Cristina-Ancuța POCORA

Soarta persoanelor cu handicap ramane doar un discurs de campanie pentru deputatii PDL, UNPR si UDMR

26 May 2010 ·

Persoanele cu diverse grade de handicap au mai primit o palmă astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, de la parlamentarii PD-L, UNPR si UDMR care au refuzat să voteze modificările la proiectul de Lege nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Proiectul a fost retrimis la comisia de specialitate, pentru a doua oară, în ciuda promisiunilor anterioare ale partidelor din arcul guvernamental că, dacă se acceptă amendamentul lor, vor vota proiectul în plen, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. Votul de astăzi arată diferenţa dintre ceea ce spun şi cum acţionează parlamentarii PD-L, UNPR, UDMR!.

          Nu înţeleg cererea colegului de la PD-L, Nelu Botiş, care în dezbaterea anterioară din plen a proiectului a promis că, dacă acceptăm ca prevederile de majorare a contribuţiei de la 202 lei la 350 lei să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011, nu va mai fi nici o problemă. A fost dorinţa PD-L şi ea a fost acceptată în cadrul Comisiilor reunite de Muncă şi Sănătate. Când aţi spus adevărul, domnule deputat? Cum mai putem avea încredere în ceea ce promiteţi? Ce am mai putea discuta în cadrul comisiilor când proiectul cu amendamentul dumneavoastră a fost votat în unanimitate? Asumaţi-vă decizia, spuneţi clar că nu sunteţi de acord cu majorarea la un nivel decent a indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap grav, în ciuda promisiunilor făcute. Ştiţi să plângeţi pe umerii celor loviţi de soartă, ori de câte ori vă aflaţi în campanie electorală, dar când vine vorba să legiferaţi refuzaţi să le oferiţi o viaţă mai bună, refuzaţi să vă ţineţi promisiunile.

          Cum s-a mai discutat aici, efortul bugetar ar fi de sub un milion de lei, dacă se va adopta acest proiect de lege, pentru cele 600.000 de persoane cu diverse grade de handicap. Propunerea legislativă vine doar să le mai îndulcească puţin traiul. Vă reamintesc că premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu, atunci când a consumat sau nu băuturi alcoolice, au afirmat că nu mai trebuie ca nici o persoană să trăiască în România de astăzi cu mai puţin de 300-350 lei pe lună. Noi venim şi spunem că nici o persoană cu handicap nu ar trebui să trăiască cu mai puţin de 350 de lei pe lună.

Am cerut demisia directorului Autorităţii Naţionale privind Protecţia Persoanelor cu Handicap (ANPH), doamna Ioana Mihaela Leşe, care nu a avut capacitatea să calculeze corect efortul bugetar necesar aplicării proiectului, prezentându-l supradimensionat, şi care nu a făcut nimic pentru aceşti oameni de când se află în fruntea instituţiei.

          Vine şi ne spune doar că nu sunt bani. I-am făcut noi treaba şi am identificat sursele de finanţare: capitolele cheltueli bunuri, servicii şi protocol din bugetele SRI, SIE, STS, al Curţii de Conturi şi al Administraţiei Prezidenţiale, care au fost majorate subsanţial în 2010, faţă de 2009. În plus, am depus o iniţiativă legislativă prin care o parte a profitului Loteriei Române ar trebui să fie distribuit persoanelor cu handicap.  

           Rusine!

dezbaterile aici: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.video?sursa=1 (ora 2:13:50)

9 Raspunsuri la “Soarta persoanelor cu handicap ramane doar un discurs de campanie pentru deputatii PDL, UNPR si UDMR”

 1. Gabi says:

  Daca mai devreme ma bucuram ca avem o veste buna referitor la masteranzi ca pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului …..in acest caz nu mai spun acelasi lucru ….stiu ca au promis ca vor creste indemnizatia de la 1 ianuarie 2011….acum ce vor face …nu se vor tine de cuvant ..?
  Acesti oameni nu sunt buni decat sa voteze ….va folositi de starea lor …nu va pasa de ei ..de ceea ce este in sufletul lor….sa va fie rusine ….sunt oameni care sufera….!!!!!!!!!

 2. Tavi says:

  Injuram…Ei si? Noi cu regretele,ei cu multumirea de sine…Au iesit victoriosi…Halal victorie…Sunt convins ca multi dintre persoanele cu handicap au pus votul pe ai lu chioru Sa il luati in brate si sa va duceti in pustiu…Imi pare rau,regret,ca am avut nesansa sa ma nasc in tara asta…Am atata ura in mine…Ma simt un nimeni…Cum puteti sa traiti condusi de vagabondul asta…

 3. gabryela says:

  se micsoreaza cu 25% si veniturile asistentilor persoanelor cu handicap grav sau nu?dar indemnizatiile persoanelor cu handicap?

 4. Textul cu care isi asuma raspunderea nu a aparut inca. Pe blog am o varianta intermediara. Cum am textul va anunt!

 5. @gabryela
  Numai indemnizatia pentru persoana cu handicap este scutita de diminuare. La aplicare putem avea surprize la indemnizatia care o primesc penru insotitori. Textul nu este explicit asa ca in practica se poate intampla orice

 6. Tavi says:

  Din nou a aparut o confuzie,specialitatea celor ce se cred la guvernare,se reduce cu 15% indemnizatia pentru insotitor al persoanei care are gradul unu de invaliditate,indemnizatie ce se ia impreuna cu pensia pt limita e varsta si care are valoarea de 80% din punctul de pensie aflata in plata….pe cand,persoanei incarate in gradul grav de handicap i se atribuie si ei drept de insotitor,insotitor care e platit din bugetul local,e angajat de primarie,sau,persoana indreptatita poate opta sa primeasca suma de bani direct,bani egali cu salariul asistentului social debutant,salariu net .Aici e confuzia aparuta in vorbele astora….Au zis ca nu se ating de indemnizatiile persoanelor cu handicap-si marinarul,si ala micu- dar luni au anuntat ca se reduc cu 15% indemnizatiile pt insotitor al persoanei incarata cu gradu 1 de invaliditate.In prostia lor,ei nefacand diferenta intre invaliditate si handicap,vor opera reduceri la amandoua categoriile cu toate ca nu amandoua vor fi inclse in lege in mod explicit.Cine sa le mai deschida mintile…Poate,doamna Cristina,puteti sa le spneti cand vor veni in parlament cu legea spre aprobare…Dracu sa ii ia…..PE MANA CUI AM AJUNS….VAI DOAMNE….

 7. Busila Paul says:

  traim in tara lui papura voda condusa de un guvern de nenorocitii condus de piticu boc si ai lui ministrii jigodii de la pdl
  pana nu vom da jos guvvernu asta de nenorocitii nimic in tara asta nu va merge bine
  romanii trezitiva a venit timpul sa scapam de guvernu asta de nenociti si jigodii care sa inbogatit pe spinarea poporului
  as vrea sa vad daca piticu boc si ai lui ministrii de la pdl pot trai cu 234 lei pe luna bani ce ii primesc ca persoana cu handicap gradu 2 avid o miopie forte de 23 cu 21 la ochii

 8. Busila Paul says:

  desteaptate romane din somnu cel de moarte in care te adicira boc cu al lui guvern de nenorocitii acm ori niciodata a venit timpu si ziua dreptati
  la lupra romanii a venit timpul sa scapam de boc si al lui guvern
  domnilor parlamentarii votati motiunea depusa de psd pentru caderea guvernului boc
  pdl ne va duce la sapa de lemn
  romanii trezitiva la realitate

 9. Raluca says:

  Va rog mult, puteti sa precizati care e diferenta intre invaliditate si handicap?

Raspunde