Cristina-Ancuța POCORA

Vizită oficială în landul federal Hessen (Germania)

21 March 2016 ·

Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților din România a efectuat o vizită în landul federal Hessen, Germania, în perioada 16-19 martie 2016. Delegația a fost organizată în cadrul relațiilor bilaterale pe care România le are cu Germania. Din cei 24 de membri ai comisiei noastre am mers doar patru colegi, o delegație mică, dar reprezentativă.

Nu merg prea des în delegații parlamentare, de fapt este prima astfel de delegație la care particip de la începutul mandatului. În cele două zile și jumătate ale vizitei am avut un program dens cu multe întâlniri oficiale la nivel înalt în landul Hessen și vizite.

  • Întâlnire și cuvănt de salut al domnului Norbert Kartmann, Președintele Parlamentului landului Hessen,
  • Întrevedere cu domnul Stefan Gruttner, Ministrul protecției sociale și integrării din landul federal Hessen,
  • Întâlnire cu Comisia pentru protecție socială și politici de integrare a Parlamentului landului Hessen,
  • Discursul domnului Stefan Sydow, șeful Serviciului central azil din Ministerul protecției sociale și integrării al landului Hessen,
  • Vizitarea centrului de cazare pentru refugiați
  • Întâlnire cu domnul Mark Weinmeister, secretar de stat pentru Europa, Cancelaria de stat a landului federal Hessen,
  • Vizitarea centrului pentru seniori Katharinenstift axat pe demență/Alzeimer,
  • Întâlnire cu reprezentanți ai Comunității românilor din Offenbach.

Schimbul de informații și discuțiile au fost pe o paletă amplă. Am fost curioasă să văd cum funcționează acolo tot ceea ce ține de susținerea familiei și protecția copilului, sistemul de creșe și grădinițe, persoanele cu dizabilități, sustenabilitatea sistemului public de pensii, problema refugiaților și mecanismul de primire și integrare a acestora, prezența femeilor în politică, situația românilor care merg la muncă în Germania și problemele cu care se confruntă, situația disporei din landul Hessen.

Trebuie să spun că am observat o deschidere și o mare simpatie pentru România din partea oficialilor landului Hessen și în special a domnului Norbert Kartmann, Președintele Parlamentului landului Hessen.

Am apreciat pozitiv faptul că în toate întâlnirile am avut alături de noi și reprezentantul misiunii diplomatice a Romanie, la nivel de șef de misiune, în persoana domnului Consul General al României de la Bonn, domnul Mihai Botorog, ceea ce arată o abordare serioasă și integrată a  displomației românești și a relației  România- landul Hessen.

De asemenea mi-a fost foarte clar, după întâlnirea cu reperezentanții comunității românești din Offenbach că este absolut obligatoriu ca din programul tuturor deplasărilor parlamentare și guvernamentale să nu lipsească întâlnirea cu românii  din respectivul stat. Este important să îi ascultăm, să vedem cu ce realități se confruntă și să vedem cum putem soluționa din problemele pe care le au!

Am scris acest post pentru că eu cred că din moment ce vizitele bilaterale fac parte din activitatea noastră trebuie să vorbim despre asta, trebuie să fim transparenți, să venim și să povestim unde am fost, ce am facut, ce am reținut.

Consider că oficialii români pot afla multe lucruri bune în astfel de deplasări, pot prelua și adapta și la noi lucruri care funcționează foarte bine în alte state europene, și nu numai. Mai cred că trebuie să vorbim deschis despre vizitele pe care le facem pentru că diplomația parlamentară poate ajuta foarte mult și în plan intern și în plan extern.

 

Raspunde