Cristina-Ancuța POCORA

Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi de 63 de ani

02 June 2010 ·

Vârsta de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, iar cea pentru bărbaţi va fi de 65 de ani. Prevedera a fost votată astăzi, în cadrul şedinţei Comisie de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.

Această decizie este mai bună decât ceea ce prevede proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, elaborat de Guvern, care propune ca vârsta de pensionare pentru femei să fie de 65 de ani.

Amendamentul pe care l-am înaintat Comisiei de muncă susţinea ca vârsta de pensionare pentru femei să rămână aşa cum este astăzi.

Consider că femeile şi bărbaţii pot solicita continuarea raporturilor de muncă sau de serviciu, până la vârsta de 65 de ani, fără ca opţiunea acestora să fie îngrădită prin decizii şi proceduri administrative. Această prevedere este necesară pentru asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi precum şi egalităţii de tratament, dat fiind egalizarea graduală a vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi prevăzută în proiectul de lege. De asemenea, am avut în vedere faptul că în România condiţiile  de muncă şi de viaţă sunt diferite faţă de cele din Uniunea Europeană. În plus, reglementarea vârstei de pensionare este atributul organelor legiuitoare naţionale, conform Directivei 2000/78/CE a Consiliului, privind crearea unui cadru general în favoarea tratamentului egal privind ocuparea forţei de muncă şi condiţiile de muncă.

Cred cu tarie ca nu se poate impune egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi, atât timp cât nu există egalitate de şanse şi de tratament în ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi. În România vom putea vorbi despre egalizarea vârstei de pensionare atunci când vor fi create condiţii de egalitate reală între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte toate aspectele vieţii profesionale şi de familie. Înainte de a trece la egalizare în ceea ce priveşte vârsta de pensionare dintre femei şi bărbaţi, trebuie să aplicăm şi să respectăm directivele europene privind egalitatea de şanse şi de tratament. Trebuie luată în calcul de către Guvern, în primul rând, promovarea de politici care să armonizeze viaţa profesională cu viaţa de familie.

amendamente varsta de pensionare

16 Raspunsuri la “Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi de 63 de ani”

 1. Interesant este că se face reducerea pensiei concomitent cu creşterea vârstei de pensionare. Să facă vârsta de pensionare 120 de ani, să ştim o treabă.

 2. tibi says:

  “Această decizie este mai bună decât ceea ce prevede proiectul de Lege…”

  Nu aveti nici un argument corect pentru a sustine aceasta afirmatie.Durata medie de viata pentru femei este cu 5 ani mai mare decat pentru barbati.
  Si unul din motivele importante este faptul ca dintotdeauna s-au pensionat cu 5 ani mai repede. Discriminarea pozitiva a femeilor in privinta varstei de pensionare este cel putin o nesimtire.
  Iar modalitatea in care casta femeilor isi apara cu dintii acest privilegiu este asemanator cu modalitatea in care categorii sociale au impus pensiile speciale sau cu modalitatea in care birocratii si functionarii ascund nelegiuirile din institutii.

  ” De asemenea, am avut în vedere faptul că în România condiţiile de muncă şi de viaţă sunt diferite faţă de cele din Uniunea Europeană.”

  Adevarat. Dar ele sunt diferite si mai proaste in special pentru barbati.In Europa civilizata diferenta intre durata de viata pentru femei si barbati este mai mica decat in Romania.

 3. tibi says:

  Adica femeile traiesc cu 5 ani mai mult decat barbatii dar ele au pretentia sa sustina ca o duc mai rau decat barbatii.
  Dar asa se intampla dintotdeauna. Cine striga mai tare castiga.

 4. Gabi says:

  In mod normal, varsta de pensionare ar trebui sa fie egala atat pentru barbati, cat si pentru femei…. Pe de alta parte daca ne gandim la conditia femeii in Romania unde aceasta practic are doua servicii, daca socotim ca in gospodarie barbatul este absent, chiar si 63 ani este o varsta foarte inaintata pentru pensionare…. 🙂

 5. […] This post was mentioned on Twitter by PNL Romania, cristina pocora. cristina pocora said: Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi de 63 de ani http://blog.cristinapocora.ro/?p=1744 […]

 6. Anonim says:

  Stimata Doamna,
  Am citit si eu proiectele pe care BOC isi va asuma raspunderea.
  Daca la titlul unuia se prevede: “masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar”, de ce titlul nu este in acord cu continutul, care se refera doar la taieri de venituri salariale, ajutoare si altele asemenea? De ce nu se recurge si la alte masuri de crestere a veniturilor sau reduceri de alte cheltuieli bugetare nenecesare in aceasta perioada de criza?
  Nu am vazut in expunerea de motive impactul bugetar al acestor masuri, nu e prezentat niciun calcul, desi acestea vor conduce evident la scaderea veniturilor statului din impozitul pe salarii, la reducerea CAS, contributiei la somaj si sanatate.
  Cum adica sa se restabileasca echilibrul bugetar?
  Cine l-a dezechilibrat, de ce si pentru ce sau pentru cine?
  Nu acest Guvern a contruit astfel bugetul?
  Recunoaste acum Guvernul ca l-a construit, voit si cu buna stiinta, dezechilibrat?
  Daca prin aceste masuri Guvernul este de acord cu reducerea pe aceasta cale a veniturilor la bugete, inseamna ca nu salariile si pensiile sunt buba sistemului.
  Daca acepta reduceri pe parte de venituri din salarii, CAS, somaj, sanatate, inseamna ca pentru “restabilirea echilibrului bugetar” in mod real Guvernul trebuie sa prevada alte masuri si cresteri la alte categorii de venituri.
  Iata, deci, aici e o mare contradictie a Guvernului, in mult trambitatele si lucratele proiecte de lege.
  Nu vreau sa merg mai departe pe o analiza economica, am facut aici doar o simpla aritmetica.
  Asadar, solicitati doamna sa vedeti cum va arata bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale in urma aplicarii acestor masuri, veti vedea ca nu se restabileste niciun echilibru bugetar ci aceste masuri reprezinta, practic, “lichidarea intelectualitatii Romaniei”, un alt fel de munca fortata la Canal, sau munca fara plata, sau condamnarea populatiei la moarte.
  Asta dupa ce vor fi condamnati pentru evaziune fiscala (prin imposibilitatea platii taxelor/impozitelor datorate), executati de banci, dati afara din case – casele urmand a fi achizitionate in lant de retelele clientelei insetate de imbogatire pe seama celor multi.
  Se pare ca acum, dupa “Sa traiti bine!”, B&B si-a ales ca dicton: “Scapa cine poate!”
  Va rog sa aveti in vedere cele de mai sus si poate veti solicita, in numele alegatorilor dv., informatii clarificatoare la si pentru dezbaterea motiunilor de cenzura.
  Cred ca fiecare politician trebuie acum sa gandeasca pentru alegatorii sai pentru ca dupa ce va fi votat sa poata sa-i priveasca pe oameni in ochi, nu sa se ascunda.
  Succes in ceea ce faceti!

 7. am sa adresez o intrebare domnului seitan cu textul dvs. cam in 2-3 saptamani voi avea un raspuns. Voi reveni cu “intelepciunea” guvernamentala.

 8. Anonim says:

  Nu cred ca ministrul Seitan are ceva de spus,…va balbai poate ceva.
  Cred ca trebuie sa cereti lui Boc informatiile acestea, daca dupa Luni va mai fi.

 9. Daca generatia mea(de studenti)…va mai apuca varsta de 63 de ani,la cum merge tara asta…ma cam indoiesc!

 10. tibi says:

  @Cristina
  De ce nu doriti sa combateti comentariile mele din 3 iunie?

 11. @tibi
  daca privim general fara sa luam in calcul si alte elemente …
  dar eu vin cu urmatoarele argumente:http://blog.cristinapocora.ro/wp-admin/post.php?action=edit&post=1161

 12. Alexandra Stroia says:

  Varsta de pensionare ar trebui sa ramana la fel, atat pentru femei cat si pentru barbati.
  Situatia femeilor din Romania este mult diferita de cea a femeilor din Europa( il invit pe @tibi sa se informeze inainte sa se agite gratuit si inflacarat).
  Notiuni precum egalitate de tratament, reconcilierea vietii profesionale cu cea familiala, abordare integratoare a egalitatii de gen…ii sunt total straine, nu numai lui, din pacate multora.
  Presupun ca @tibi sufera de androcentrism din moment ce nu vede barierele invizibile din Romania in ceea ce priveste egalitatea de sanse.
  Da, bineinteles, fiind un misogin pur sange, se rasvrateshte f acid impotriva femeilor neluand in calcul faptul ca tocmai din cauza unora ca el acest drept fundamental al UE nu este armonizat practic in Ro. Cand vom depasi stereotipurile de gen? Cand ne vom schimba mentalitatea aceasta rudimentara?
  Cand vor intelege barbatii din Ro ca o femeie munceste dublu? Isi face datoria la servici, se ocupa de cresterea si educatia copilului, asigura aprovizionarea in casa, se ocupa de menaj- cele din urma reprezinta un al doilea servici. “Servici” care de altfel reprezinta o sursa de stres, oboseala fizica cat si psihica.
  In Ro este vorba despre mentalitate, unii traiesc inca dupa valorile patriarhale.Pacat, tibi!

 13. tibi says:

  Credeti ca argumentele Dumneavoastra le infirma pe ale mele?
  Daca asa credeti eu ma predau. Daca insa nu sunteti convinsa ca argumentele Dumneavoastra infirma exact argumentele mele atunci Va propun ca Dumneavoastra sa combateti exact argumentele mele si eu voi combate exact argumentele pe care le-ati propus in ultima postare(de la ora 9:26).

 14. tibi says:

  @Alexandra Stroia
  Si daca femeile sunt asa de stresate,obosite fizic si psihic de ce traiesc cu 5 ani mai mult decat barbatii?

 15. Si cand te gandesti ca unii au iesit la pensie la 40 de ani din armata…

Raspunde