Cristina-Ancuța POCORA

Susţin campania Pro Tv “Vreau şi eu părinţii mei!”

07 June 2011 ·

Urmăresc de câteva zile campania demarată de Pro Tv, „Vreau şi eu părinţii mei!”. Cazurile prezentate şi argumentele aduse sunt de natură să sensibilizeze opinia publică şi să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei dificile în care se află copiii abandonaţi. Iar cifrele sunt alarmante: sunt abandonaţi la naştere, în spitale, în medie, 6 copii pe zi, în toată ţara.

Legislaţia greoaie, birocraţia mutilează pe viaţă sufletele nevinovate ale celor abia veniţi pe lume. Sărăcia si lipsa de educaţie împing tot mai multe mame să fugă din maternităţi. Bebeluşii rămân astfel într-o zonă gri, ai nimănui: mamele nu îi iau acasă dar nici nu dau declaraţie că renunţă la ei, iar statul trebuie să ceară acceptul rudelor până la gradul patru, pentru ca cei mici să fie declaraţi, în instanţă, adoptabili. Trec astfel ani mulţi, extrem de importanţi pentru dezvoltarea psihică, emoţională şi fizică a copiilor. În loc să-şi găsească încă din primele zile de viaţă un loc în cadrul familiilor care asteaptă cu anii să adopte un copil, bebeluşii rămân ai nimănui. Lipsiţi de dragoste, ocrotire şi atenţie, aceştia cresc cu sechele importante sufleteşte şi nu numai. Absurditatea situaţiei e cu atât mai mare cu cât şi cererea familiilor din România de a înfia un copil este foarte mare.

În ceea ce mă priveşte, ca femeie, ca viitoare mamă, ca preşedintă a Subcomisiei pentru protecţia copilului, susţin cu tot sufletul demersul Pro Tv. Statul trebuie să pună în prim-plan interesul copilului înaintea unor proceduri birocratice care astăzi mutilează suflete nevinovate.

 Trebuie găsită o formulă care să răspundă nevoilor copilului, dar şi să dea o şansă mamei naturale să-şi poată rezolva situaţia pentru a-şi creşte copilul. Propunerea unui termen fix în care mama naturală să poată să-şi recupereze copilul cred că este rezonabilă. După acest termen însă, aceasta ar trebui decăzută din drepturi din oficiu, urmând ca bebeluşul abandonat să devină adoptabil.

Modificarea legii adoptiilor devine astfel o prioritate. Guvernul spune ca are un text finalizat… Eu lucrez/ma documentez, separat la un proiect. Imi prinde bine orice ajutor.

Voi ce spuneţi despre acest subiect si despre aceasta campanie?

4 Raspunsuri la “Susţin campania Pro Tv “Vreau şi eu părinţii mei!””

 1. cosmin says:

  asa cum v-am mai spus , cred , ati gresit partidul .
  in calitate de presedinte …. ar fi bine sa …pe viitor .
  parca il aud pe boc si pdl-istti lui .

  ati vazut ce dezastru este in tara , la “protectia copilului ” ??? sunt pusi oameni asemeni dunmneavostra . incapabili si fara chef de munca .

  cititi legile actuale , aplicatile si apoi mai vedem noi daca mai trebuie ceva imbunatatit .
  lasati PRO tv si “dansez pentrui tine ” . politica nu se face la televizor .
  daca cei tineri , ca dumneavoastra , nu au viziune , putem pleca linistiti in alte zari ( tari ) .
  pana gasiti voi ” o formula ” , se duce dracului totul .
  bine ca faceti actiuni politice in gradinite . atunci , trebuia sa vina protectia copilului , sa va intrebe de sanatate .
  auzi , presedinta subcomisiei ….
  cititi legislatia in domeniu . spor la treaba .
  si apropo , poate gasiti o formula si pentru etnobotanice . nu de alta dar la TV , ca tot va place acolo , apare zilnic cate un copil nenorocit . si aici aud ca nu se poate face nimic . oare ???

  cuore , inima de copil

 2. @ gufi, imi este clar ca acest subiect nu iti este cunoscut. Cred ca argumentele mele sunt clare. Daca nu iti place temetica posturilor mele esti liber/libera sa nu mai treci pe aici.

 3. gabryela says:

  d-na cristina ce se mai aude de asistentii persoanelor cu handicap grav in codul social?

 4. Eu cred că cel mai mare impediment în calea unei normalităţi sunt banii.

  Pe de o parte nu sunt bani pentru a face astfel de transformări, pe de altă parte tot de la bani se trage şi problema traficului cu copii, fie în cazul agenţilor maternali care iau copii la normă numai pentru bani, fără să se îngrijească de ei, cum s-au tot prezentat cazuri, fie pentru intermedieri de adopţii contra banilor, motiv pentru care legislaţia este atât de greoaie, cum s-au tot prezentat cazuri. Există motive pentru care s-a ajuns în starea asta şi de aceea cred că situaţia ar trebui cercetată în amănunt pe cel puţin 20 de ani în urmă, nu numai cu legea în mână, ci şi cu cazuistica în mână.

  Eu cred că aici ar trebuie să intervină Academia Română. Pe lângă Academia Română funcţionează Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Institutul de Cercetări Juridice, trei Institute de Cercetări Socio-Umane, Centrul de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, Centrul European de Studii în Probleme Etnice şi Comunicare Socială şi Centrul de Studii de Drept European (ICJ). Un studiu combinat venit din partea tuturor acestor instituţii ar putea conduce la o soluţie funcţională în această problemă. Dacă lăsăm totul pe seama politicii şi Pro TV-ului, s-ar putea ca instrumentul financiar să devină atât de apăsător încât totul să fie sub semnul întrebării.

  Părerea mea.

  V-aş recomanda şi un moment de reflecţie asupra intereselor (cine poate fi în spatele acestei poveşti).

  http://yellowgondolin.wordpress.com/2011/06/04/wikileaks-xvi-ce-a-pierdut-tariceanu-pentru-ca-nu-a-vrut-modificarea-legii-adoptiilor-internationale/

  Aş mai spune că turcii veneau în România şi luau copii în contul birului, să nu păţim la fel şi cu aceste adopţii.

Raspunde