Cristina-Ancuța POCORA

Trebuie să știm clar cu ce ne hrănim copiii! Trebuie să cunoaștem cât lapte natural există într-un produs și câți înlocuitori de lapte sau lapte praf

11 April 2016 ·

 

Cele mai multe mărci de lapte, vândut ca „proaspăt” în comerț, conțin, de fapt, un amestec de lapte praf, cu un conținut nutrițional foarte scăzut. În plus, „fabricat în România” nu înseamnă că laptele provine de la vacile din România, ci doar a fost ambalat la noi. Populația, în general, este păcălită prin utilizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic, deoarece nu este acel aliment obținut direct de la vaci, ci, în majoritatea cazurilor,  e un amestec de lapte praf.

Miercuri, în plenul Camerei Deputaților am votat și a fost adoptată Legea privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum, precum şi a produselor lactate. Legea îi obligă pe producătorii de lapte să treacă pe etichetă, foarte clar, cantitatea de lapte praf pe care produsul lor o conține. Noi vom ști și vom putea alege. Legea urmează să meargă la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum, respectiv indicarea pe etichetă a procentului de lapte praf pe care acesta îl conţine, dacă îl conţine, sau menţiunea că „Nu conţine lapte praf”, în vederea informării corecte a consumatorilor.

Noutăți referitoare la menţiunile obligatorii suplimentare care se introduc pe câmpul vizual  al etichetelor sunt:

 • Dreptul exclusiv al celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural”.
 • Dreptul exclusiv al celor care folosesc în proporţie de 100% lapte crud materie primă provenit din fermele din România de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc”. Astfel, industria laptelui românesc va fi susținută, în detrimentul importurilor care vor fi vizibile datorită etichetării, de acum înainte.
 • Obligatoriu, eticheta de pe produsele lactate trebuie să prevadă avertizarea cuprinzând sintagma „Conţine lapte praf în proporţie de __%”.
 • Etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles, pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor.

***

raport adoptat

Art.3. – (1) Informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe câmpul vizual sunt:

 1. a) denumirea produsului alimentar;
 2. b) lista ingredientelor folosite;
 3. c) cantitatea netă a produsului alimentar;
 4. d) data durabilităţii minimale sau data limită de consum;
 5. e) condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
 6. f) ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum;
 7. g) denumirea ambalatorului şi marca de identificare;
 8. h) numele, denumirea comercială şi adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum;
 9. i) declaraţia nutriţională;
 10. j) conţinut de grăsime exprimat în procente;
 11. k) procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat;

(2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) se completează cu prevederile din Regulament, după caz.

(3) Pentru laptele şi produsele lactate care provin de la alte specii de animale decât de la vaci de lapte, se specifică specia de la care provine.

(4) Modificările de compoziţie se specifică pe etichetă: îmbogăţirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conţinutului de lactoză prin conversia în glucoză şi galactoză.

 

Art.5. – Menţiunile obligatorii suplimentare care se introduc pe câmpul vizual sunt:

 1. a) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf;
 2. b) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România.

 

Art.7. – Etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor.

Raspunde