Cristina-Ancuța POCORA

Victor Ponta căută prin Dubai… Bugetul României!

25 November 2014 ·

CIFRELE DOMNULUI PONTA VII (video)

Așteptăm de câteva luni bune ca premierul Victor Ponta să prezinte Bugetul României pentru 2015. Și tot așteptăm. Scuze din partea domniei sale și a purtătorilor săi de cuvânt am primit cu nemiluita. Ba că nu vrea să-i lase o povară viitorului premier, căci el, cu siguranță urma să fie Președinte, ba că trebuie să se reculeagă la sfinții cluburilor din Dubai după usturătoarea înfrângere de pe Dâmbovița.

Toate astea au trecut și Victor Ponta chiar nu mai are scăpare. În zilele următoare, “legat cu lanțuri”, dar cu manuscrisul pe care scrie “Buget 2015” în dinți se va prezenta în fața Parlamentului și ne va arăta cât de bun gospodar este el și cum va dudui economia în anul viitor.

Căci așa a promis, nu? Nu a promis în campania pe care era sigur că o va câștiga câte-n lună și în stele? Nu a promis că, la anul, în România va curge lapte și miere?

Noi așa ținem minte. Iar dacă domnul Ponta se face că a uitat, să-i aducem aminte!

PROMISIUNILE CANDIDATULUI PSD VICTOR PONTA:

–       Pensii indexate cu 5%. Legea Pensiilor spune explicit că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. Doar că impactul bugetar al acestei măsuri va fi de 2,7 miliarde de lei.

–       Creşterea pensiei minime de la 350 de lei, la 400 de lei, cu un efort bugetar de 175 de milioane de lei.

–       Majorarea salariului minim de la 900 de lei la 975 de lei, dar şi majorarea salariilor celor aproximativ 300.000 de angajaţi din sistemul sanitar, pentru care a dat deja o Ordonanţă de Urgenţă prin care a acordat o creştere de 100 de lei de la 1 ianuarie 2015. Impactul bugetar al acestei măsuri va fi de 270 de milioane de lei.

–       Totodată, prin semnarea acordului cu sindicatele din educaţie trebuie pusă în practică măsura majorării salariilor profesorilor cu 5% la 1 martie 2015 şi cu 5% la 1 septembrie 2015, cărora le-a promis majorări în două trepte şi pentru anii 2016 şi 2017, tot de câte 5%.

–       Persoanelor cu handicap le-a promis  că, de la 1 ianuarie 2015, le va mări indemnizaţia lunară de la 202 de lei la 234 de lei dacă au handicap grav şi de la 166 de lei la 193 de lei dacă au handicap accentuat, asta după ce, ani de zile, le-a lăsat să se zbată în mizerie. Totodată, a promis să majoreze şi bugetul personal complementar lunar, de la 91 de lei la 106 lei pentru persoanele cu handicap grav, de la 68 de lei la 79 de lei pentru persoanele cu handicap accentuat şi de la 33,5 lei la 39 de lei pentru persoanele cu handicap mediu.

–       Creşterea cheltuielilor pentru Apărare, astfel încât acestea să ajungă la 2% din Produsul Intern Brut (PIB) „până în 2016“ a fost o măsură asumată tot de Ponta, ori, la un PIB de 139,6 miliarde de euro în 2013, asta ar însemna aproximativ 2,8 miliarde de euro.

–       Tot Ponta ne-a comunicat cătaxa pe construcţiile speciale, aşa-zisa „taxă pe stâlp“, va scădea din 2015 de la 1,5% la 1% din valoarea activelor, iar banii colectaţi vor merge la primării, anunţ care, cel mai probabil, s-a vrut a fi un stimulent pentru edilii al căror număr nu a ezitat să și-l sporească prin faimoasaordonanţă care permitea primarilor migraţia către alte partide fără a-şi pierde mandatele.  La scăderea sumelor colectate din această taxă putem să adăugăm şi promisiunea unei TVA redusă la legume şi fructe, produse bio, dar şi carne, dar şi scaderea accizei pe combustibil prin ajustarea valorii de referinţă a monedei euro care a scăzut faţă de anul trecut.

–       La toate acestea se adaugă măsurile pe care le-a adoptat şi care produc efecte, mă refer la reducerea CAS cu cinci puncte procentuale  care are un impact bugetar de 5 miliarde de lei şi care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, dar şi la dublarea alocaţiilor pentru aproximativ 500.000 de copii care provin din familii defavorizate, de la 1 noiembrie 2014, impactul bugetar al acestei măsuri ridicându-se la aproximativ 250 de milioane de lei.

–       Poliţiştilor le-a promis avansarea în grad la excepţional, în perioada următoare, acordându-le totodată şi restanţele pentru haine pe cinci luni.O surpriză identică a fost şi pentru lucrătorii Inspectoratului de Jandarmi care au primit sumele restante pentru echipament. Jandarmii trebuiau să primească banii restanţi pentru lunile ianuarie, fabruarie şi martie şi iată că s-au găsit fonduri exact înainte de alegeri.

Practic nicio categorie nu a rămas neatinsă de generozitatea lui Victor Ponta în acestă campanie, în încercarea de a cumpăra votul celor cu venituri reduse.

Doar că, domnule Ponta, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, golul produs de cea mai mare parte a „pomenilor dumneavoastră electorale“ promise se ridică la aproximativ 17 miliarde de lei, iar deficitul bugetar din 2015 nu poate depăşi 1,4% din Produsul Intern Brut, conform angajamentelor luate în faţa Comisiei Europene prin pactul fiscal, aşa cum bine ştiţi.

Singura variantă pentru a ieşi din propriile dumneavoastră gogoşi electorale ar fi să măriţi taxele şi impozitele, însă, şi de data aceasta, avem asigurări că acestea nu vor fi majorate în 2015 şi că nu se va renunţa la cota unică de 16%. Doar aţi susţinut în repetate rânduri că mărirea acestora nu e decât „dezinformare“, „minciună“ şi „manipulare“.

Toți românii și-ar dori ca promisiunile candidatului la prezidențiale Victor Ponta să devină realitate. Cu toții ne-am dori să trăim mai bine, să avem mai mulți bani în buzunar, ca rudele noastre profesori, polițiști sau alți bugetari cu salarii mediocre să o ducă mai bine.

Dar, din păcate, mi-e teamă că Victor Ponta nu a vândut decât gogoși! Mi-e teamă că, din dorința de a deveni Președinte cu orice preț, a fost dispus să mintă cu nerușinare și să spună orice! Orice credea el că poate cuceri electoratul ca să-l voteze. Din păcate, Victor Ponta nu a dat decât speranțe deșarte, doar s-a jucat cu suferința oamenilor și le-a promis leacuri miraculoase. Din păcate, Victor Ponta este premierul României, care s-a visat Președintele României și care a fost dispus să calce pe cadavre ca să câștige!

Dar Victor Ponta va trebui să dea explicații în fața Parlamentului! Și, dacă o singură promisiune nu va fi inclusă în bugetul pe 2015, fără a băga România într-o criză economică adâncă, va trebui să plece. Să plece cu toate minciunile lui!

Pentru că, din păcate, toate promisiunile lui nu ar putea deveni realitate în 2015 decât într-o țară cu un buget ca al Emiratelor Arabe, ca la Dubai, acolo unde îi place domnului Ponta să se reculeagă după ce românii i-au spus că nu-i mai suportă minciunile!

 

Un Raspuns la “Victor Ponta căută prin Dubai… Bugetul României!”

  1. Felicitari, doamna Pocora! Romania are nevoie de forte tinere in politica.

Raspunde