Cristina-Ancuța POCORA

Tinerii de la Organizația Salvați Copiii la discuții în Subcomisia pentru Protecția drepturilor copilului

02 June 2015 ·

Astăzi am avut musafiri importanți  în calitate de Preşedinte al Sub-comisiei pentru drepturile copiilor din cadrul Camerei Deputaţilor.  O delegaţie a copiilor participanţi la cea de a XV-a ediţie a Forumului Naţional al Copiilor, organizat de Salvați Copiii România  m-a vizitat și mi-a prezentat propunerile copiilor pentru îmbunătățirea sistemului de educație din România.

Suntem pe acceași lungime de undă. Am vorbit cu tinerii musafiri despre alocația pentru copii, despre nevoia de corelare între piaţa muncii şi sistemul de educaţie, despre  programe/finanțări ţintite pentru copii în funcție de veniturile familiei, despre situația copiilor cu dizabilități în școlile din România, despre proiecte care să susţină creșterea natalităţii.

Copiii și tinerii participanți la întâlnire au identificat şi au prezentat problemele şi obstacolele întâmpinate în accesarea unei educații de calitate și au formulat recomandări care să vină în sprijinul îmbunătățirii sistemului de educaţie românesc. Printre cele mai importante aspecte pe care aceştia le-au semnalat ca fiind de interes şi de reglementat se regăsesc dificultăţile privind asigurarea gratuităţii manualelor şi decontarea transportului, situația copilului cu dizabilități în școală,  lipsa accesului la asistenţă medicală, abandonul şcolar, violenţa fizică şi verbală în şcoală, transparenţa bugetului şcolar, precum şi programa încărcată şi fără un studiu de oportunitate al materiilor studiate. Soluţiile propuse de copiii participanţi la dezbatere au inclus actualizarea informaţiilor manualelor, adaptarea şi diversificarea programei şcolare în funcţie de nevoile reale, formarea continuă a specialiştilor şi cadrelor didactice, dotarea şi buna funcţionare a cabinetelor medicale din şcoli, dar şi amenajarea unor spaţii adecvate pentru servirea mesei.

La asemenea solicitări nu am putut decât să votez “pentru” și să-i asigur că voi fi parteneul lor și al proiectelor derulate de organizaţia Salvaţi Copiii și de aici mai departe!

Mulțumesc și Succes!

Raspunde