Cristina-Ancuța POCORA

Guvernul Boc sanctioneaza mamele care muncesc si au salarii mari!

06 December 2010 ·

Am primit acest mesaj pe e-mail-ul de serviciu si m-am gandit sa-l reproduc aici. El exprima clar si realist  mesajul mamelor cu cariera,  privind indemnizatia si concediul pentru cresterea copilului.

Subliniez ca aceasta este o perspectiva. Din punctul meu de vedere nu ar trebui intervenit acum pe aceasta lege, pana nu sunt rezolvate problemele de sistem!

***

 

Stimate Doamne si Domni Deputati,

Va adresez aceste randuri in contextul in care indemnizatia pentru cresterea copilului este supusa dezbaterilor parlamentare in cursul zilei de astazi in vederea stabilirii cuantumului si perioadei de acordare a acesteia.

Consider ca reprezint un caz tipic pentru clasa de “de mijloc”a Romaniei, patura sociala care a prins contur mai ales in zonele dezvoltate ale tarii cum ar fi Bucurestiul si alte cateva mari orase:mai exact absolventa de studii superioare, ocupand o functie de conducere in cadrul unei companii private, cu un venit mediu lunar de aproximativ 4000 ron.

Ajungand la varsta de 32 de ani, impreuna cu sotul meu am decis ca este momentul oportun sa avem un copil, plan dealtfel pus in aplicare dupa indelungi eforturi si sacrificii. In ianuarie 2011 se va naste fetita noastra, Iulia.

Tin sa precizez ca in momentul in care am luat aceasta decizie- primavara lui 2009, ma bazam pe legislatia in vigoare la momentul respectiv, ce-mi asigura un venit suficient pentru perioada in care nu voi fi capabila sa lucrez pentru a  putea face fata cheltuililor lunare impuse de un standard de viata “decent” pentru categoria sociala din care imi place sa cred ca apartinem: cresterea copiluiui, rate lunare considerabile pentru un aparatament de doua camere achizitionat intr-un moement nu tocmai favorabil din punctul de vedere al pietei imobiliare, un autoturism de famile, etc.

Fiind direct interesata am urmarit cu atentie stirile legate  de “indemnizatia acordata mamicilor” si dintre toate variantele discutate, optiunea de a reveni la 85% din veniturile lunare dar o scurtare a perioadei de acordare la 12 luni este cea mai adecvata situatiei personale, care dealfel este reprezentativa pentru o categoria de mamici din care fac parte.

Acordarea unei indemnizatii modice fixe este nedreapta fata de noi, femeile care au “nesansa” de a fi platite  mai mult decat media; prin urmare rapindu-ne bucuria si privilegiu de a ne creste copii macar pentru o perioada mai scurta (12 luni) dar strict necesara. Eficienta la locul de munca cu un copil sugar si problemele inerente ce apar de regula in primele luni de viata poate scade dramatic punand sub semnul intrebarii siguranta locului de munca respectiv, una dintre principale surse de subsistenta a noului nascut. Mai mult, nedrepta este deasemeni stabilirea acestui plafon de 1500 sau 1000 roni indemnizatie lunara, care poate fi dealtfel atractiva pentru o categorie de persoane ce in mod obisnuit au asigurat un astfel de venit. O astfel de masura nu poate incuraja decat un anumit segment din patura sociala, accentul fiind pus pe aria plaja de acoperire si nu neaparat pe calitatea mediilor de provenienta a noilor generatii de bebelusi.

Deasemenea contributiile mamicilor “bine platite” pe parcursul celor 12 sau chiar 24 de luni anterioare nasterii sunt considerabil mai mari, si in consecinta cota indemnizatiei trebuie sa fie raportata la acestea.

In calitate de oameni de cariera si viitori sau actuali parinti sper din tot sufletul sa-mi impartasiti punctul de vedere si sa-l sustineti in fata forurilor de decizie pentru ca aceastei categorii de maimici pe care o reprezint sa nu le fie rapit dreptul si bucuria de fi mame- in acceptiunea personala “mama “ fiind persoana care creste copilul si nu neaparat ce-a care ii da nastere.

Cu sinceritate,

S. D.  cetatean Roman

P.S. nu am dat numele doamnei pentru ca nu i-am cerut acordul pentru dezvaluirea identitatii.

Un Raspuns la “Guvernul Boc sanctioneaza mamele care muncesc si au salarii mari!”

  1. MARIN says:

    Este dificil sa faci un comentariu pe marginea uni asemenea subiect. Cata disperare in spusele acestei viitoare mame ! Cata dreptate are aceasta viitoare mama !
    Daca in spusele unei fiinte umane din “patura de mijloc” se poate identifica atata disperare……….
    Nici-odata n-am sa inteleg un lucru: femeile au cel mai mare dar, acela de a da viata, fapt ce ne face pe noi barbatii infinit mai mici si mai neinsemnati; de ce oare nu suntem in stare sa respectam nici firescul de a fi al fiintei umane ? Chir asa de rai si de habotnici am devenit ?

Raspunde