Cristina-Ancuța POCORA

Viitorul nostru nu are preț, nu mai putem bate pasul pe loc! Miercuri, decidem măsuri reale de creștere a natalității

27 March 2016 ·

Update

Astăzi, 26.04. a.c., în comisia de muncă, ministrul muncii mi-a răspuns clar la intrebare: legea privind concediul si indemnizația pentru creșterea copilului se va aplica de la 1 iulie 2016! Se gasesc bani. Se lucrează la normele metodologice și ele vor fi supuse dezbaterii publice pana la data la care legea va intra în vigoare tocmai ca toți parintii cu copii sub 2 ani sa poată avea clar ce au de facut.

Forma promulgata – http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr569_15.pdf
Publicata în Monitorul Oficial – http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?nr=66&an=2016

Populația României a ajuns la nivelul anului 1966! Practic, în fiecare an din ultimii 50, potrivit statisticilor, două mici orașe au dispărut de pe teritoriul țării. În plus, tinerii (0-14 ani) sunt depășiți de populația de peste 65 de ani (vârsta de pensionare), declin care a fost etichetat de specialiști drept ”iarna demografică”. În aceste condiții, sistemul de pensii și cel de sănătate au intrat, deja, în colaps.

Iată de ce, statul trebuie să facă urgent o prioritate din creșterea demografică, din încurajarea familiilor să aibă urmași!

Dublarea alocației pentru copii, pe care am promovat-o anul trecut, a fost doar o etapă. Creșterea natalității are nevoie, însă, de mai mult. În cadrul Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, am propus: eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, impus până acum, acordarea indemnizației până când copilul împlinește vârsta de 2 aniindemnizația se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Prin amendamentele formulate susțin, pe de o parte mama și familia, iar pe de altă parte reîntoarcerea mamei în câmpul muncii atunci când aceasta consideră că este momentul oportun.

Domnul prim-ministru, Dacian Cioloș, are perfectă dreptate atunci când spune că trebuie să abordăm lucrurile pe termen lung și să ne gândim la generațiile viitoare. Tocmai în acest sens, vin și propunerile pe care le-am făcut în Comisia de Muncă și pe care PNL le susține în totalitate.

Combaterea deficitului demografic trebuie să fie o prioritate, este obligatorie și urgentă, la fel ca și angajamentul de 2% din PIB pentru Apărare, contribuția la pensiile private sau respectarea angajamentului de deficit de 3%.

O sursă bugetară avută în vedere atunci când am formulat amendamentele o reprezintă bugetul național, iar dacă vorbim despre cum colectăm mai mulți bani la buget pentru a finanța proiecte strategice pentru România – ca de exemplu creșterea demografică – atunci o sursă bună ar putea fi reprezentată de recuperarea integrală a prejudiciului din dosarele de corupție. Sunt foarte mulți bani acolo, iar ANAF și Guvernul ar trebui să se concentreze pe recuperarea lor. Sunt convinsă că se pot adopta foarte repede reglementările necesare astfel încât recuperarea prejudiciilor să se facă mai rapid și banii să fie folosiți în mod real pentru dezvoltarea României.

Sunt convinsă că și domnul prim-ministru Cioloș este preocupat de situația demografică a României, de familiile din România, de viitorul nostru și, tocmai de aceea, am și specificat în amendamentele adoptate în Comisie că legea va intra în vigoare de la 1 iulie 2016, după rectificarea bugetară, timp în care cred că vor putea fi identificați banii necesari implementării ei, fiind astfel respectate rigorile constituționale și ale jurisprudenței CCR.

În plus, chiar doamna ministru Costea, ministrul al Muncii, a declarat în Comisie că, urmare a acestor modificări legislative, se estimează  “o creştere de aproximativ 4000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar calculat”.

Banii folosiți pentru susținerea acestei măsuri reprezintă, în realitate, o investiție în viitorul României!

Este fundamental ca părinții, în special cei din familiile tinere active, să fie încurajați și susținuți atunci când își doresc copii, iar adoptarea acestor modificări legislative ale PNL în Comisia de Muncă reprezintă o veste bună pentru multe familii tinere din România.

Proiectul de lege se află pe ordinea de zi (pct. 19) de săptămâna viitoare a Camerei Deputaților, unde PNL va susține toate aceste modificări făcute în Comisie și sper că va avea și susținerea și votul deputaților din PSD.  După adoptarea și promulgarea legii, Guvernul va trebui să facă normele legislative și, de la 1 iulie 2016, să pună legea în aplicare.

Așadar, miercuri trebuie să votăm pentru viitorul României! Miercuri trebuie să facem pași hotărâți pentru a stimula creșterea reală a natalității!

11 Raspunsuri la “Viitorul nostru nu are preț, nu mai putem bate pasul pe loc! Miercuri, decidem măsuri reale de creștere a natalității”

 1. Mihaela says:

  Un proiect de lege laudabil! Mamele si chiar si tatii va sunt recunoscatori. Va rog explicati-ne cui se aplica: sa presupunem ca o mama intra in concediu de crestere inainte cu cateva luni/ zile de data de 1 iulie, data cu care, inteleg, se va aplica legea. Va beneficia si aceasta mama de noile prevederi? Caz concret: eu voi intra in ccc incepand cu 5 iunie, moment la care legea a fost adoptata dar nu intra inca in aplicare. Care este deznodamantul?

 2. Da, veti beneficia. Pt luna iunie sunteti pe prevederile vechii legi, din iulie 2016 sunteti pe noua lege. Sa asteptam si normele sa vedem detalii tehnice. Iata si aici o analiza a noilor texte de lege – http://taticool.eu/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-noua-indemnizatie-pentru-cresterea-copilului/

 3. Ca sa creasca natalitatea e nevoie de ceva mult mai mult….conditii de viata cel putin egale cu cele din strainatate.Se spune ca salariul minim nu va mai creste pana in 2020,ceea ce impiedica sa crestem natalitatea.Tinerii se duc sa munceasca in strainatate si in tara raman batranii.Nu putem a avem crestere a natalitatii cu batrani.
  Si de vina consider ca e toata clasa politica,pentru ca in 26 de ani nu a facut nimic pentru aceasta populatie.Pentru ai lor au facut foarte mult.
  Ar fi bine daca s-ar putea opri acest declin.

 4. marian says:

  Buna ziua!Copiilul nostru implineste 1 an pe 14.07.2016.CIC al sotiei este in prezent de 1 an,fortati de conjunctura vechii legi…Conform legislatiei in vigoare,ar trebui sa se intoarca la munca la 11 luni,asta daca eu nu imi iau o luna de CIC.Cum sa procedam,ca sa putem fi acoperiti de noua lege in vigoare de la 1.07.2016
  Pentru binele copilului dorim ca mama sa stea pana la 2 ani,cu 85%.
  Va multumesc anticipat!
  Cu stima,Marian Z.

 5. Trebuie sa fii in una din situatiile descrise in Art.III. – (1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr.132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:

  a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării.

  CONCRET

  Ești în concediu de un an pentru creșterea copilului sau te-ai întors deja la muncă și primești stimulent, iar copilul n-a împlinit încă doi ani? Sau ești chiar în concediu fără plată? Poți alege: prelungești cu încă un an și primești noua indemnizație/ renunți la stimulent, dar primești indemnizație, sau rămâi la serviciu. Trebuie să dovedești însă că nu te-ai întors la serviciu/ că renunți la salariu și revii acasă.

  b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;

  CONCRET

  Ai optat să stai acasă doi ani? Nu trebuie să mai faci nimic. Vei primi direct indemnizația nouă.

  c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit.a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

  CONCRET

  Potrivit noilor prevederi, chiar dacă te-ai întors la serviciu și vrei să rămâi în câmpul muncii, chiar dacă cel mic nu a împlinit 2 ani respectiv 3 ani, vei primi de la stat bonusul de inserție, cei 531.25 lei, timp de ÎNCĂ UN AN. Până când copilul va împlini 3 ani, respectiv 4 ani în cazul micuților cu handicap.

 6. Iuliana says:

  Buna Ziua, am si eu o intrebare, cele 12 luni se calculaleaza plecand de la luna in care s-a nascut copilul si se iau in considerare in sens descrescator lunile in care au fost inregistrate venituri? Adica daca mama are si luni in care nu a avut venituri in cele 12 luni acelea nu se iau in considerare, nu? Se vor lua in considerare lunile venituri pana cand se vor face 12 luni?

 7. Anca says:

  Buna ziua,
  Am citit astazi in presa ca este posibil ca legea sa fie promulgata de presendinte iar la rectificare bugetara din luna iulie sa se decida daca se poate aplica sau nu.
  Eu o sa nasc in luna iulie si pana in luna Noiembrie 2016 o sa fiu in concediu de maternitate (cele 126 de zile) iar apoi din Noiembrie va trebui sa imi aleg cati ani o sa stau acasa si sa primesc indemnizatia aferenta.
  Intrebarea mea este daca dupa rectificarea din luna Iulie se decide aplicarea acestei legi ma voi incadra si eu in ea.

  Multumesc!

 8. Cristina Carp says:

  Buna,
  Cand ar trebui sa se faca acea rectificare pe care a mentionat-o azi Premierul?

 9. Zina says:

  Buna Cristina,

  Se va pune in aplicare acesta lege din moment ce Guvernul Ciolos sustine ca nu sunt fonduri?
  Eu sunt in concediu optat pentru 2 ani iar acest venit este insuficient si din aceasta cauza ma gandesc sa ma întorc la munca dupa 1 si 3 luni.

  Multumesc,
  Zina

 10. marian says:

  Buna ziua!
  Ce se intampla cu legea indemnizatiilor?

Raspunde