Cristina-Ancuța POCORA

Victor Ponta taie zilnic nivelul de trai al românilor prin guvernarea pentru clientela PSD

19 March 2015 ·

Fac apel către Guvernul României, să găsească rapid soluţiile necesare alinierii salariilor tuturor categoriilor de salariaţi din sectorul bugetar, astfel încât aceştia să beneficieze de remuneraţii raportate la munca pe care o prestează. Avem nevoie de o Lege a salarizării unitare funcţională şi nediscriminatorie, nu de amânarea aplicării unor prevederi legislative după bunul plac al PSD, în funcţie de interesele electorale ale acestuia!  

În condiţiile în care există angajaţi cu studii superioare, care după o lună de muncă câştigă doar 650 de lei, iar valoarea coşului minim este de aproximativ 1000 de lei, Partidul Naţional Liberal consideră că salariile tuturor bugetarilor trebuiau mărite pentru anul 2015.

Cu toate acestea, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice a fost adoptat de majoritatea PSD din Camerei Deputaţilor, deşi acesta prevedea majorarea salarială doar pentru anumite categorii socio-profesionale.

Să nu mărești toate salariile în contextual în care tu singur spui că ai de 3 ani creștere economică, să nu mărești toate salariile în contextual în care toate preturile au crescut, înseamnă să tai nivelul de trai, înseamnă guvernare împotriva cetățenilor, înseamnă guvernare pentru sine și pentru PSD.

PNL susține cu două mâini majorarea salariilor cadrelor didactice, a cadrelor medicale, a celor care lucrează în asistentă socială dar în același timp subliniem demagogia guvernului  Ponta, care vine în campanii electorale și încearcă să amăgească oamenii, încurajând nemulţumirile sociale şi promovând discriminarea între diversele categorii de personal bugetar.

Dacă acea​stă ordonanţă de urgenţă are prevederi ce vizează categoriile mai sus menţionate, cei din administraţia publică nu au fost la fel de norocoşi şi nici cei 60.000 de elevi care nu beneficiază de finanţarea de bază, deoarece termenul finanţării per elev a fost prorogat. Totodată, prin acestă ordonanţă a fost interzisă acordarea tichetelor de masă, a primelor şi a altor bonificaţii, în condiţiile în care instituţiile realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.

Am ajuns în situaţia în care unele dintre alimentele de bază s-au scumpit şi cu 90%, iar preţurile alimentelor vândute de marile lanţuri de magazine sunt acum comparabile cu cele din alte state comunitare. Doar că salariile românilor nu pot fi comparate cu salariile pe care aceste state le acordă, noi fiind pe penultimul loc în UE, cu 218 E, în ceea ce priveste nivelul salariului minim.  Acestă sumă este extrem de mică pentru un român care are cheltuieli și plătește aceiași bani ca în orice altă țară dezvoltată.

Este adevărat că Victor Ponta nu a taiat salarii printr-un act normativ, dar taie nivelul de trai în fiecare zi prin guvernarea în interes propriu și de partid.

Acestea sunt motivele pentru care Grupul Parlamentar al PNL s-a abţinut la votul pentru aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă!

Raspunde