Cristina-Ancuța POCORA

Ziua Persoanelor Vârstnice – marcată în România prin batjocura guvernanţilor

01 October 2011 ·

La 1 octombrie, în fiecare an, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.  Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat această zi drept Ziua persoanelor în vârstă  luând act de modificările în structura demografică a planetei care semnalau creşterea numărului populaţiei de vârstă înaintată.  Scopul ONU a fost de a conştientiza că este necesar ca statele lumii, guvernele lor să omagieze generaţiile vârstnice, pentru contribuţia lor la dezvoltarea societăţii.

De atunci, în toate ţările membre ale ONU, la 1 octombrie, au loc manifestări variate, care au ca scop aprecierea persoanelor vârstnice, precum şi aducerea în prim-planul preocupărilor autorităţilor statului şi al opiniei publice a problemelor vârstnicilor – deloc uşoare şi deloc puţine – care le fac viaţa grea.

În ceea ce priveşte viaţa pensionarilor din România, pe lângă problemele specifice vârstei, Guvernul Băsescu-Boc-Udrea a adăugat poveri şi mai mari, care le fac zilele un coşmar. Sărăcia, umilinţa, boala şi lipsa de speranţă sunt cadourile pe care coaliţia PD-UNPR-UDMR le oferă bunicilor şi părinţilor noştri, an de an, de când au preluat frâiele ţării.

Ce vor, de fapt, pensionarii şi nu numai de ziua lor? Vor, în primul rând, să le fie recunoscuţi zecii de ani de muncă şi să fie recompensaţi pe măsura acestora, vor demnitate, vor asistenţă de specialitate pentru bolnavii cronici, vor cămine decente, vor spitale la care să poată apela când apare o urgenţă medicală, vor medicamente gratuite şi compensate, vor respect din partea celor care astăzi guvernează. În loc de toate acestea sunt ameninţaţi cu impozoitarea pensiilor, li s-au închis spitalele, li s-au tăiat medicamentele, s-au tăiat subvenţiile pentru încălzire şi se gândesc cu groază cum vor trece iarna, s-au scumpit alimentele, fructele şi legumele proaspete, etc. Pe scurt, şi-au făcut datoria faţă de ţară şi faţă de generaţiile care i-au urmat doar pentru a fi batjocoriţi de o gaşcă de politicieni iresponsabili.

Iar Legea pensiilor, adoptată în sesiunea parlamentară trecută, este încă o dovadă a programului de exterminare a poporului român de către Guvernul Boc.

Nu ne rămâne decât să marcăm Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice fiecare în familia noastră, cu o floare, cu o vorbă bună.

În ceea ce mă priveşte voi lupta în continuare pentru ca pensionarii să ducă o viaţă mai bună. Până la preluarea puterii de către USL nu mai este mult. Avem voinţa politică, avem programele, avem putinţa de a schimba în bine traiul tuturor românilor.

2 Raspunsuri la “Ziua Persoanelor Vârstnice – marcată în România prin batjocura guvernanţilor”

 1. Aici aş vrea să comentez cu un fragment dintr-o poezie a lui Adrian Păunescu…

  Ce părinţi? Nişte oameni ce nu mai au loc
  De atâţia copii şi de-atât nenoroc
  Nişte cruci, încă vii, respirând tot mai greu,
  Sunt părinţii aceştia ce oftează mereu.

  Ce părinţi? Nişte oameni, acolo şi ei,
  Care ştiu dureros ce e suta de lei.
  De sunt tineri sau nu, după actele lor,
  Nu contează deloc, ei albiră de dor
  Să le fie copilul c-o treaptă mai domn,
  Câtă muncă în plus, şi ce chin, cât nesomn!

  Chiar acuma, când scriu, ca şi când aş urla,
  Eu îi ştiu şi îi simt, pătimind undeva.
  Ne-amintim, şi de ei, după lungi săptămâni
  Fii bătrâni ce suntem, cu părinţii bătrâni
  Dacă lemne şi-au luat, dacă oasele-i dor,
  Dacă nu au murit trişti în casele lor…
  Între ei şi copii e-o prăsilă de câini,
  Şi e umbra de plumb a preazilnicei pâini.

 2. gabryela says:

  buna ziua,
  astia isi bat joc de toata lumea!
  eu sunt asistentul personal al fiului meu cu handicap grav, angajata la primaria petrila/hd.in luna august am fost in concediu si nu am primit indemnizatia de concediu (prevazuta de lege pt.a-si plati alt asistent cat eu eram in concediu) ca nu au bani la buget(primarul fiind pdl),iar pe 10 era zi de salariu si nici salariu aferent lunii august nu l-am primit ca nu au bani la buget.
  primarul ridzi sotul monicai la petrosani a acordat salariile si el tot pdl-ist ca al nostru.
  primarul mi-a spus ca ne v-a trimite in somaj.
  nu impiedica nimeni adoptarea legii asistentei sociale care acum se afla in senat.
  ma doare sa vad ca presa romaneasca nu discuta aceasta lege si genocidul care urmeaza sa fie facut asupra persoanelor cu handicap.

Raspunde