Cristina-Ancuța POCORA

SCRISOARE DESCHISĂ catre profesori, parinti si elevi

12 September 2010 ·

 Stimate cadre didactice, dragi părinți și elevi,

            Cu ocazia începerii noului an școlar, mă adresez dumneavoastră și vă îndemn să aveți încredere și să mizați, mai mult decât oricând, pe valoare, pe școală, pe educație, pe seriozitate și să aveți convingerea că acesta este drumul cel mai sigur către progres și un viitor demn.

Mă îndrept mai întâi, către cadrele didactice, cu gânduri de apreciere și recunoștință pentru munca pe care o desfășurați zi de zi, la catedră. Nicolae Iorga afirma că “Școala trebuie să te învețe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun și cel mai aspru”. Prefer să cred că încă ne mai putem raporta la înțelepciunea oamenilor valoroși pe care i-a dat acest popor, și nu la declarațiile demagogice ale vremelnicii puteri politice.

Refuz să cred că școala este în pericol să-și pierdă menirea pentru care a fost creată, în ciuda dificultăților materiale cu care se confruntă. Știu că viața dumneavoastră nu este ușoară, că, în ultimii doi ani de zile, din cauza măsurilor guvernamentale, nivelul de trai a scăzut dramatic. Știu că salariile au fost tăiate, că se reduce drastic numărul personalului didactic din școli, că mii de unități de învățământ nu au primit banii pentru reabilitare și, din această cauză, nu au primit avizul sanitar de funcționare. De asemenea, cunosc foarte bine faptul că un număr important de profesori părăsesc sistemul de învățământ pentru a se califica în alte meserii, sau iau calea străinătății în căutarea unui trai mai bun.

Nici pentru parinți nu este mai usor.  Faptul că, în România, părinții trebuie să plătească pentru educația „gratuită” a copiilor lor, de la rechizite și material didactic, cretă și bureți, la agenți de pază, renovarea sălilor de clasă și nu numai, reprezintă o „normalitate”, care încalcă nu doar angajamentele politice și documentele de politici publice, ci mai ales Constituția, legile statului și obligațiile asumate de țara noastră pe plan internațional. În plus, acest fapt are repercusiuni majore asupra educației elevului, mergând pană la abandonul școlar.

Pe voi, cei care sunteți elevi, în băncile școlii, vă îndemn să continuați să aveți încredere în dascălii pe care îi întâlniți la cursuri, fie în școala primară, fie în liceu, apoi în facultate, dar și în viață. Sistemul de învățământ are probleme grave, dar cadrele didactice sunt oameni cu suflet. Sunt oameni dedicați, care, din dragoste pentru copii, au ales această meserie. Realitatea înconjurătoare îmi dă dreptate din plin în privința acestei afirmații. Stiu că tentațiile sunt mari, știu că, atunci când vă uitați în jur, vedeți că au succes financiar oameni care nu și-au tocit prea mult coatele pe băncile școlii, cu toate acestea, am convingerea că viitorul aparține acelora care “au carte”, celor muncitori, serioși și specializați și nu șmecherilor, oamenilor fără caracter sau hoților. 

Toate aceste realități pe care le trăim sunt motive puternice de îngrijorare, dar care mă determină și mai mult să acționez pentru ca măsurile liberale să fie puse în aplicare în cel mai scurt timp. O guvernare eficientă este obligată să adopte măsuri de reformă institutională și de modernizare a marilor sisteme publice (educație, sănătate, pensii, ordine publică s.a.), însoțite de programe investiționale adecvate, care să stopeze declinul economic și să asigure reluarea creșterii economice.

Așa cum știți, ca deputat al Colegiului 1 Fetești-Țăndărei, am datoria și responsabilitatea de a vă reprezenta cu onoare în Parlamentul României. Nu-mi sunt indiferente problemele cu care vă confruntați. Ca și până acum, voi acționa pentru îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul educației, pentru alocarea sumelor necesare de la bugetul de stat pentru reparația școlilor și pentru defățurarea programelor educaționale. De asemenea, voi susține în continuare, cu drag, activitățile educaționale care ajută tânăra generație să-și croiască un drum în viată.

Închei prin a vă dori tututor multă sănătate, putere de munca și… înțelegere. Cu toții avem nevoie de ele, în aceste vremuri. Priviți în jur și, cu oamenii, rămaneți oameni. Căci măcar omenia depinde doar de noi și nimeni nu ne-o poate lua.  

6 Raspunsuri la “SCRISOARE DESCHISĂ catre profesori, parinti si elevi”

 1. Statul român posdecembist este singurul vinovat pentru că naţiunea română nu-şi are, încă, statutul pe care-l merită în rândul naţiunilor europene.

  Tot statul român este principalul vinovat pentru faptul că naţiunea română este singura naţiune din Europa care nu trăieşte, încă, într-un singur stat.

  Dacă, după 1989, în România ar fi fost instaurat un stat democratic, care să fi construit o economie democratică şi performantă, românii din partea stângă a Prutului ar fi luptat şi ar fi reuşit, de mult, să impună unirea lor cu ţara, iar România reunificată, dispunând de o economie performantă, nu ar fi fost “ruda săracă“ a Europei ci, dimpotrivă, ar fi fost unul din stâlpii de bază ai construcţiei europene.

  Guvernanţii postdecembrişti au furat nu numai băncile, uzinele şi fabricile construite înainte de 1989, nu numai fondul de pensii acumulat până în 1989, dar au furat şi din veniturile produse de cetăţeni după 1989 – bani depuşi la bănci şi la fonduri de investiţii, la casele de asigurări de sănătate, ş.a.m.d.

  Statul român postdecembrist, instaurat şi menţinut la putere prin minciună şi hoţie, a atentat şi atentează nu numai la integritatea capitalului naţional, a avuţiei productive acumulată de naţiune, dar şi la limba, cultura şi civilizaţia românească, care sunt supuse unui proces puternic de degradare.

  Tetraedrul puterii-Mass-media. A patra putere in stat!? Piramida puterii in diverse ipostaze (unghiuri de perceptie) : http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=521

  Doctrina Politică Populară (G. I. R.), o politica responsabila :
  http://www.universulromanesc.com/showthread.php?t=237

 2. MARIN says:

  Frumos gest din partea dvs.
  Cred ca sunteti constienta de faptul ca, acest gest al dvs. nu-si mai are semnificatia pe care v-ati dori-o. Si este firesc avand in vedere gradul de umilinta pe care-l indura acesti oameni.
  Dar, sunt alaturi de dvs. in acest demers si prin intermediul Blog-ului dvs, as vrea sa le spun acestor oameni minunati ca eu imi amintesc si acum cu drag de cei pe care i-am avut invatatori si profesori; o parte din EI traieste in mine acum !

 3. Recunosc că nu am înţeles care este rostul acestei scrisori deschise…

 4. Un mesaj catre cei vizati de deschiderea anului scolar.

 5. Gabi says:

  Frumos gestul,toate cadrele didactice merita tot respectul nostru ….
  Le urez si eu pe acesta cale multa putere de munca si….. dragi profesori, indiferent de problemele dv, nu uitati…. si dumneavoastra ati fost copii….!!!!

 6. Scoala romaneasca trece prin momente grele si este nevoie ca toata lumea sa puna umarul pentru ca scoala sa treaca peste aceste momente, pentru ca noile generatii de acum sunt generatiile care vor conduce tara si e bine pentru toata lumea ca generatiile sa fie din ce in ce mai performante.

Raspunde