Cristina-Ancuța POCORA

Taxele românilor din afara ţării trebuie reduse!

02 April 2013 ·

 Scăderea de la 90 de euro la 10 euro a taxei pentru înscrierea certificatelor de naştere şi de căsătorie eliberate de autorităţile străine în registrele de stare civilă româneşti, 15 euro în loc de 40 pentru eliberarea unui titlu de calatorie, 26 euro în loc de 40 pentru eliberarea unui paşaport electronic sau temporar, scăderea cu 10 euro/pagină pentru efectuarea unei traduceri din sau în limba română, diminuarea cu 40 de euro a taxei pentru încheierea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiile consulare între cetăţeni români, 15 euro în loc de 45 pentru înregistrarea cererii de eliberare a unui duplicat după certificatele de stare civilă româneşti.

Aceste lucruri sunt prevăzute într-o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, pe care am iniţiat-o împreună cu mai mulţi colegi şi am depus-o la Senat ( B157/2013).

Forma initiatorului (prop legislativa taxe consulare)

Expunere de motive (prop legislativa taxe consulare)

Demersul meu a pornit de la un fenomen dureros pentru o societate, şi anume imposibilitatea propriilor cetăteni de a-si înregistra nou-născuţii în registrele de stare civilă sau solicitarea înscrierii la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României din străinătate din cauze financiare.

În procesul de documentare, elaborare si redactare a proiectului, prin care se scad taxele consulare cu procente cuprinse între 15-25%, am avut în vedere situatia economică ce a afectat mediul social european în care au emigrat majoritatea cetătenilor români în ultimii 15 ani. Măsura se doreste a fi un suport pentru conationalii nostri, care sunt afectati de evolutiile negative înregistrate de economie.

De asemenea, propunerea legislativă urmăreşte:

 • să diversifice modul de utilizare a taxelor consulare de urgentă, pentru a oferi sustenabilitate proiectelor si actiunilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare si pentru a asigura servicii consulare optime si asistentă consulară de înaltă tinută profesională (introducerea posibilităţii de suportare a cheltuielilor pentru plata repatrierii cetăţenilor români victime ale unor acţiuni teroriste sau decedaţi ca urmare a unor atentate teroriste, scutirea de taxe consulare pentru eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetăţenii români victime ale traficului de fiinţe umane, ale violenţei domestice, evacuaţi din ţări de conflict, din situaţii de terorism, din dezastre naturale sau alte situaţii excepţionale;
 • să creeze cadrul legal şi resursele materiale şi de personal (din noiembrie-decembrie 2008 nu s-a mai organizat niciun concurs de intrare în Corpul diplomatic şi consular al României) necesare pentru oferirea de asistenţă şi protecţie consulară optime; atribuţiile serviciului exterior românesc nu pot fi efective dacă nu sunt completate de o finanţare corespunzătoare;
 • să diferentieze cuantumul taxei de urgentă în functie de serviciile consulare prevăzute în anexă si în comparatie cu nivelul acesteia în tară;
 • să respecte Instructiunile Comune Consulare si normele Schengen privind activitatea consulară;
 • să respecte angajamentele României luate fată de partenerii străini privind protectia si repatrierea asistată  a victimelor acţiunilor de terorism sau a traficului de fiinţe umane;

P.S. Va fi un traseu parlamentar de cel puţin 2-3 luni, timp în care îi invit pe toţi aceia care au de adus îmbunătăţiri acestui proiect să o facă, înaintând comisiei de resort propunerile lor cu motivarea aferentă.

2 Raspunsuri la “Taxele românilor din afara ţării trebuie reduse!”

 1. VASILE says:

  Daca doriti ca si alte persoane sa afle despre aceasta petitie, le puteti trimite
  urmatorul link: http://www.petitieonline.ro/petitie/49500146
  Promoveaza petitia!
  Monitorizare petitie!
  Semneaza petitia
  Stop discriminării militarilor români! Stop persecuţiei politice şi încălcării drepturilor fundamentale ale omului în România!
  17/08/2012
  Categorie: Guvernare, administrativ, Proiecte de lege, legislatie, Social.
  Destinatar: Destinatar Multiplu, conform menţiunilor din petiţie
  Către: Parlamentul României; Guvernul României; Preşedinţia României; Consililul Suprem de Apărare a Ţării; Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării; Curtea Constituţională a României; Instituţia „Avocatul Poporului”; Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – O.A.D.O. (ISHR România);Organizaţia Internaţională a Drepturilor Omului – O.I.D.O.; Europarlamentarii români – alţii decât pseudo-democraţii Monica Macovei, Cristian Preda, Elena Băsescu, Petru Luhan, Theodor Stolojan, László Tőkés şi Traian Ungureanu.
  To: NATO Parliamentary Assembly; The Embassies & Consulates of NATO-Countries in Romania; The European Organisation of Military Associations – EUROMIL; European Commission; European Parliament;Court of Justice of the European Union; The Council of Europe; European Court of Human Rights; Mr. Nils Muižnieks – Commissioner for Human Rights by the Parliamentary Assembly of the Council of Europe;Venice Commission; International Society for Human Rigths (ISHR); The Congress of the United States;United Nations Human Rights Council; International Criminal Court.

 2. Georgiana says:

  Este o initiativa extrem de buna, accea de a reduce taxele consulare, pentru care tin sa va felicit. Ma voi casatori in septembrie, anul acesta. Sunt in Torino si ca atare am mers la consulatul roman de aici pentru a-mi procura toate documentele necesare. Pentru documentul numit aici “NULLA OSTA”, ce indica faptul ca nu exista niciun impediment referitor la oficializarea casatoriei (in cazul meu, cu un cetatean italian), am achitat suma de €375, dupa care, avand in vedere ca imi expirase pasaportul, pentru reinnoirea acestuia, am platit €100. Dar nu este totul. Pentru transcrierea certificatului de casatorie italian in cel roman: “Taxa consulara este de €140 in cazul in care solicitantul se prezinta in termen de 6 luni de la incheierea casatoriei si €185 in cazul in care solicitantul se prezinta DUPA 6 luni de la incheierea casatoriei.” Inchei astfel, dorindu-va mult succes in tot ceea ce faceti.

Raspunde