Cristina-Ancuța POCORA

Scrisoare deschisa adresata cadrelor didactice, parintilor si elevilor

12 September 2011 ·

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate cadre didactice, dragi părinţi şi elevi,

            Astăzi începe un nou an şcolar. Noi generaţii trec pentru prima oară pragul instituţiei de învăţământ, altele îşi continuă drumul pentru a-şi clădi, prin învăţătură, un drum în viaţă. Educaţia pe care dumneavoastră, cadrele didactice, vă străduiţi zi de zi să le-o insuflaţi, constutuie, alături de cea primită acasă, premiza unui parcurs de succes.

Din păcate, noul an şcolar nu aduce nimic bun în privinţa condiţiilor materiale atât de necesare pentru studiu, nu aduce nimic bun în grila de salarizare, nu aduce nimic bun în ceea ce ar fi trebuit să însemne reforma sistemului de învăţământ. Munca dumneavoastră nu este apreciată, respectată la adevărata ei valoare. Procentele alocate de la bugetul de stat pentru educaţie şi cercetare sunt ridicole. O bună parte din şcoli au fost închise, altele, foarte multe, nu au nici astăzi autorizaţie sanitară de funcţionare. Copiii, din ce în ce mai sărmani, fac faţă cu greu cerinţelor şcolare. Tentaţiile îmbogăţirii facile, prin metode ilicite, tentaţiile evadării într-o lume artificială creată de substanţele halucinogene, ”modelele” manelizate pe care le oferă astăzi societatea, refugiul în alcool, absenteismul din ce în ce mai crescut mai ales în mediul rural duc, încet dar sigur, la alterarea sănătăţii fizice şi mentale a poporului român. S-au tăiat dramatic drepturile financiare acordate familiilor sărace, persoanelor cele mai vulnerabile, susţinerii familiei şi sprijinirii educaţiei copiilor. Învăţământul ”gratuit”, garantat prin Constituţie, continuă să fie foarte costisitor pentru familiile din România. Politica de stat a puterii PDL-UDMR-UNPR este, fără îndoială, una antinaţională, de marginalizare şi de exterminare a poporului român. Celebra expresie ”După noi potopul” şi-a găsit, fără dubii, noii artizani.

În aceste condiţii, misiunea pe care dumneavoastră o aveţi este cu atât mai grea şi mai importantă. Aveţi sarcina de a păstra şi de a transmite mai departe standardele înalte pe care eu le-am cunoscut în şcoală, pentru a mai da o şansă de progres României. Lecţia pe care actuala putere se încăpăţânează să nu o înveţe este aceea că nu există investiţie mai importantă pentru un popor ca investiţia în educaţie şi în oameni.

În loc să fie preocupaţi de distribuirea fondurilor grase din bugetul de stat pentru afacerile de partid şi ale acoliţilor, reprezentanţii Guvernul Boc ar trebui să gândească cum să pună în aplicare în România Strategia Europa 2020 care are drept scop, printre altele,  ameliorarea fenomenului de abandon social, sporirea accesibilităţii tinerilor din toate mediile sociale la educaţie, creşterea numărului de absolvenţi din învăţământul superior. Este nevoie de investiţii în educaţie şi cercetare pentru dezvoltare economică şi socială pe termen lung, este nevoie de modernizarea sistemului de învăţământ superior, de formarea şi educaţia tinerilor ca prioritate pentru asigurarea competitivităţii în Europa.

Anul şcolar 2011-2012 debutează şi pe fondul situaţiei dezastruoase înregistrate la examenele majore din viaţa elevilor, capacitatea şi bacalaureatul. Rezultatele obţinute arată falimentul nedeclarat în care a intrat sistemul de învăţământ din România. De aceea, fac un apel la adresa elevilor să caute în profesorii şi dascălii lor prietenii, partenerii care-i pot îndruma pe calea învăţăturii. În absenţa bogăţiilor despre care voii aţi învăţat eronat că vă asigură succesul în viaţă, singura voastră avere cu care veţi păşi în viaţă va fi ştiinţa de carte. Acesta nu va putea fi confiscată de către nimeni, niciodată, oricât de strâmbi ar fi conducătorii ţării. ştiinţa de carte vă va asigura pâinea cea de toate zilele şi calea spre un trai mai bun. Dacă veţi înţelege această lecţie de viaţă, atunci înseamnă că România mai are o şansă spre progres.

În ceea ce mă priveşte, ca deputat al Colegiului 1 Feteşti-Tăndărei, am datoria şi responsabilitatea de a vă reprezenta cu onoare în Parlamentul României. Cunosc foarte bine problemele cu care vă confruntati. Ceea ce pot să vă promit este că voi acţiona în continuare pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul educaţiei, pentru alocarea sumelor necesare de la bugetul de stat pentru refacerea infrastructurii şcolare. Veţi găsi în mine întotdeauna un partener onest în activităţile dumneavoastră educaţionale şi sociale pe care le urmaţi zi de zi.

                   Cristina Ancuţa POCORA 

Deputat PNL Feteşti-Ţăndărei

5 Raspunsuri la “Scrisoare deschisa adresata cadrelor didactice, parintilor si elevilor”

 1. Succes și dumneavoastră.

 2. Badea Cartan says:

  Draga doamna,

  Campania electorala este si a fost in plina desfasurare, drept pentru care va urez succes si sa se gate asa cum va doriti!
  As avea, totusi, o mica remarca: cum credeti ca veti castiga alegerile, daca dati in manelisti?
  Nu cunoasteti, oare, ca suntem un popor de manelisti, tate si mahalagii si ca tocmai de asta a castigat Basescu alegerile si nu fraierul ala de Geoana?
  Mai precis: Basescu a avut un discurs si un comportament de manelist, tata si mahalagiu (si nu i-a fost greu pentru ca, efectiv, asa e el, nu a trebuit sa se prefaca), iar Geoana a fost prost ca a crezut ca poporul asta de idioti ar dori finete, elevatie si normalitate!
  Intelegeti?
  In rest va doresc sa va cresteti copilul departe de prostii care, din pacate, sunt multi si au si drept de vot!

 3. Mi s-a părut mie sau v-am văzut astăzi în Parlament?

 4. doar ti s-a parut biblo. din octombrie voi reveni la munca. acum imi e greu ca nu sunt acolo, iar atunci, probabil, ca nu voi sti cum sa ajung mai repede acasa, la micuta Sophia Maria.

 5. Era imaginea mai de la distanţă… 😀 probabil că speranţa de a îmbărbăta echipa USL cu un vot construieşte imagini virtuale şi se transformă în oniric… sau aşa ceva. 😀

  Sophia Maria… două nume de regină; merită toată atenţia.

Raspunde