Cristina-Ancuța POCORA

Violența în școală se tratează, Trebuie să-i ascultam pe cei care se află în mijlocul ei

03 June 2010 ·

Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şcolile din România se situează pe locul doi într-un clasament care cuprinde 37 de ţări, în ceea ce priveşte violenţa. Peste 70% dintre elevii români recunosc că le este teamă de comportamentul agresiv al colegilor de şcoală. Cauzele care au dus la această situaţie sunt multiple: mediul familial nepotrivit, unde părinţii sunt agresivi verbal şi fizic, expunerea copilului la mediul violent al străzii şi al mass-media,  aplicarea unui model pedagogic rudimentar în şcoli, bazat pe coerciţie şi pedeapsă.

Ieri am participat, la invitatia Organizatiei “Salvati copiii”, la dezbaterea “Tinerii împotriva violenţei”. Mi-a prins tare bine aceasta dezbatere pentru ca cei care au venit cu propuneri si proiecte au fost tocmai cei care sunt in mijlocul acestui fenomen: copiii. Am si preluat cateva idei.

COMUNICAT 3 IUNIE 2010 VIOLENTA IN SCOALA

 

Cuvinte Cheie:
,

6 Raspunsuri la “Violența în școală se tratează, Trebuie să-i ascultam pe cei care se află în mijlocul ei”

 1. Violenţa în şcoală nu se tratează prin educaţie şi nici consiliere psihologică (consilierea este bună după trauma lăsată de violenţă). Educaţia numai reprimă violenţa, controlul strict reprimă violenţa, mijloacele de pedepsire reprimă violenţa… Violenţa însă este prezentă şi nu are legătură nici cu educaţia, nici cu controlul nici cu pedepsirea violenţei.

  Violenţa copiilor are o cauză banală, instinctul animalic. Cei tineri au o perioadă de adaptare până ce societatea îi perverteşte la stadiul de “oameni” şi li se inoculează elementele tabu. Pentru copil instinctele primare precum frica, furia, foamea, egoismul, dorinţa de a domina, instinctul sexual nu numai că sunt foarte puternice, dar sunt şi definitorii.

  “Marile dezordini” din şcoală sunt legate, fără doar şi poate, de instinctul sexual şi dorinţa de a domina (de a stabili teritoriul). Vreţi să rezolvaţi violenţa în şcoli? Nu vă rămâne decât se rezolvaţi această problemă, diminuarea instinctelor sexuale şi a dorinţei de a domina.

  Până în acest moment şcoala accentuează dorinţa de a domina construind un sistem competitiv, prin însăşi actul educaţiei. Despre instinctul sexual… eu nu ştiu ca şcoala să facă ceva până cum.

 2. Gabi says:

  Nu este rea deloc ideea proiectului , mai ales ca in ultimul timp vedem cat mai multe scene de violenta in scoli…Vina apartine in primul rand familiei , anturajului,…si cred eu ca si profesorilor ..
  Eu cred ca solutia ar fi aparitia unor modele si a unor valori ceva mai sanatoase decat masina lui adi minune, lista de gagici a lui mutu,noile ”hituri ”de manele care rasuna din toate telefoanele lor …etc …
  Am senzatia ca se urmareste discret distrugerea scolii romanesti ..incepind cu manualele, cu istoria noastra si terminind cu debandada sau “americanizarea”….
  Ciudat ca la scolile private este liniste…Oare asta sa fie solutia? Oare chiar trebuie sa se “privatizeze” totul, ca sa avem liniste? Si aici nu ma refer doar la scoli. Pot fi incluse clinicile private, de exemplu. Dai un ban, dar ai sanse mai mari sa fii tratat cum meriti.

 3. Alexandra Stroia says:

  Atitudinea violenta si limbajul agresiv al celor mici este influentat de societatea in care traim. Bineinteles, impulsul isi are radacinile in background-ul familial, unde parintii sau apropiatii familiei folosesc un comportament impropriu.De asemenea, tv-ul este unul dintre factorii principali care distorsioneaza imaginea micutilor despre realitate, prin tematica abordata in desene animate.De cele mai multe ori suntem surprinsi de vocabularul celor mici si de ideile agresive, pana si de jocurile practicate, atat pe computer, cat si in aer liber.
  Toate acestea se imbina atunci cand cei mici se reunesc la scoala si de aici, haosul.
  Un proiect ca cel pe care sunteti pe cale sa il derulati in toamna ar servi drept o lectie de educatie civica mai ampla, in primul rand, care sa recontureze eficient mini-sistemul de valori al copiilor din scoli.

 4. […] } Phillip Morris, cred ca ati auzit de el, nu e un nene ci un brand s-a gandit ca Pamantul este foarte poluat de fiecare om care traieste pe el. Urat din […]

 5. violenţa în piaţa publică…
  violenţa în şcoală…
  violenţa în limbajul “celui mai ales fiu al boborului”

  eu unul merg la Universitate să aprind 2 lumânări – duminică 13 iunie…

  http://boicualin.blogspot.com/2010/06/13-iunie-1990-si-viitorul-nostru.html

 6. Scuze ca scriu aici….interesat de un schimb de link ?
  Merci fain si o zi frumoasa 🙂
  http://melculatomic.wordpress.com

Raspunde