Cristina-Ancuța POCORA

Si romanii care se afla in afara Romaniei au nevoie de respect si ajutor!

19 March 2013 ·

DECLARATIE POLITICA

Incep aceasta declaratie politica prin a spune ca este nevoie de o interventie asupra taxelor percepute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din exterior pentru serviciile prestate persoanelor fizice şi juridice române.

           Si fac aceasta apreciere avand în vedere situaţia economică ce a afectat mediul social european în care a emigrat majoritatea cetăţenilor români în ultimii 15 ani. Măsura ar trebui să fie un suport pentru conaţionalii noştri, care sunt afectaţi de evoluţiile negative înregistrate de economie. De exemplu, în statele membre ale Uniunii Europene, unde rezidă aproximativ 3 milioane de cetăţeni români, rata şomajului este de 10,2%, iar în statele europene cu o comunitate românească însemnată rata şomajului se prezintă după cum urmează: Italia 11,70%, Franţa 10,60%, Spania 26,20%, Portugalia 17,60%, Grecia 26,40%. Foarte mulţi compatrioţi sunt astăzi fără un loc de muncă, în şomaj sau se află în situaţia de a rămâne fără niciun fel de prestaţie socială în doar câteva luni. În aceste situaţii, cetăţenii noştri nu pot achita taxele actuale, care au fost stabilite în majoritatea lor în anul 2008, în perioadă de bonitate şi oarecare bunăstare. De exemplu, cetăţenilor români le este foarte greu sau chiar imposibil, în unele cazuri, să achite contravaloarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie, documente necesare pentru solicitarea şi primirea prestaţiilor sociale sau în cazul în care aceştia doresc să se întoarcă în ţară definitiv.       

           Un alt fenomen dureros pentru o societate este acela că proprii cetăţeni nu pot să-şi înregistreze nou-născutul în registrele de stare civilă sau să solicite înscrierea la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate din motive financiare. Din statistica Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că aproximativ 60.000 de cetăţeni români solicită înscrierea unui certificat de naştere străin în registrele de stare civilă româneşti de reprezentanţele diplomatice şi consulare româneşti. Această informaţie ne arată clar că cetăţenii români preferă să nu declare minorii în faţa autorităţilor române sau solicită transcrierea actelor de stare civilă străine în România, printr-o procedură care implică şi autentificare de mandate. Este fără echivoc faptul că numărul anual al nou-născuţilor în cadrul comunităţii româneşti care locuieşte în străinătate este mult mai mare, ţinând cont de două elemente importante: numărul cetăţenilor români de aproximativ 3 milioane şi media de vârstă a acestora (în general, media de vârstă în ţări ca Italia sau Spania este de 30-32 de ani).

           Iata doar doua aspecte care mi-au fost prezentate in cadrul audientelor cu cetatenii din Colegiul 1 Fetesti-Tandarei de catre romani care au ramas acasa si care sunt ingrijorati pentru membri ai familiilor lor care au plecat la munca in strainatate. Ajutandu-i pe acestia ii ajutam, de fapt, si pe cei ramasi in tara, ajutam familii de romani.

In consecinta sustin si voi promova un proiect care sa vina in ajutorul romanilor din afara granitelor, in sensul celor prezentate mai sus.

 POCORA CRISTINA-ANCUTA

Deputat PNL Colegiul 1 Fetesti-Tandarei (Ialomita)

4 Raspunsuri la “Si romanii care se afla in afara Romaniei au nevoie de respect si ajutor!”

 1. Cu toata stima va rog sa-mi spuneti daca pilotii pensionari fac parte din Romania, daca au si ei onoare cum au militarii, si cum este cu dreptul castigat??? sau traim intr-o discriminare continua in care numai unii au voie sa traiasca si altii trebuie eliminati din sistem pe cale naturala ?Nu mai sustineti ca nu sunt bani cand se fac mariri si facilitati continue la anumite categorii, stiti bine care? Am muncit ca pilot profesionist si nici macar pensia sociala nu respecta contrbutiivitatea! De ce ne aruncati la gunoi cand ne cerem drepturile ?Astept sa faceti dreptate sa ne repuneti in drepturi ca sa mergem inainte pentru Romania impreuna, daca mai traim!?

 2. tolbaru geta says:

  Cand erati in opozitie ne-ati promis ajutor celor cu dezabilitati, dar acum sunteti la putere si ne-ati uitat. Am urmarit emisiunea de duminica de la RTV si am fost foarte dezamagita de dvs. Cum puteti sa-l aparati cu atata insistenta pe un ministru al sanatatii care cu toata lipsa de respect la adresa bolnavilor lasati sa moara fara nici o sansa in tara asta, are mare grija sa-si mobileze si sa-si aranjeze biroul, dar nu-i pasa de cei care mor din vina dansului.Cum puteti sa calcati in picioare bolnavii care-si traiesc ultimele zile in durere si in genunchi din cauza nesimtirii unui ministru care nu putea sta fara mese din lemn masiv, dar nu-i pasa ca oamenii mor ?DACA PUTEREA INSEAMNA SA NU MAI AI SUFLET FACETI DEGEABA UMBRA PAMANTULUI SI SA NU UITATI CA TOATE SE PLATESC.Noi am avut incredere in dvs. si v-am votat, astazi am inteles ca ati vrut doar votul unor oameni de care nu va pasa. Eu sunt bolnava de cancer in faza terminala si nimanui nu-i pasa de mine. Stau in casa si ma chinuiesc, nici bani de mancare nu am, nici nu-i pasa nimanui si am inteles ca pe dvs. va doare de dl. ministru, sa aiba tot confortul, nidecum de noi. Chiar am crezut ca daca ajungeti la putere o sa faceti ceva pentru noi, dar astazi am inteles , nimanui nu-i pasa de cei multi si amarati, pe banii care , poate, ni se cuveneau si noua, altii isi fac o viata de lux.

 3. stimata doamna,
  imi pare rau ca si eu va prilejuiesc neplaceri in plus, pe langa cele pe care le aveti.
  Vreau sa va asigur ca nu voi lua nimanui apararea daca voi avea evidenta greselii. Cred ca domnul Nicolaescu nu a fost inspirat prin faptul ca a acceptat o sponsorizare pentru renovarea biroului. acest lucru stiu ca este mai vizibil si de impact decat toata activitatea din minister.
  fara sa ignoram si sa fim deacord cu acesta chestiune cred ca trebuie sa ne urmarim interesul si sa taxam atunci cand lucrurile nu se imbunatatesc pentru oameni. Chiar astazi l-am vazut pe dl Nicolaescu explicand piedicile din sistem si lucrurile care au determinat aceasta criza a citostaticelor si de asemenea masurile pe care le-a luat. Cred ca aici trebuie sa acordam mai multa atentie, sa spunem cand nu e bine sau de ce este nevoie.
  Sunt multe capuse si interese in acest sistem care din pacate reusesc sa ingreuneze accesul celor care au nevoie la tratament.
  va doresc sanatate!

 4. […] este un subiect de mare interes, pentru ca este o prioritate a mandatului ministrului si pentru ca si aici mi-ati scris despre acest lucru, am sa prezint mai jos materialul prezentat astazi in conferinta de […]

Raspunde