Cristina-Ancuța POCORA

Ziua mondială a profesorilor marcată la Ţăndărei şi Feteşti prin dezbateri pe tema viitorului educaţiei

05 October 2012 ·

Ziua mondială a profesorilor (5 octombrie) a fost marcată la Ţăndărei şi Feteşti printr-o serie de dezbateri pe tema ,,Prezentul şi viitorul sistemului şcolar românesc’’

Evenimentul, care a reunit la aceeaşi masă cadrele didactice din zonă şi pe Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, domnul Stelian Fedorca, s-a desfăşurat la iniţiativa comună a primarilor din Feteşti şi Ţăndărei şi a mea.

Pe parcursul discuţiilor au fost punctate o serie de probleme, în special legate de nevoia de a corela oferta educaţională cu cerinţele pieţei muncii şi, de aici, necesitatea înfiinţării şcolilor profesionale, despre clasa pregătitoare şi despre statutul profesorului şi salarizarea personalului didactic.

 

Eu spun că acest dialog nu poate avea decât efecte benefice pentru ambele părţi. Pe de o parte, domnul Fedorca şi-a notat chestiuni care trebuie avute în vedere, pe de altă parte cadrele didactice au putut afla că, de anul viitor, prin Bugetul de stat se doreste alocarea catre  sistemul de învăţământ în jur de 4% din PIB (spre deosebire de peste 2% cât a dat guvernarea PDL) şi că astfel vor fi prinse în buget, printre altele, şi cheltuielile cu clasa 0 (baza materială, pregătirea cadrelor didactice, materiale didactice), bani pentru punerea în aplicare a deciziilor judecătoreşti, bani pentru diferite programe şi proiecte.

 

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Stelian Fedorca, a precizat că, pe viitor, clasa pregătitoare va rămâne în învăţământul obligatoriu, indiferent dacă se va desfăşura în localul unei grădiniţe sau într-o şcoală, iar pregătirea cadrelor didactice din învăţământul primar se va desfaşura în anii viitori pe o perioadă de şase luni, nu ca în acest an, concentrate într-o lună, încât cadrele didactice să nu fie suprasolicitate de volumul mare de informaţii. De asemenea a menţionat că orele realizate în cadrul programului „şcoala dupa scoală” vor intra în norma didactică, şi se are în vedere deblocarea unui număr de posturi în sistem.

 

Din punctul meu de vedere, un alt element important este acela al dezvoltării învăţământului profesional, pregătirea tinerilor în funcţie de locurile de muncă din zonă, de cerinţa agenţilor economici. Pentru noi, în Ialomiţa, dezvoltarea acestui sistem ar însemna identificarea, la nivel judeţean a specificului activităţilor ecomomice, o asociere cu agenţii economici şi pregătirea forţei de muncă necesară lor, cu o programă realizată de agenţii economici şi minister şi cu angajarea absolvenţilor la agenţii economici parteneri odată cu finalizarea studiilor.

 

 

            Sistemul educaţional şi problematica elevilor şi a cadrelor didactice au reprezentat pentru mine o preocupare constantă, fiind în permanenţă interesată de îmbunătăţirea tuturor factorilor care pot influenţa procesul de învăţământ la nivelul fiecărei comunităţi în parte. De aceea consider că dialogul continuu între decidenţi, cadre didactice, elevi, părinţi şi comunitate este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului şcolar.

 

Mai mult, este absolut obligatoriu să-ţi extragi problemele şi soluţiile exact de la bază, de acolo de unde porneşte actul educaţional acum, când se realizează programul de guvernare pentru următorii  patru ani.

 

În cadrul dezbaterilor de ieri, cadrele didactice din estul judeţului Ialomiţa au primit răspunsuri la o parte din întrebările lor. Sigur că au mai rămas multe lucruri de discutat. Îi asigur, pe această cale, că dialogul va continua, iar eu voi fi mesagerul lor către minister. Orice întrebare poate face conţinutul unui memoriu adresat Ministerului Educaţiei şi îi asigur de un răspuns cât mai prompt.

 

La mulţi ani cu ocazia Zilei mondiale a profesorilor, să fiţi sănătoşi şi să aveţi sistemul educaţional pe care îl meritaţi!

P.S. Multumesc tuturor participantilor!

Raspunde