Cristina-Ancuța POCORA

Teodor Baconschi este rasist si misogin

26 January 2011 ·

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, dovedeşte o crasă superficialitate, ca să o numesc doar aşa, atunci când se referă la principii europene consacrate. Mă refer acum doar la convingerea domniei sale, exprimată marţi seara în cadrul unui seminar, potrivit căreia ”nu ar trebui promovat principiul stângist al parităţii între femei şi bărbaţi”. Argumentaţia domniei sale nici nu mai are relevanţă, în acest context.

Ca preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor îmi manifest, pe această cale, îngrijorarea cu privire la nivelul de înţelegere al acestui principiu european de către un reprezentant al Guvernului, şef al Afacerilor Externe, precum şi faţă de eventualele consecinţe ale acestei luări de poziţie asupra progreselor României în acest domeniu.

            Domnul Teodor Baconschi nu este un simplu cetăţean, ci reprezintă România în Uniunea Europeană şi în lume, iar în această calitate, domnia sa ar trebui să cunoască şi să respecte atât prevederile naţionale cât şi pe cele europene, consacrate prin Constituţie, respectiv prin Tratatul privind Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte egalitatea de gen. De asemenea, îi reamintesc domnului ministru Baconschi că România este semnatară a unor convenţii internaţionale privind combaterea discriminării bazate pe criteriul de gen.

            Din păcate, asistăm, în ultima perioadă, la un regres al politicilor publice care vizează în mod direct femeile, atât în ceea ce priveşte viaţa de familie cât şi cu privire la nevoia de participare activă a femeii pe piaţa muncii şi în societate, intervenţia domnului Baconschi fiind de natură a întări prejudecata şi stereotipul că rolul femeii este departe de „viaţa cetăţii”.

            România se află pe ultimele locuri în Europa şi în lume în ceea ce priveşte participarea femeilor la procesul de luare a deciziilor, de aceea este nevoie de eforturi susţinute şi conjugate, ale tuturor actorilor de pe scena politică, dincolo de dogme şi doctrine politice.

            Voi rămâne în continuare o puternică susţinătoare a drepturilor femeii, pe care nu le consider negociabile, rolul şi locul femeii în societate fiind o ilustrare a nivelului de democraţie al unui stat.

            Probabil că o astfel de atitudine ca cea a domnului Baconschi nu ar trebui să ne mire, după ce a fost găsit vinovat de discriminare, în 2010, de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma scandalului declanşat, când oficialul român a spus că rromii au infracţionalitatea în sânge. Grav este însă că astfel de oameni ca Teodor Baconschi, ajunşi să reprezinte România, nu ne fac cinste nici nouă, nici ţării. Şi, ceea ce este şi mai rău, condamnă România la izolare, o clasează la coada Europei. Doar demisia diletanţilor din Guvernul României ne mai poate spăla ruşinea vremurilor pe care le trăim.

4 Raspunsuri la “Teodor Baconschi este rasist si misogin”

 1. Din pricina unor astfel de “Domni” si nu numai, imaginea romancelor este cea care este, atat in tara, cat si in afara granitelor.

 2. Viorel Oprea says:

  Cele mai misogine sunt chiar femeile din politica. Vezi atitudinea unora la adresa Elenei Udrea sau Roberta Anastase.

 3. am luat atitudine fata de practicile si maniera in care inteleg sa-si exercite mandatul nu fata de genul lor! Pe aceeasi logica nici Ritzi nu trebuie trimisa in instanta!?

 4. rusine pd-l traian basescu says:

  sa le fie rusine celor care orchestreaza circul din aceste zile de la pitesti.
  sa le fie rusine celor din pdl dl basescu ca isi bate joc de viata dl constantin nicolescu si de orasul pitesti.
  imi este scarba ca traiesc in aceasta tara mai rau ca in 89.
  este o rusine sa arestezi un om la ordinul unui comunist nenorocit pe nume traian basescu.
  dl presedinte nicolescu a suferit un atac de cord din cauza comunistului traian basescu cine plateste daca acest om moare?
  rusine dl mircea andrei care nu are nici o legatura cu argesul si a venit aici psu de basescu sa distruga vietile oamenilor si un oras si un judet intreg.
  traim intr-un stat politienesc criminal in care toti trebuie sa faca ce vrea vataful basescu.
  sper ca romanii vor intelege odata cu acest caz ca basescu si pd-l au intors roamania cu 20 de ani inapoi si distrug vietile oamenilor fara resentimante.
  sper ca romanii sa ii pedepseasca pe cei din pd-l pt tot ce fac.

Raspunde