă vom avea aceeași oră, aceștia vor putea să își sincronizeze mai bine programul cu rudele de acasă.

Îi așteptăm pe români la vot pe 25 mai să-și exprime clar această dorință și să dea liberalilor puterea de a schimba. Fie vom putea noi să facem asta din fruntea țării, fie vom avea o susținere suficient de mare ca să putem să cerem Guvernului acest lucru.  

 

ELEMENTE INFORMATIVE

Când în Franța/Germania/Spania e ora 12.00, la noi este ora 13.00.
Cu mici excepții, printre care ne numărăm și noi, țările Uniunii Europene au aceeași oră – Timpul Universal Coordonat (UTC) + 1
România se înscrie într-o zonă de fus orar (UTC+2) care pornește din Finlanda, acoperă toate țările Europei de Est (inclusiv Ucraina) și continuă până în Turcia, Liban, Israel.
În afară de noi, UTC +2 în UE mai au: Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria și Grecia.

Stabilirea orei este o convenție, care a pornit inițial de la parametrii tehnici (meridianele), dar a fost modificată atunci când interesele politice au solicitat acest lucru.

EXEMPLE:
Spania se află pe același meridian cu Marea Britanie și Portugalia, dar are UTC + 1, ora Europei Centrale, în timp ce Marea Britanie e la UTC. 
După ce a fost anexată Rusiei, Crimeea a schimbat oficial ora, pentru a se alinia la cea a Moscovei. S-a trecut astfel de la UTC + 2, la UTC + 4.
Chiar dacă se află pe același meridian cu noi, Belarus a instituit UTC + 3, inițial ca să se alinieze orei Moscovei.
Mai mult, sunt țări care nu respectă ora de vară și ora de iarnă. În 2011, Rusia a anunţat că nu va mai da ceasul înainte şi înapoi. Imediat, Belarus a luat aceeaşi decizie. La fel se întâmplă în Islanda.
Un alt exemplu: China. Cu aproape 5000 km lațime, cuprinzând 5 fusuri orare, are și ea pe întreg teritoriul aceeași oră legală UTC + 8.

CUM VREM SĂ FACEM SCHIMBAREA
În prezent, ora este reglementată de Ordonanţa de Guvern nr.20/18 august 1997.
Este nevoie de un proiect de lege prin care România să treacă la ora Europei Centrale.
Îi chemăm pe români să fie alături de noi, să aleagă calea Europei.

ISTORIC
Pe 13 octombrie 1884, o delegație din 25 de țări s-a întâlnit la Washinghton pentru a conveni asupra unui reper privind măsurarea timpului, recunoscut ca universal valabil, eventual cu ajustări locale după fusul orar.
S-a convenit atunci ca timpul de referință să fie stabilit cel de la meridianul zero, care trece prin cartierul Greenwich din Londra, situat la sud de fluviul Tamisa.
În 1972, Ora Meridianului Greenwich (GMT), a fost înlocuită cu Timpul Universal Coordonat (UTC), un criteriu de înaltă precizie, foarte aproape de cel dintâi.

ISTORICUL OREI DE VARĂ ÎN ROMÂNIA
În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932.
Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an –  între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale).
Între 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.
Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.
Atunci s-a stabilit că din 1980, intervalul de aplicare a orei oficiale de vară se stabilește de la ora zero a primei zile de duminică din luna aprilie, care va deveni ora unu, până la ora unu a ultimei zile de duminică din luna septembrie, care va deveni ora zero.
Începând cu anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarna în ultima duminică a lunii octombrie.
Uniunea Europeană a standardizat în 1996 perioada de vară pentru toate statele membre. Schimbarea orei se face de două ori pe an şi este reglementată de o Directivă europeană din 2001, care prevede că modificările orei se efectuează în ultima duminică din martie şi în ultima duminică din octombrie.

Raspunde