Cristina-Ancuța POCORA

Veşti proaste pentru români – salariile profesorilor rămân micşorate, se îngrădeşte dreptul la grevă…

04 May 2011 ·

                   Încă o serie de veşti proaste pentru români: Legea salarizării profesorilor şi cea a dialogului social sunt constituţionale. Aşa a decis Curtea Constituţională în cadrul şedinţei de astăzi. Cele două acte normative au fost adoptate în 18 aprilie şi au fost contestate de 110 parlamentari din opoziţie.

            După cum ştiţi, grupurile parlamentare ale PNL-PC şi PSD au sesizat Curtea Constituţioanlă cu privire la procedura de adoptare a legilor mai sus menţionate prin angajarea răspunderii. Am considerat că modalitatea aleasă de Guvern este folosită abuziv dată fiind importanţa proiectelor şi am reclamat faptul că legea fundamentală prevede că această procedură nu poate avea loc decât în condiţii deosebite. În plus, nu a fost obţinut un aviz al Consiliului Economic şi Social, iar din conţinutul noului Cod al Dialogului Social şi al Legii de uniformizare a salariilor din educaţie PNL-PC şi PSD au arătat că: pot apărea încălcări ale libertăţii de asociere, îngrădiri ale dreptului la grevă şi limitări ale drepturilor sindical de negociere colectivă, aspect menţionat şi în ceea ce priveşte modificările pe care executivul intenţionează să le facă la salarizarea cadrelor didactice.

            În contestaţie s-a arătat că este neconstituţional să se recurgă la reduceri de salarii în cursul execuţiei bugetare şi am acuzat guvernul că a bulversat complet sistemul de salarizare în sectorul de stat prin emiterea în decurs de un an a nu mai puţin de cinci legi cu reglementări în acest domeniu.

            Încă o dată ne apare foarte clar de ce trebuiau să fie alese persoane “convenabile”, ca să aleg o expresie dragă şefului statului, în componenţa Curţii Constituţionale a ţării. Încep să mă întreb din ce în ce mai serios dacă mai putem vorbi de democraţie în România. Cu greu se mai manifestă separaţia puterilor în stat, iar Parlamentul, instituţia esenţială pentru funcţionarea reală a unui sistem democratic, îşi pierde pe zi ce trece importanţa pe care ar trebui să o aibă, fiind anihilat de administraţia portocalie.

Raspunde