Cristina-Ancuța POCORA

Tanar cu handicap mort de frig la Centrul de Recuperare si Reabilitare din Viseu de Sus!

20 October 2010 ·

Când am declarat, de nenumărate ori, că actualul guvern, condus de Emil Boc şi Traian Băsescu, aplică un program de exterminare a persoanelor vulnerabile, am tras un semnal de alarmă. Care nu a fost luat în seamă de nimeni. Iar acum, din păcate, cele mai sumbre temeri au început să devină realitate.

Conform www.ZiarMM.ro, un caz şocant s-a înregistrat la Vişeu de Sus. « Un tânăr din Centrul de Recuperare şi Reabilitare din localitate a murit de frig. Acesta s-a îmbolnavit de pneumonie, din cauza faptului ca locuinţa nu era încălzită. Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş nu a furnizat lemnele necesare pentru acest sezon rece . Tânărul, în vârstă de 19 ani, avea un grad de handicap care nu i-a permis să părăsească sistemul de protecţia copilului. Decesul s-a produs în cursul zilei de duminică, după ce acesta a fost diagnosticat cu pneumonie şi internat în spital. Înmormântarea tânărului a avut loc marţi”. Dumnezeu să-l odihnească! Era un suflet nevinovat care nu a avut nici o şansă să ducă o viaţă decentă în România.

Un astfel de eveniment te lasă fără replică şi te îngrozeşte la gândul ce se va întâmpla când iarna îşi va intra în drepturi. Încerc să-mi imaginez chinul acestor oameni. Hrana insuficientă, lipsa căldurii, a apei calde şi a unui mediu propice dezvoltării personale, sunt motive care sunt greu de suportat de copiii, tinerii şi bătrânii sănătoşi, dar ce să mai zic de persoanele cu dizabilităţi ?

Situaţia e cu atât mai gravă cu cât, din declaraţiile date de oficialii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, situaţia de la Vişeu nu este una singulară. Mai multe instituţii care îngrijesc copiii au rămas fără combustibilul necesar încălzirii. Probabil că şi la nivelul ţării situaţia gravă se poate întâlnii în multe cazuri.

Îmi amintesc de zilele Revoluţiei din decembrie 1989. Atunci oamenii spuneau că ceauşeştii n-ar fi trebuit împuşcaţi, ci puşi să trăiască aşa cum trăiau oamenii simpli, în lipsuri materiale şi în frig. Cred ca acum toţi membri Guvernului şi preşedintele Traian Băsescu ar trebui să locuiască, măcar pentru câteva zile, într-un centru de reabilitare şi recuperare din România. Să doarmă în frig, să mănânce puţin şi prost, să se îmbrace ponosit şi să se spele cu apă rece, la nişte grupuri sanitare care cu greu ar putea fi numite astfel. Să fie marginalizaţi de societate, arătaţi cu degetul, privaţi de programme educaţionale. Poate aşa ar înţelege răul pe care-l produc prin ignoranţă, nepricepere şi rea-voinţă. Poate !

7 Raspunsuri la “Tanar cu handicap mort de frig la Centrul de Recuperare si Reabilitare din Viseu de Sus!”

 1. Desigur, nimeni nu va fi gasit vinovat.

 2. gabryela says:

  in comunism se intampla acelasi lucru cu cei care aveau handicap.erau considerati nonvalori.

 3. Stefan says:

  Stimata doamna, ceea ce omiteti sa spuneti e ca primarul din Viseu de Sus e membru PNL, iar directorul centrului respectiv este presedintele PSD Viseu de Jos.
  Cand veti face precizarile acestea, veti putea vorbi despre acest subiect, pana atunci nu !

 4. Nu am să comentez articolul pentru că este deja prea dureros pentru mine. Am intrat de cinci sau şase ori şi m-am abţinut pentru că aş fi prea virulent.

  Aş vrea însă să spun doamnei Pocora, pe care o văd îna cest moment la Antena 3, că noul look îi stă foarte bine. Are o strălucire specială… aş spune că are strălucirea unei femei însărcinate, dar nu aş vrea ca apoi să se comenteze, aşa că nu o spun. 😀

 5. gabryela says:

  stefan dar prefectul si presedintele consiliului judetean din ce partide sunt?

 6. @biblo
  eu nu stiu nimic, dar sper sa ai gura aurita!

 7. Dacă puneţi tinerei domniţe ce va veni numele de Georgiana, eu vă pun o pilă substanţială la bunul Dumnezeu. 😀

Raspunde