Cristina-Ancuța POCORA

Viaţa unui copil român nu costă 600 euro!

03 February 2010 ·

http://www.romanialibera.ro/investigatii/a176198-incognito-in-laboratoarele-secrete-copii-cobai-cu-parinti-platiti-la-imunizarea-anti-a-h1n1.html

http://www.realitatea.net/copiii-cobai–inclusi-in-testarea-vaccinului-cantgrip–primesc-600-de-euro_697980.html

Scrisoare deschisă adresată Ministrului Sănătăţii

 

                                   

 

Stimate domnule Ministru,

 

 

În calitate de Preşedintă a Subcomisiei pentru Dezbaterea Iniţiativelor Legislative privind Protecţia Drepturilor Copilului din cadrul Camerei Deputaţilor, dar şi ca simplu cetăţean, fac un apel public pentru stoparea modului inuman în care unele instituţii medicale din România desfăşoară activitatea de testare a vaccinului AH1N1, Cantagrip,  pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 ani şi 16 ani.

Vă vine sau nu să credeţi, dar lumea medicală a atins un nou record:

 

Viaţa unui copil român costă 600 euro!

 

Pentru a putea începe imunizarea copiilor, cu vârste cuprinse între 6 ani şi 16 ani, împotriva virusului AH1N1, aflăm din mas-media că, instituţiile medicale din România testează vaccinul pe copiii săraci ale căror familii sunt recompensate cu sume de până la 600 de euro.

Reţeta pusă în aplicare de firma IFE Human Pharmacology (rebotezată recent Pierrel Research HP-RO) este una simplă – “încercăm să salvăm viaţa copiilor cu preţul vieţii altor copii”.

 

Îmi manifest îngrijorarea şi apreciez că este imperios necesar ca acest mod inuman de testare să înceteze imediat iar instituţia pe care o conduceţi să demareze o anchetă pentru ca persoanele implicate în  activitatea de testare inumană să plătească.

Testarea unui vaccin cu preţul vieţii unor copii, aproximativ 400 până în prezent, încalcă drepturile şi libertăţile copilului.

 

Domnule Ministru, este legal şi constituţional să limitaţi, printr-un ordin de ministru sau prin orice fel de alt act normativ, activitatea de testare a copiilor practicată de clinicile din România.

Totodată, vă solicit să faceţi cunoscut opiniei publice care vor fi persoanele care îşi asumă răspunderea pentru declanşarea unor boli grave (autism, paralizii, scleroză multiplă, deficienţe de vorbire) la unul dintre copiii testaţi cu vaccinul împotriva virusului AH1N1?

Cum veţi despăgubi părinţii copiilor atinşi de aceste boli – despre care avertizează foarte mulţi specialişti? Cei 600 de euro sunt suficienţi pentru tratament?

Vă aduc la cunoştinţă că, în prezent, nu există cadrul legal care să reglementeze aceste despăgubiri.

6 Raspunsuri la “Viaţa unui copil român nu costă 600 euro!”

 1. @ Cristina Pocora

  Trebuie să vă spun că sunt un pic dezamăgit pentru faptul că reacţionaţi mai mult ca un simplu cetăţean decât ca om politic.

  Domnia voastră cum recomandaţi să se verifice vaccinul acesta care este destinat copiilor fără a fi verificat pe copii?

  Vi se pare OK să se înceapă vaccinarea fără a fi testat pe un lot de voluntari astfel încât testarea să fie la nivel naţional? Alternativa este să nu mai existe nici un fel de produs farmaceutic.

  Orice produs farmaceutic are o succesiune de teste prin care se verifică dacă acesta nu dăunează. Ultima etapă este verificarea pe oameni voluntari, mai întâi pe adulţi, apoi pe copii (care fiind în creştere pot avea probleme diferite de adulţi). Spre deosebire de cobaii care mor şi nu-i jeleşte nimeni, oamenii primesc bani.

  Dumneavoastră, ca om politic, puteţi fi “indignată şi atât” sau puteţi propune soluţii printr-o iniţiativă legislativă care este peste ce hotărăşte ministerul (desigur, ceea ce hotărăşte ministerul este în concordanţă cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii). În cazul în care vă hotărâţi să susţineţi o iniţiativă legislativă care se consfinţească că oamenii nu mai sunt “cobai” de testare pentru produsele farmaceutice, ce soluţie găsiţi pentru a testa totuşi aceste produse înainte de distribuirea lor pe piaţă?

  Stimată doamnă,
  Lucrurile nu sunt atât de simple pentru a fi rezolvate cu o scrisoare deschisă. Este totuşi de admirat că vă pasă. De la un om politic am însă pretenţii mai mari decât de la un simplu cetăţean; de la omul politic aştept soluţii fundamentate care să rezolve problemele acestei ţări.

 2. nu mai stiu nimic says:

  ce va mai place sa pozati in mari aparatori ai drepturilor unor copii…
  mintile acelor parinti au plecat cu sorcova pe vremea nefericitilor de comunisti si s-au atrofiat definitiv sub conducerea voastra.
  cine sa fie vinovat?
  stiai ca exista copii supradotati in tara asta?
  stiai ca majoritatea localitatilor din tara au in apropiere cel putin un imens focar de infectie?
  stiai ca elevi de liceu nu au habar ce-s alea forme de relief?
  vezi ca ma pricep la vorbe? exact ca voi!
  si nu fac nimic concret! exact ca voi!
  dar voi sunteti platiti cred. aveti un oarece statut…
  pai e dreapta lumea asta? sa va ascultam si sa va citim?

 3. diana says:

  Cei de dinainte cred ca au luat din medicamentele de slabit ale lui Mutu, de nu inteleg nimic sau au vreo celula debila care le umbla prin cap, dau din gura cand faceti ceva, le-ar placea sa nu faceti nimic. Presupun ca nu si-ar da copiii sa devina cobai si nu ar mai fi atat de cinici, daca ar avea mintea in cutia pe care o cara pe umeri. Dau din taste, scriu cuvinte se arata si destepti. Ce rusine!Stau ca virusul ala si ataca actiuni sanatoase. Eu va felicit doamna deputat si cred ca aceste actiuni sunt firesti. In ceea ce priveste faptul ca elevii de liceu nu stiu formele de relief, nici parintii lor nu le stiau acum 20 de ani, daca au facut liceul. Stiti de ce? Pentru ca intotdeauna au existat si vor exista oameni care stiu sa faca ceva, fara prea multa carte, oameni care sunt inteligenti, nestiind sa faca mobila spre exemplu. Cat priveste frustrarea unora ca nu sunt demnitari, sa intre in lupta aia si…le iese prin piele, sunt sigura!Nici nu ma gandesc ce tampiti traiesc alaturi de mine, care nu stiu decat sa se uite de dupa perdea, sa stea cu ochiul la vizor si sa barfeasca ce rau o duc ei si ce bine o duc altii.Daca nu dati acest comentariu, e treaba dumneavoastra, dar va citesc de ceva timp si ma cam enerveaza astia care tot timpul comenteaza de rau pe cei ce fac ceva, dar ii pupa pe astia de la guvernare, indiferent cat rau fac sau or fi chiar ei dintre cei de la clica guvernarii.

 4. @ diana
  Stimată doamnă,
  Dacă doamna Cristina Pocora era un blogger ca ZOSO sau Cabral sau Tudor Chirilă, nu aveam nimic de comentat, îmi vedeam de treabă. Doamna Cristina Pocora este însă un demnitar al României. Domnia sa, în calitate de demnitar, nu poate să-şi dea cu părerea ca orice cetăţean. Orice afirmaţie a domniei sale trebuie să fie conformă cu adevărul şi, eventual, trebuie să soluţioneze problema, în domeniul legal.

  Eu am pus o întrebare simplă şi mă aşteptam la un răspuns simplu care văd că nu vine. O companie farmaceutică scoate un produs farmaceutic (în cazul nostru un vaccin antigripal). Cum poate acea firmă să fie sigură că poate începe vaccinarea pe copii?

  Până la vaccinarea pe copii se verifică mai întâi vaccinul în laborator, pe animale de experienţă, pe oameni maturi… Dacă nu există un test pe un grup de copii, alternativa este ori să nu se vaccineze niciodată copii, ori să se vaccineze copii direct fără a se face testarea pe un grup de copii. Logica spune că nu există o altă alternativă dacă se condamnă grupul de control al vaccinului format din copii.

  Doamna parlamentar spune “Viaţa unui copil român nu costă 600 euro!”, ori este evident că nimeni nu testează acest vaccin pe copii înainte să fie 99,99% siguri că acesta nu face rău copiilor. Titlul este, din punctul meu de vedere, o exagerare (să nu spun mai mult). În ce am spus mai sus cred că am fost destul de delicat dar şi destul de categoric pentru a se înţelege ce am de spus.

  Dumneavoastră ce răspuns mi-aţi da, cum se poate ajunge să vaccinezi copii?

  Personal cred că ar trebui să vă ruşinaţi de cele ce le-aţi scris mai sus.

  Scopul postării mele anterioare nu a fost atacul asupra doamnei Pocora, o doamnă care îmi este simpatică şi care este o prezenţă plăcută şi pe care o urmăresc de oricâte ori o văd la TV, scopul meu este ca doamna Pocora să-şi înveţe, sau să se obişnuiască, cu noul statut de demnitar al României şi să conştientizeze că acum nu mai este simplu cetăţean şi tot ceea ce declară este opinia unui oficial al României, o opinie pe care românii o identifică din start ca reprezentând adevărul. Domnia sa nu poate reacţiona la o manipulare a mass-mediei şi nici emotiv la primul contact cu o ştire. Domnia sa trebuie să-şi analizeze poziţia în mod complex, juridic şi principial, să facă o minimă anchetă asupra problemei, eventual să constituie, dacă este necesar, o comisie de anchetă, şi abia apoi să-şi spună părerea şi să formuleze concluzii de ordin legislativ. Dacă doamna Pocora reacţionează la fel ca mine care citesc un articol în mass-media sau văd nu ştiu ce la TV, înseamnă că domnia sa nu s-a obişnuit încă cu noul său statut.

  În concluzie, nu numai că nu o atac pe doamna Pocora, dar o încurajez să devină un bun politician şi mai ales un politician responsabil. Avem destui oameni politici care fac pamflete, avem mare nevoie de politicieni responsabili. Dacă domnia sa nu doreşte să-şi asume această responsabilitate, dacă îi place acţiunea politică superficială, nu trebuie decât să-mi spună şi bat pe alţii la cap.

 5. nu mai stiu nimic says:

  @diana
  daca citind postul 4 vei decide ca e timpul sa renunti (usor, usor) la ura, se cheama ca e un castig.
  daca ma consideri tampit, asta e!
  de ce nu lasam noi profesionistii sa-si faca treaba dupa metode vechi si certe, adoptate de sute de ani, iar noi sa incercam sa devenim profesionisti in domeniile alese/harazite?
  daca nu intelegi un lucru, nu e mai simplu sa intrebi?
  ai o perceptie gresita asupra notiunii “inteligent”.
  in rest, numai bine!

Raspunde