Cristina-Ancuța POCORA

SCRISOARE DESCHISĂ adresată doamnei Maria Băsescu

15 May 2010 ·

 

Stimată Doamnă,


            Am ales să vă adresez o scrisoare deschisă, dat fiind că celelalte posibilităţi de dialog, instituţionale, cu preşedintele Traian Băsescu s-au dovedit a fi ineficiente.

 

            Mă adresez dumneavoastră apelând la calităţile pe care le aveţi, de femeie, mamă şi soţie a celui care astăzi hotărăşte, din păcate, de unul singur, destinele ţării.

Cred că şi dumneavoastră, asemeni mamelor sau viitoarelor mame din România, sunteţi sensibilă la problemele cu care se confruntă acestea zi de zi. Venirea pe lume a unui copil ar trebui să fie un miracol şi o bucurie, nu ar trebui să constituie o povară, un chin, o problemă pentru viitorii părinţi şi bunici.

Este adevărat că trecem prin momente de criză, este adevărat că actualul guvern şi-a dovedit incompetenţa în lupta cu recesiunea, dar acestea nu ar trebui să fie motive suficiente pentru a lua măsuri dure împotriva familiei, cu efecte catastrofale pe termen mediu şi lung pentru România. Măsurile anunţate de reducere drastică a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a celorlaltor contribuţii pentru persoanele aflate în dificultate şi a pensiilor, ar constitui un dezastru pentru viitorul României.

 

Cred că dumneavoastră, care aţi dovedit sensibilitate şi credibilitate atunci când ne-aţi scris tuturor acea scrisoare în care menţionaţi că “soţul dumneavoastră nu a fost niciodată agresiv cu propriii copii şi nici cu vreun alt copil”, veţi avea puterea să-l determinaţi pe domnul Traian Băsescu să-şi respecte angajamentele enunţate de-a lungul timpului. Domnia sa a afirmat, la postul public de Radio, următoarele: “Mă alarmează situaţia demografică. Este la fel de importantă ca şi problema educaţiei, pentru că sunt probleme cu inerţie. Acum, ne-a scăzut populaţia cu un milion de locuitori faţă de 1990, dar toţi ne arată că vom ajunge la 15-16 milioane în 2030-2050. Aceasta este o pierdere enormă pentru România“, completând că, “în ţările moderne, două lucruri sunt fundamentale: o populaţie aptă de muncă, sănătoasă, şi educaţia, pentru că ea este următorul combustibil al Europei”.

Mai mult, dumneavoastră afirmaţi atunci, în scrisoare că, în calitatea sa de Preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, “tot timpul s-a gândit cum să facă lucruri bune pentru oamenii de rând care l-au ales”.

 

Astăzi, ca şi în fiecare zi a celui de-al doilea mandat, este momentul să se gândească iar cum să facă lucruri bune pentru oamenii de rând care l-au ales din nou. Unul dintre acestea ar fi să acorde o şansă copiilor, mamelor, familiei în general şi să aleagă o altă cale, cea corectă şi eficientă, constituţională, de luptă împotriva crizei.

Ca şi mine, ştiţi şi dumneavoastră la ce vor duce măsurile drastice luate împotriva mamelor, copiilor şi a familiei: creşterea numărului copiilor abandonaţi, creşterea numărului de avorturi, copii subnutriţi, creşterea abandonului şcolar şi a numărului de analfabeţi.

Cum va arăta România când aceşti copii vor creşte? Ce viitor va avea? Este reală îngrijorarea privind scăderea natalităţii şi, într-adevăr, constituie o problemă majoră pentru România?

 

Iată doar câteva întrebări la care clasa politică de astăzi are responsabilitatea să se gândească şi să găsească soluţii. Fie că suntem la putere sau în opoziţie.

V-am adresat aceste gânduri ca simplu cetăţean al acestei ţări, ca femeie.

Problemele reale pe care vi le-am semnalat ne privesc pe toţi, indiferent de culoarea politică, de doctrina împărtăşită sau de politicile publice şi soluţiile economice pe care le promovăm.

Am speranţa că demersul meu nu va rămâne fără rezultat şi cred sincer că aveţi puterea de a contribui la rezolvarea unei probleme atât de delicate cum este cea a susţinerii maternităţii. Viitorul României depinde de felul în care vom şti să avem grijă de bunul său cel mai de preţ: oamenii.

 

Cu deosebită consideraţie,

20 Raspunsuri la “SCRISOARE DESCHISĂ adresată doamnei Maria Băsescu”

 1. O scrisoare foarte frumoasa si sensibila …
  …dar ce cuvant credeti ca are d-na Maria, o doamna plesnita de aia mica, favorita lui tata ?!

  “Una peste alta, scrisoarea deschisa a discretei doamne Basescu, creioneaza imaginea unui marinel, care odata trezit in apa rece a lacului rusesc numit Marea Neagra, se agita frenetic dand din maini, picioare, si ce mai are, in speranta de a-si salva pretioasa persoana de la un innec iminent … Dom’ presedinte, pai daca dvs. sunteti un cavaler desavarsit, chiar incep sa cred ca mai meritati un mandat … un mandat de capitan, ca al petrolierului din imaginea alaturata, de exemplu … n-am gasit alta rima !”

  http://braddan.blogspot.com/2009/12/o-corabie-numita-romania-exact-ca.html

 2. Eu sunt convins că sfatul deja a fost dat, numai că preşedintele nu l-a ascultat.

 3. … ei sunt convins ca , din pacate, dna Maria nici macar nu -si ridica ochii din pamant in fata lyui basel …
  …ca de altfel si unii din opozitie …
  :))))))))

 4. Mai sa fie…Ancuta draga, lasa populismul ieftin si fa ceva util pentru alegatorii tai ca data viitoare nu mai pupi Parlamentul avand in vedere ca ultima ta proptea s-a pripasit la BNR.

 5. @axl exact asta fac! ii reprezint pe cep care m-au votat! Sunt vocea lor.

 6. MARIN says:

  STIMATA DOAMNA,
  De un milion de ori BRAVO !
  Ati avut o idee excelenta !
  AVETI UN SUFLET DE INGER !

  Cu deosebit respect,

 7. […] Lui Traian Basescu nu ii pasa de durerile si suferintele poporul roman. […]

 8. zizicu says:

  Pana acum am crezut, citindu-i blogul, ca Alina Gorghiu e campioana populismului in generatia tanara din PNL. Acum vad ca fata aia e mic copil…

 9. Anonim says:

  Doamna deputat,

  Va apreciez ideea si actiunea! Intr-o tara normala acestea ar fi avut efect! In Romania, insa, nimic nu mai este normal acum, nimic din ce este normal nu mai conteaza!
  Pensionarilor trebuie sa li se plateasca in continuare pensia cuvenita, ei au contribuit, nu trebuie sa se creeze ideea conform careia pensionarilor trebuie sa li se completeze veniturile dintr-un fond de solidaritate, adica sa fie considerati cersetori.
  Daca vorbim de austeritate si de solidaritate atunci trebuie sa se reduca:
  – nr. de ministere, secretari de stat si consilieri ai tuturor acestora;
  – sa se inghete achizitiile de orice fel care nu conduc la cresterea locurilor de munca;
  – sa se inghete parcul auto iar demnitarii, alesii si conducatorii institutiilor si companiilor de stat sa utilizeze autoturismele proprii, pe cheltuielile proprii;
  – cotizatiile, donatiile si sponsorizarea partidelor sa se faca prin virament/CEC/card;
  – orice persoana sa solicite bon fiscal pentru orice serviciu;
  – sa se concedieze clientii politici care paraziteaza administratia, nou intrati din 2004 incoace;
  – sa se elimine plata stimulentelor catre angajatii ministerelor care au in atributii controlul si atragerea de sume la buget;
  – sa se reduca nr. de parlamentari, consilieri judeteni si consilieri locali;
  – sa se reduca numarul directorilor adjuncti la 1, adica un director general si un director general adjunct, in toate ministerele, institutiile, autoritatile, companiile, regiile de stat;
  – Fiscul sa-si faca datoria, sa verifice veniturile si corespunzator averea, si sa aplice sanctiuni pentru evazionisti;
  – SA SE APLICE LEGEA IN ROMANIA.
  Abia atunci sunt de acor ca din salarii si pensii sa contribuim la salvarea ROMANIEI.

 10. mary says:

  Acum cateva zile va intrebam ce sustine acel parlamentar,natalitatea sau mortalitatea,referitor la avorturi,dar acum intrebarea nu-si mai are rostul,cu noile probleme sociale, ca mama spun ca suntem umilite de domnul Basescu.In ritmul acesta o sa ne prabusim ca natiune ,nu cred ca copii nostri vor mai ramane in tara,la terminarea studiilor emigreaza,stiu cum e departarea de casa usuca suflete.

 11. mary says:

  Draga Cristina un alt aspect,referitor la cabinetul parlamentar din Fetesti,multi cetateni vin sa se inscrie la audiente in cursul saptamanii si nu-i nimeni la cabinet dimineata ,pacat, stiu ca muncesti foarte mult,reprezinti acesti oameni si te straduiesti sa le rezolvi problemele.E o realitate pe care o poti verifica.

 12. […] liberala Ancuta Pocora i-a trimis o scrisoare deschisa sotiei presedintelui Romaniei, Maria Basescu, in care cere sa “il determine pe domnul Traian […]

 13. Cristina ,sper ca Maria Basescu sa nu ia vreo”smetie”de la Zeus,mai ales ca nici nu cracneste in fata lui :(,trist dar adevarat!
  p.s.scrisorea din campania electorala o fost facuta in numele Mariei Basescu de deontologii de campanie a jupanului 🙁

 14. […] liberala Ancuta Pocora i-a trimis o scrisoare deschisa sotiei presedintelui Romaniei, Maria Basescu, in care cere sa “il determine pe domnul Traian […]

 15. […] ca pensionarii si tinerele mame se vor alatura […]

 16. intradevar o scrisoare bine adresat,da putea sa o facu cu altcineva nu cu lachiasi astia de la parlament

 17. […] ca pensionarii si tinerele mame se vor alatura […]

 18. […] Lui Traian Basescu nu ii pasa de durerile si suferintele poporul roman. […]

 19. frumos :X

Raspunde