Cristina-Ancuța POCORA

Va propun tuturor sa candidati, Traian Basescu ne da 50.000 lei!

19 January 2011 ·

Presedintele Traian Basescu a declarat ca viitoarele campanii electorale pentru Parlament ar trebui finantate integral de la bugetul de stat, pentru a se elimina astfel mita electorala si finantarile ilegale ale candidatilor. “Trebuie sa avem forta sa intrerupem mita electorala si sa curatam alegerile, asumandu-ne standarde de cost pe fiecare candidat si dandu-i bani de la bugetul de stat sau de la cel local“, a afirmat Presedintele .
Seful statului a avansat si o limita a cheltuielilor – 50.000 de lei (aproximativ 11.600 de euro) per candidat, per colegiu. “Cand ai doar 50.000 de lei, tare usor ii numeri candidatului afisele si sepcutele. Stii de unde are banii – de la buget – si ii justifica cu facturi. Daca nu, plateste. Plateste daca i-a baut la carciuma”, a adaugat Presedintele.

***

Cand am auzit aceasta traznaie m-am gandit imediat la ce ar spune despre asta  persoanele cu dizabilitati care sunt obligate sa traiasca cu 290 ron/ luna, copiii care nu merg la scoala pentru ca familia nu are bani sa le asigure cele necesare, mamele care se vad nevoite sa aleaga intre serviciu si copil, pensionarii, tinerii care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca, medicii, profesorii care sunt umiliti zi de zi, micii intreprinzatori care se zbat pentru fiecare banut castigat…

Nu pot accepta de principiu o astfel de idee!  Cand vorbim de doi ani despre criza economica, de imprumuturi impovaratoare, de saracie acutizata, de cum si cat se fura din banul public de catre baietii destepti cu carnet portocaliu instalati in functii publice, vine si “bomboana pe coliva”. Sa facem si campaniile electorale pe bani de la Buget, ca doar avem, am introdus impozit forfetar, am taiat pensii, am taiat salarii, am taiat indemnizatii… si avem bani! Asa vom pune capat “mitei electorale”.

 “Hotul striga hotul” pentru ca cine are bani pentru mita electorala? Cine are in spate  clientela politica care prospera si are de unde sa cotizeze? Cumva PD, UDMR, UNPR?  Si, dupa ce au toate parghiile in mana, ar mai avea nevoie de ceva bani si de la Buget, ca doar are balta peste! 

Ne spune Presedintele ca asa se va sti exact cati bani ai in campanie si pe ce ii dai. Vrea, astfel, Presedintele sa ma convinga ca toti banii dati pana acum in campanii, “cadourile”  impartite de candidatii lor  sunt acoperiti de facturi? Apare, in bilantul candidatului PD din colegiul de la Hateg, si mita electorala data? Sau, daca va primi bani de la stat, il va impiedica ceva sa continuie vechile obiceiuri? Povesti! Vor avea si mai multi bani!

Si, acum, avem un cadru legal care ne spune cat trebuie sa cheltuim in campaniile electorale, care ne cere un bilant contabil la sfarsit. Si, acum, mita electorala este interzisa! Trebuie doar sa respecti legea, iar, daca nu o faci, sa existe sanctiuni reale si severe!

Va spun sincer ca am luat aceasta atitudine pentru ca nu mi se pare a fi un lucru pentru cei pe care dorim sa-i reprezentam. Principiul existentei noastre mi se pare ca este viciat. Sigur ca, in caz particular, as fi nebuna sa zic ca mie nu mi-ar placea sa fiu scutita de acest efort si sa primesc banii de la Buget. Dar cred ca, dincolo de interesul personal, trebuie sa ne gandim si la cei pentru care facem politica! Eu personal , atat cat voi fi parmanentar, nu voi vota o astfel de prostie!

P.S. http://www.gandul.info/news/cat-costa-ideea-lui-traian-basescu-de-a-da-11-600-de-euro-de-la-buget-pentru-candidatii-la-parlamentare-si-locale-7900697

6 Raspunsuri la “Va propun tuturor sa candidati, Traian Basescu ne da 50.000 lei!”

 1. Anton says:

  Cu 50.000 de roni/candidat nu ajunge nici de guma de mestecat.Daca sunt 50 zile de campanie electorala,rezulta 1000 ron/zi.Daca iei colegiul la picior cu masina,un plin nu iti ajunge intr-o zi benzina,deci 250.Suma de 250 roni te duce 3 mese la 5 oameni din staf care merge cu tine zilnic,iti mai raman 500 ron/zi.Cei 500 roni nu iti ajung nici pe un surub marca Neculaiciuc,Sau cu cate 500 roni/zi recumparam flota romaneasca pierduta de Basescu si compania de sunet.

 2. Tipul asta de gandire este de orice fel dar liberal in niciun caz. Multi oameni traiesc pe seama criticii presedintelui. Vreau si eu pe cineva care sa critice presedintele “din dreapta” nu “din stanga”.

 3. Geta says:

  Este o idee senzationala. Prima masura anticriza a actualei puteri.Nu mai investim in autostrazi, investim in candidati care taie facturi, deci se dezvolta unele firme mici de lipit afise, altele de rupt afise si gata, am depasit criza.

 4. .... says:

  populism.
  Intrebarea este:
  Pentru cetateanul de rand este mai bine sau mai rau?
  Plata de la buget a unei sume de 50000lei inseamna vreo 25 milioane EURO. Eu cred ca aceasta suma este mult mai mica decat traficarea resurselor publice prezente si viitoare in campaniile de pana acum.
  Problema este cum se pune in aplicare o astfel de prevedere? Daca se va stabili o lista cu bunurile si serviciile pe care le poate achizitiona un candidat si un standard tarifar astfel incat sa se realizeze un control eficient al cheltuielilor din campaniei eu cred ca va fi o economie enorma.
  Deci: POPULISM!
  Intrebare: Cum imi induce mie PNL increderea ca imi va reprezenta interesele, prin populism?

 5. Lucian says:

  Nu stiu cum mai aveti puterea sa mai mestecati TIMPENIILE UNI MARINAR FARA NICI UN CAPATI. Eu am impresia ca si pe securistii lui ia timpit cu ce timpenii mai debiteaza. Eu cred ca ar trebui sa il lasam sa faca ce vrea si cind nu va mi fi in jilt s-il jupuim de viu. Azi am aflat si de Patriciu ca nu mai are o doaga. Eu am impresia ca oamenii astia trebuiesc controlati la creier.Ori au fost idioti din totdeauna si nu am stiut noi.

Raspunde