Cristina-Ancuța POCORA

Vot de la 16 ani?

09 December 2011 ·

Astazi am raspuns invitatiei Asociatiei Studentilor in Stiinte Politice Universitatea din Bucuresti de a participa la Conferinta “Implicarea tinerilor in democratia institutional. Votul la 16 ani”.

  

 

Scopul acestui eveniment îl reprezintă dezbaterea temei scăderii vârstei legale de vot la 16 ani, o măsura ce ar putea încuraja implicarea semnificativă a tinerilor în procesul de decizie.

Eu  nu cred ca este inca momentul ca in Romania sa promovam un astfel de proiect. Liceeni nu arata ca sunt interesati de politica si nu sunt receptivi la informatiile din aceasta zona. Cred ca va veni momentul unei astfel de modificari atunci cand, masiv, tinerii de peste 16 ani isi vor cere acest drept. Pana atunci as vrea sa vad ca romanii cunosc, valorizeaza si folosesc puterea votului, ca nu isi vad votul, ca se informeaza asupra candidatilor si a programelor acestora, ca impun politicienilor o abordare temeinica a problemelor  si nu una populista, ca ii sanctioneaza pe alesii lor care nu isi indeplinesc datoria de ai reprezenta…

Voi  ce parere aveti, sa se voteze in Romania de la 16 ani?

9 Raspunsuri la “Vot de la 16 ani?”

 1. Cristina says:

  Eu am 16 ani si chiar imi doresc sa votez. Si vreau sa fac precizarea ca la grupul CEL(Clubul Elevilor Liberali) sunt o gramada de liceeni care isi doresc sa aibe voie sa voteze.

 2. un liberal optimist says:

  Eu as zice ca drept de vot sa aiba doar cei care sunt proprietari pe ceva. Adica siguri pe ei, cu interese economice si de grup ferme. Altfel, decat sa voteze doar dupa ce-i baga un candidat in caldare ,mai bine nu.
  Urmaream un documentar asta noapte pe History. In 1927 au avut loc cele mai mari inundatii ale fluviului Mississippi. Pentru ca actiunile de salvare si de compensare a daunelor catre categoriile defavorizate(albi si negri) au fost gestionate lamentabil de Partidul Republican, acesti votanti au parasit definitiv acest partid si au trecut la Partidul Democrat. Si asa a ramas pana astazi. Atentie la viitoarea Lege Electorala.

 3. Dreptul electoral este unul dintre cele mai importante drepturi civice. A deplasa cu doi ani dreptul electoral înseamnă modificarea răspunderi juridice.

  Răspund: NU.

 4. […] sa spui la un moment dat ca personajele care l-au votat pe Basescu trebuie sa fie judecate pentru genocid impotriva poporului roman, mi se pare deja o dovada de alunecare pe o panta a proceselor staliniste […]

 5. Nu stiu ce tineri ati vazut voi, dar eu stiu multi care isi cer acest drept.

  Si e normal ca nu sunt interesati de politica. Pana nu au drept de vot, practic nu pot obtine nimic. Nimeni nu se ia dupa ei. Daca ar avea voturi ar avea un argument pe care sa nu il poata contrazice nimeni. Acum o dam pe argumente de genul: sunt tineri, nu stiu ei cu ce se mananca asta, sunt naivi, nu cunosc, etc. Dar cand ar veni 2000 de ‘votanti’ sa ceara ceva, eu zic ca s-ar intampla.

  Mai multe am scris aici: http://www.bogdanpater.ro/campaigns/vot16ani

 6. gabryela says:

  ar fi o mare greseala!

 7. Eventual ar trebui sa crestem varsta minima de vot la 25 de ani!

  Iar asta sa coincida si cu varsta minima pentru dobandirea permisului de conducere.

  Pentru ca e foarte greu sa dai dovada de maturitate pana nu intelegi cum e viata. Si ce sa stii la 18 ani cand traiesti pe banii parintilor?!

  Trebuie sa gusti putin din probleme si ai o minima cultura generala ca sa poti face o alegere in deplina cunostiinta de cauza fiindca altfel vine unul ca Basescu hahaie putin la televizor si il votezi ca zici ca e “de-al tau”.

  Sau vine unul ca Emil Boc, minte de sta soarele in loc, dar repeta minciuna pana ajungi sa-l crezi si pui stampila pe el fiindca n-ai elemente teoretice si practice prin care sa-i evaluezi discursul.

 8. @Bogdan Pater

  Nimeni nu-i opreste pe tineri sa vina cu cereri si acum, problema e ce fel de cereri pot sa emita la 16-17-18 ani niste tineri neinstruiti in niciun domeniu.

 9. gabryela says:

  usl-ul trebuie sa faca urgent ceva radical pt.romani si romania,ma tem ca asteptarea pana la alegeri va aduce tara si romanii in prapastie fara sanse de iesire!

Raspunde