Cristina-Ancuța POCORA

Violenţa schilodeşte. Stop violenţei de orice fel!

25 November 2012 ·

Ziua de 25 noiembrie, Ziua internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, ne oferă un prilej de a reflecta asupra felului în care violenţa ne afectează viețile. Prin violenţă, nu înţelegem doar latura sa fizică, ci şi cea verbală, psihologică, sexuală, economică, socială şi spirituală. Într-adevăr, această zi marchează, în mod special, violenţa împotriva femeilor, dar ştim cu toţii că violenţa naşte violenţă.

O acţiune agresivă îndreptată împotriva unei persoane, este ca un bulgăre de zăpadă pe care îl rostogoleşti din varful unui munte; aceasta antrenează noi şi noi reacţii violente asupra cât mai multor persoane.

 Violenţa împotriva femeii afectează nu numai viaţa acesteia, ci şi a celor din familie, în special a copiilor obligaţi să fie spectatori la un act agresiv şi să poarte traumele, întreaga existenţă.

 Lupta împotriva violenţei reprezintă un proiect permanent pe agenda noastră, în cadrul Comisei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, a cărei preşedintă sunt. Adoptarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie – Legea 25/2012 a reprezentat un moment de mare bucurie şi a fost încununarea unei activităţi de trei ani de lucru, de dezbateri şi de compromisuri. Am reuşit să trec prin Parlament o lege care vine în sprijinul femeilor, al copiilor, al bătrânilor, al tuturor celor care pot fi victime ale agresiunilor din familie.

        De asemenea, suntem într-un contact permanent cu instituţii şi ONG-uri, avem o colaborare foarte bună cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pentru a reuşi să găsim cele mai bune forme de aplicare a prevederilor acestei legi, dar şi pentru a identifica soluţii optime pentru stoparea violenţei de orice fel.

 O societate sănătoasă este o societate lipsită de violenţă.

 În timpul mandatului meu, am organizat mai multe acţiuni în Parlament menite să atragă atenţia asupra problematicii violenţei, am dat declaraţii politice în care încercam să-i determin pe colegii mei să conştientizeze impactul acesteia asupra sănătăţii societăţii noastre, cerându-le ajutorul pentru stoparea oricărei forme de manifestare a ei.

Prin iniţiativele legislative susținute, am urmărit şi repararea unei agresiuni economice asupra femeilor mame. Mă refer, aici, la readucerea indemnizaţiei de creştere copil la 85% din venitul net, la acordarea indemnizaţiei pentru copiii rezultaţi dintr-o sarcină multiplă, şi la susţinerea tinerelor mame în continuarea studiilor, prin oferirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului.

 Consider că femeile sunt departe de a fi puse la adăpostul oricărei forme de manifestare a violenţei şi că avem în faţă un drum lung, dar care merită tot efortul parcurgerii lui. Numai aşa putem avea, cu adevărat, o societate sănătoasă.

 Un cadru legislativ care să ţină agresorii departe, un program educaţional care să ne înveţe, de timpuriu, cât de nocivă este violenţa si cum s-o evităm, un sistem de consiliere psihologică, programe de dezvoltare personală sunt doar o parte din pârghiile esenţiale pe care le-am putea acţiona pentru ca violenţa să dispară din vieţile noastre.

 Invit pe toată lumea să ia în serios semnalul de alarmă tras de Ziua internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor şi să reflecteze asupra felului în care fiecare dintre noi poate acţiona pentru stoparea violenţei, nu numai asupra femeilor, ci asupra oricărei fiinţe.

Raspunde