Cristina-Ancuța POCORA

Un mărţişor fără palme şi vânătăi. Avem o noua lege impotriva violentei in familie!

28 February 2012 ·

 

Pe o agendă care a fost dominată de Legea Lustraţiei şi de numirea noului director al SIE, astăzi a fost adoptată în Camera Deputaţilor noua Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

 

E un moment de mare bucurie pentru mine deoarece, după trei ani de lucru, de dezbateri şi de compromisuri, am reuşit să trec prin Parlament o lege care vine în sprijinul femeilor, al copiilor, al bătrânilor, al tuturor celor care pot fi victime ale agresiunilor din familie. Despre dezbateri v-am tinut la curent, cum de altfel, am subliniat aici si compromisurile.  Din punctul meu de vedere nu este important că numele meu nu mai apare între iniţiatori, ci faptul că am reuşit să trec legea într-o formă acceptată de toate partidele din Parlament. Mai era loc şi de alte prevederi, însă până în acest moment atât am reuşit să fac. Lupta cu violenţa în familie rămâne însă un proiect pe agenda mea polítică şi voi continua demersurile pentru ca aplicarea ei să devină efectivă.

 

Acum este esenţial ca adoptarea acestei legi de către Parlament şi, ulterior, promulgarea acesteia, să fie dublate de un efort imediat şi susţinut de elaborare a legislaţiei secundare şi creare a  cadrului instituţional necesar pentru ca prevederile legii să asigure o protecţie efectivă a victimelor violenţei în familie.

Consider că promulgarea cât mai rapidă a Legii ar contribui în mod real la demararea demersurilor ulterioare legate de implementarea acesteia.

În acest sens solicit, aşa cum am făcut şi prin scrisoarea adresată săptămâna trecută, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să aibă în vedere, cu prioritate, următoarele aspecte:

constituirea un grup de lucru mixt (Parlament – instituţii ale administraţiei centrale – instituţii ale administraţiei locale – ONG-uri) care să creeze mecanismul instituţional şi să-l operaţionalizeze prin acte normative secundare;

stabilirea unui calendar pentru adoptarea cu prioritate a acestora;

alocarea de resurse necesare la rectificarea bugetară, astfel încât prevederile legii să fie cât mai repede implementate şi aplicate;

promovarea acesteia în rândul actorilor instituţionali implicaţi, dar şi la nivelul publicului larg, colaborarea cu autorităţile publice centrale şi locale, precum şi cu organizaţiile neguvernamentale, pentru ca dispoziţiile legii să devină cât mai urgent şi cu adevărat aplicabile;

urgentarea formării profesionale a celor implicaţi în aplicarea legii, pentru pregătirea cărora trebuie asigurate resursele necesare.”

 

Dat fiind amploarea acestui fenomen, costurile uriaşe individuale suportate de fiecare victimă a violenţei, prin lezarea integrităţii fizice, psihice şi demnităţii lor ca fiinţe umane, dar şi costurile sociale, de îngrijire şi protecţie, precum şi cele cu serviciile sociale, sistemul de justiţie şi poliţie implicate, este necesară aplicarea rapidă a prevederilor acestei legi.

 

Mulţumesc tuturor partenerilor cu care am dialogat pe parcursul dezbaterii parlamentare pentru această lege şi îmi manifest speranţa că vom colabora şi în ceea ce priveşte aplicarea ei.

 

Prin adoptarea acestei Legi, precum şi prin colaborarea tuturor actorilor instituţionali implicaţi, putem contribui la construirea unei societăţi în care drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor – femei şi bărbaţi, deopotrivă – sunt respectate.

P.S. Precizare: Referitor la declaratia doamnei deputat Raluca Turcan, privind introducerea ordinului de restrictie in noua lege de modificare si completare a Legii nr.217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie doresc sa fac precizarea ca, de fapt, legea introduce ordinul de protectie, prin care se pot dispune, cu caracter provizoriu, una sau mai multe masuri, cum ar fi: evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, obligarea agresorului de pastrare a unei distante minime determinate fata de victima, interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate, interzicerea oricarui contact, prin corespondenta sau in orice alt mod cu victima. Fac aceasta precizare pentru a se evita confuzia dintre cele doua forme de protectie a victimei, ordinul de protectie fiind un mijloc de drept civil iar ordinul de restrictie fiind o masura cu caracter penal, prevazuta de Codul penal.

 
Pentru ca lupta impotriva violentei in familie este un proces de durata o invit pe doamna Turcan sa lucreze alaturi de noi la crearea si implementarea mecanismului de aplicare a legii pentru a putea vorbi in cunostinta de cauza.

3 Raspunsuri la “Un mărţişor fără palme şi vânătăi. Avem o noua lege impotriva violentei in familie!”

 1. […] la conducerea tarii a inceput sa jefuiasca munca poporului roman de 5 decenii. Este gresit sa traim cu impresia ca in perioada comunista munceau cu ardoare toti (cuvant nepotrivit sters de administrator) care aplaudau intr-una pe la […]

 2. Să vă spun eu cum stă treaba cu mama ce şi-a omorât copilul…

  Ea a făcut ceea ce a învăţat-o biblia.

  Genesa (Facerea) 22

  1. După aceste lucruri, Dumnezeu a pus la încercare pe Avraam şi i-a zis: “Avraame!” “Iată-mă!”, a răspuns el.

  2. Dumnezeu i-a zis: “Ia pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, pe Isaac; du-te în ţara Moria şi adu-l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ţi-l voi spune.”

  3. Avraam s-a sculat dis-de-dimineaţă, a pus şaua pe măgar şi a luat cu el două slugi şi pe fiul său, Isaac. A tăiat lemne pentru arderea de tot şi a pornit spre locul pe care i-l spusese Dumnezeu.

  4. A treia zi, Avraam a ridicat ochii şi a văzut locul de departe.

  5. Şi Avraam a zis slugilor sale: “Rămâneţi aici cu măgarul; eu şi băiatul ne vom duce până acolo să ne închinăm, şi apoi ne vom întoarce la voi.”

  6. Avraam a luat lemnele pentru arderea de tot, le-a pus în spinarea fiului său, Isaac, şi a luat în mână focul şi cuţitul. Şi au mers astfel amândoi împreună.

  7. Atunci Isaac, vorbind cu tatăl său, Avraam, a zis: “Tată!” “Ce este, fiule?”, i-a răspuns el. Isaac a zis din nou: “Iată focul şi lemnele; dar unde este mielul pentru arderea de tot?”

  8. “Fiule”, a răspuns Avraam, “Dumnezeu însuşi va purta grijă de mielul pentru arderea de tot.” Şi au mers amândoi împreună înainte.

  9. Când au ajuns la locul pe care i-l spusese Dumnezeu, Avraam a zidit acolo un altar şi a aşezat lemnele pe el. A legat pe fiul său, Isaac şi l-a pus pe altar, deasupra lemnelor.

  10. Apoi Avraam a întins mâna şi a luat cuţitul ca să înjunghie pe fiul său.

  11. Atunci Îngerul Domnului l-a strigat din ceruri şi a zis: “Avraame! Avraame!” “Iată-mă!”, a răspuns el.

  12. Îngerul a zis: “Să nu pui mâna pe băiat şi să nu-i faci nimic; căci ştiu acum că te temi de Dumnezeu, întrucât n-ai cruţat pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pentru Mine.”

 3. Va felicit, din toata inima pentru Legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie,a carei initiatoare sunteti si pentru care v-ati razbatut ca sa fie adoptata.Multe femei, ar trebui sa va multumeasca si sa va aduca aprecieri, ca ati avut curajul de a va lupta pentru drepturile lor.
  Felicitari!

Raspunde