Cristina-Ancuța POCORA

CNCAN: Se intampla in Romania… pe pielea noastra

14 July 2010 ·

Primesc la Comisie tot mai multe materiale si semnale de alarma in ceea ce priveste activitatea Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). 

Stiu, va intrebati ce institutie este si aceasta, cu ce se ocupa….  Conform legii, CNCAN are in sfera sa de competente urmatoarele domenii:
• Legislatia si reglementarile in domeniul desfasurarii in siguranta a activitatilor nucleare in Romania;
• Securitatea nucleara;
• Protectia la radiatii;
• Managementul calitatii in domeniul nuclear;
• Garantiile nucleare;
• Planurile de urgenta si interventii la accident nuclear sau radiologic;
• Protectia fizica a obiectivelor si a instalatiilor nucleare;
• Raspunderea civila in caz de daune nucleare;
• Transportul materialelor radioactive, materialelor nucleare si/sau de interes nuclear, surselor si generatoarelor de radiatii ionizante;
• Gospodarirea deseurilor radioactive;
• Autorizarea personalului operator;
• Importul/exportul materialelor radioactive, materialelor nucleare si/sau de interes nuclear, surselor si generatoarelor de radiatii ionizante;
• Tranzitul pe teritoriul Romaniei a materialelor radioactive, materialelor nucleare si/sau de interes nuclear, surselor si generatoarelor de radiatii ionizante;
….

Pentru ca am lamurit ce inseamna CNCAN, va propun sa cititi urmatorul text:

“In cadrul sedintei de lucru desfasurate in data de 19.05.2010, la Directia de autorizare utilizare radiatii ionizante, d-na Vajda Borbala, secretar de stat, presedinte CNCAN, a afirmat faptul ca, personal, nu are curajul de a efectua o analiza radiologica in niciunul din spitalele din Romania, avand in vedere nivelul crescut de expunere la radiatia aparatelor. Si, in plus, a declarat faptul ca a informat asupra acestei situatii pe d-na Secretar General al Guvernului, de fata cu d-l Ministru al Finantelor Publice”.

CNCAN declaratie

Cum vi se pare o astfel de declaratie facuta de sefa institutiei care autorizeaza aparatele radiologice din sistemul medical romanesc?

Am materiale intregi, pe care trebuie sa le termin de citit si care ma ingrozesc cu fiecare pagina.

 Va mai arat inca o pagina interesanta: deplasarile externe ale Directorului General al CNCAN in anul 2009. Mai mult de jumatate din an a fost plecat. Mai adaugam si zilele nelucratoare.  Cate au mai ramas…?! 

CNCAN l.b.

Am zis ca, atunci cand directorul general este plecat, se ocupa de toate chestiunile presedintele. Cautand … am aflat ca presedintele are “multa” experienta si expertiza in domeniu…

 http://www.sfin.ro/articol_20113/sunt_sotie_de_mocan_fac_ce_vreau_la_cncan.html

http://m.evz.ro/pages/article.aspx?id=22281&topicid=2

O institutie foarte importanta care insa nu pare sa-si mai faca treaba in interesul romanilor.

Ei, acum mai dormiti linistiti?

P.S. Eu voi citi documentele si ma voi adresa institutiilor abilitate sa cerceteze acest caz. Le propun, insa, si jurnalistilor de investigatie sa apuce un fir…poate aflam lucruri si mai interesante!

6 Raspunsuri la “CNCAN: Se intampla in Romania… pe pielea noastra”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by geanina manolache. geanina manolache said: RT @cristinapocora: Se intampla in Romania… pe pielea noastra. radiatiile emise de aparatele din spitale. http://blog.cristinapocora.ro/?p=1919 […]

 2. Eu sunt neliniştit şi vis-a-vis de nivelul de radiaţii urbane… Tare aş vrea ca, măcar din când în când, să existe nişte determinări ale unor specialişti independenţi. Din atâtea ONG-uri de mediu nu există măcar unul care să facă aceste determinări?

  Un aparat de măsurat radiaţii de tip Geiger-Müller este astăzi ceva banal ce poate fi achiziţionat de pe internet contra sumei de 200 sau 400 de dolari (funcţie de precizie şi complexitate). Nu ştiu, poate că este vorba despre alte aparate, dar această tehnologie nu mai este scumpă şi ne este accesibilă. Un ONG îşi poate permite un asemenea aparat, fără probleme… Şi totuşi, deşi ONG-uri “verzi” sunt “fără număr”, nu văd rezultate deloc. Personal stau şi mă prăjesc sub o antenă GSM fără să am nici un cuvânt de spus.

 3. Anonim says:

  Va felicit pentru idee!
  Cu lipsa de responsabilitate a romanilor, specifica in ultima vreme, cine stie ce se mai poate intampla … si doar asta ne lipseste!
  Citind mai in urma am gasit o declaratie a fostului presedinte al acestui CNCAN.
  “Potrivit lui Vilmos Zsombori, cele mai multe emisii radioactive ce pot afecta populatia se datoreaza, in mare parte, tehnicii medicale din radiologie. Presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare a precizat ca multe instalatii sunt invechite, iar dupa 2007, acestea nu mai pot fi autorizate. “Nu numai ca instalatiile sunt vechi, a aratat presedintele CNCAN, dar multe dintre ele, fie vechi sau noi, nu sunt intretinute la parametrii corespunzatori de spitalele in care functioneaz”. Prin discutiile purtate cu Ministerul Sanatatii, CNCAN a cerut sa se prevada, prin buget, fonduri pentru achizitionarea unor instalatii noi. In acest context, “asigurarea unui management modern al deseurilor radioactive, care sa dea populatiei siguranta, de asemenea, diferitele rapoarte de evaluare a sectorului nuclear romanesc elaborate de CE, de Asociatia Reglementatorilor Nucleari din Europa de Vest (WENRA), de Agentia pentru Energia Atomica (NEA) din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), precum si de partenerii strategici ai Romaniei sunt considerate ca referinte de baza pentru strategia nationala in domeniul securitatii nucleare”, a subliniat Zsombori.” ( sursa http://www.mediauno.ro/?a=detaliu&articole_id=6330 )

 4. Gabi says:

  Radiatii?!?….noi stam langa ”bomba” aproape de Cernavoda, toate cele cinci unitati nucleare sunt inconjurate, pe o raza critica mai mica de 30 km, cu o populatie de circa 100.000 de locuitori.
  Scurgeri radioactive sunt, pentru ca, sunt zile cand populatia acuza dureri de cap , stari de somnolenta , caderea parului etc … O statistica exacta a imbolnavirilor nu a fost facuta publica niciodata, pentru ca “este confidentiala”…..

 5. vlad says:

  Pot spune ca ne aflam intr-o situatie fara precedent, sunt angajata in cadrul CNCAN si de 5 luni de zile nu ne-am luat salariile, suntem 18 persoane care nu ne-am luat salariu deoarece pe statul de functii sunt doar 103 + deminitar prin urmare noi nu ne aflam pe stat nu ne luam salariile. Stat care s-a aprobat cu data de 01.06.2010, insa cei de la SGG nu ne recunosc de la 01.03.2010. Ne sfatuiesc sa actionam in instanta doar asa ne putem recupera drepturile banesti, drepturi pentru care am muncit si totusi ne trimit in instanta.

 6. Radu says:

  Lucrez de 20 de ani in domeniul asta si vad, din ce in ce mai mult, cum anumite directii din CNCAN isi pierd vremea cu studiatul hartiilor in loc sa se ocupe de probleme reale.
  Daca doriti mai multe detalii, contactati-ma, poate reusim sa urnim cumva situatia…

Raspunde