Cristina-Ancuța POCORA

STOP VIOLENTEI IMPOTRIVA FEMEILOR

25 November 2009 ·

      Se împlinesc 10 ani de când Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 25 noiembrie ca „Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”. Conform unui studiu al ONU, o femeie din trei a suferit sau va suferi, în decursul existenţei sale, ca urmare a actelor de violenţă fizică, sexuală sau psihologică.

 

            Şi la acest capitol, din păcate, România înregistrează un număr dramatic de mare al cazurilor de violenţă domestică. Ar fi hazardat să vorbim de cifre, de o statistică a cazurilor raportate autorităţilor. De cele mai multe ori, asemenea incidente nefericite nu sunt semnalate. Teama, lipsa instrumentelor, neimplicarea autorităţilor, a poliţiei în special, fac ca femeile supuse relelor tratamente să nu depună plângere împotriva celor care le agresează.

            Apoi, în România, a rămas în picioare o mentalitate păguboasă: e ruşine să te vaiţi că ai fost lovită de soţ/părinte/copil, e jenant să mergi la poliţie sa-l reclami pe prietenul care, „din greşeala”, te-a agresat o dată sau de mai multe ori.

 

            În calitate de preşedintă a Comisiei pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, încerc, de un an încoace, să schimb această stare de fapt.

            Primul pas a fost depunerea unei serii de amendamente la Codul Penal şi la cel de Procedură Penală, prin care solicitam introducerea ordinului de restricţie împotriva celor care se fac vinovaţi de violenţe domestice. Cu alte cuvinte, ceream să li se interzică agresorilor contactul sau apropierea de victimele lor. Deocamdată, Codul de procedură Penală este în dezbatere, dar am convingerea că amendamentele mele vor fi adoptate!

            Deşi îşi propusese, ca prioritate legislativă pentru anul 2009, modificarea şi completarea substanţială a Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, Guvernul nu a promovat în Parlament un astfel de proiect, ba mai mult, a solicitat respingerea propunerii legislative existente.

            De asemenea, Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, responsabilă cu elaborarea, implementarea şi monitorizarea politicilor publice în domeniul violenţei în familie a fost desfiinţată chiar în această lună şi în consecinţă, nimeni nu se mai ocupă de o problemă gravă care afectează profund societatea românească.

            Odată cu instalarea unui guvern stabil, intenţionez să reintroduc în atenţia Executivului Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

            Fac apel la toate organizaţiile de femei, la asociaţiile civice în general dar si la mass-media să mă sprijine în demersul meu. E nevoie să existe o lege clară care să schimbe radical situaţia şi să-i pedepsească drastic pe autorii actelor de violenţă împotriva femeilor!

5 Raspunsuri la “STOP VIOLENTEI IMPOTRIVA FEMEILOR”

 1. Anonymus says:

  Am descoperit azi un blog … din care citez:
  “Violenta impotriva femeilor
  ……. Azi e o zi in care e bine sa ne mai gandim putin la acest fenomen rusinos. In ceea ce ma priveste nu pot decat sa regret ca un demers laborios pe care l-am facut in 2008, lucrand mult cu ONG-urile, si ma refer la majora modificare a legii de combatere a violentei in familie – a fost lasat sa zaca in uitare in sertarele comisiilor parlamentului dupa plecarea mea de acolo.
  ……….

  VEZI:

  http://minodoracliveti.blogspot.com/

 2. cam tot ceea ce spune doamna Cliveti este adevarat cu un singur amendament si anume ca legea despre care vorbea nu zace in nici un sertar de la Parlament ci ea a fost respinsa!
  Am reluat proiectul, am facut o dezbatere publica, am adus si autoritatile la masa… in final Guvernul a zis ca “nu sustine legea”, ca “va depune ministerul muncii un proiect nou…”
  Am pierdut un an si o lege care ar fi putut imbunatati lucrurile.
  Am depus totusi amendamente la Codul penal si la Codul de procedura, iar daca ele sunt adoptate tot se schimba ceva!
  La inceputul anului, cand vom avea un guvern si institutii, voi depune iar proiectul de lege!

 3. Ioana says:

  Odata ce financiar depinde de cel care o agreseaza,si nu numai e greu pentru femeia romanca din ziua de azi sa traga o linie…..Aveam 15 de ani de casnicie si ne invidia lumea ca suntem o familie “model”.Dar nimeni nu stie adevarata lui fatza si cred ca am ajuns la capatul puterilor de am avut curajul, sa fac ce am facut….. . Am trecut prin toate, inclusiv sfatul parintilor a fost acela de a tolera, rugandu-ma lui Dumnezeu sa ii dea minte..Ma batea, spargea in capul meu ce apuca la mina, imi agresa copii si mai ales baietelul, nu l suporta(minte nebuna, gandea ca din cauza baietelului am ajuns o femeie cu multe kg).Prietenii de pahar, jocurile de noroc ii erau alaturi….asta era telul sau, acasa era ori prea rece mancarea ori prea calda, ori prea sarata ori fara gust….Devenise un obsedat sexual…. Refuzam ceva…..primeam bataie…….Am ajuns de tremuram ca 3 iepuri, numai cand ii auzeam pasii pe scari…..daca era liniste in casa, era mare problema, ca ascundem ceva, daca era veselie, era mai mare,,,ca ce motiv avem..Asta am rabdat timp de 13 ani pana cand nu am mai putut si, cu ochii pe cei doi copii, a trebuit sa aleg intre a trai (dar altfel din acel moment) sau a ceda, a ma sinucide… Am ales: acum am liniste si daca cumva asta nu e destul de clar ce inseamna, dragele mele, va asigur ca LINISTEA E TOT. imi este greu, foarte greu financiar, dar accea coaja de paine pe care o mancam eu si cei 2 copii ai mei, o mancam in liniste. Stii ce ai de facut maine, unde si cum, daca ACUM , ai liniste… Luati-va viata in maini: cel care azi iti da o palma, maine un pumn, poimaine te poate UCIDE…… E clar ca pentru el nu mai insemni ce ar trebui sa insemni, tu femeia lui, tu mama copiilor lui… partenera de viata…..
  DECI ……STOP VIOLENTEI!…………….
  ..A.N.P.F….nu va face nimic, nimeni nu m a ajutat cu nimic, ca mama, a trebuit sa mi iau soarta in maini si sa decit…traiesc sau mor….
  e greu, e foarte greu….degeaba scriem, degeaba ne plingem….sunt prea ocupati ca sa mai vada durerea din sufletul unei mame!

 4. Emilia says:

  Ma bucur ca mai sunt si oameni carora le pasa si chiar vor sa ajute prin lege acele femei. Dar sa nu va mirati cand veti auzi (cum am auzit eu) “ei, mi-a dat cateva palme…ce barbat e ala care nu-si mai atinge nevasta…” Cred ca primul pas ar trebui facut in educatie pentru ca aceasta gandire ciudata se transmite din generatie in generatie (“unde da mama, creste” sau “nevasta trebuie batuta stie ea de ce”). Am cunoscut femei care castigau mai bine decat sotul si totusi acceptau bataia lor si a copiilor ca pe ceva firesc…ca si cum ar fi fost dreptul lui sa-i altoiasca sistematic. Sau poate le place durerea?!?!

 5. nimeni says:

  Chiar iti doresti sustinere pentru un asemenea proiect?
  Esti sigura?
  Ori nu crezi in acest proect, ori te lasa rau memoria!
  Adu ti aminte “doamna” instigarea se plateste si ea

Raspunde